Krv iz pogona Bajre se izlijeva u Lašvu, inspekcija smatra da je to normalno

K.S.
Krv iz pogona Bajre se izlijeva u Lašvu, inspekcija smatra da je to normalno
Predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Vitez Dragan Jonjić zabilježio je kamerom izlijevanje krvi iz prerađivačkog pogona Bajre u mjestu Dolac kod Travnika u rijeku Lašvu.

Jonjić se više puta obraćao Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, ali se niko nije odazvao na njegove pozive o onečišćenju rijeke.

Jonjić je za za Radiosarajevo.ba kazao da se najmanje 20 puta obraćao kantonalnoj inspekciji i da su oni izašli na teren ali su utvrdili da firma Bajra ima sve potrebne papire.

Ta krv teče svaki dan. Mi smo se obraćali i kantonalnoj i federalnoj inspekciji. Ja sam priložio sve potrebne dokaze i snimak. Nizvodno na rijeci Lašsvi nije moguće pecati. Reakcije od federalne inspekcije još uvijek čekamo”, naveo je naš sagovornik.

Na pitanje da li zbog izlijevanja krvi može doći do pomora ribe, Jonjić je napomenuo da se krv veže sa kisikom u vodi i da je u toku ljetnih mjeseci bilo pomora ribe, naročito u gornjem toku rijeke Lašve.

Glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić pojasnio je za Radiosarajevo.ba da je inspektorima dao nalog da provjere situaciju u Bajri.

"Ja imam samo tri inspektora za cijelu Federaciju BiH, od čega su dva otišla provjeriti onečišćenje iz GIKIL-a u Tuzli, dok je treći u Hercegovini. Ispuštanje krvi u Lašvu je sasvim normalno, imamo mnogo alarmantnijih slučajeva kao što su GIKIL ili Mittal u Zenici”, precizirao je Smailagić.

Prema njegovim riječima, kada se ukaže prilika, inspektori će otići u firmu Bajra i provjeriti ispuštanje krvi.

Na pitanje kakve kazne su predviđene za onečišćenje rijeke, naš sagovornik je precizirao da se one kreću u rasponu od 5.000 do 50.000 KM za pravno lice, dok za odgovorne osobe iznose od 500 do 5.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije