BiH / DF uputio u Parlament set zakona nakon afera: "Cijepanje" VSTV-a, mogućnost smjene...

09. 12. 2020. u 12:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 27

Demokratska fronta uputila je u parlamentarnu proceduru set zakona kojima se vrši potpuna reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Reforma se, kako su saopćili, vrši na način da se VSTV transformira u Visoko sudsko vijeće, Visoko tužilačko vijeće i Ured disciplinskog tužitelja.

Iz DF-a su istakli da su stanje u pravosuđu, a posebno afere u radu VSTV-a, pokazali da važeća zakonska rješenja ne osiguravaju odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

"Takvo stanje stvari dovelo je do odsustva bilo kakve odgovornosti i potpunog gubitka povjerenja u pravosuđe u uvjetima ekstremnog nivoa narušavanja vladavine prava, te prava i sloboda građana pa čak i do potpuno neprihvatljivog i nedoličnog ponašanja nosilaca pravosudnih funkcija", saopćeno je iz DF-a.

Napomenuli su da se setom zakona ni na koji način se ne utiče na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, niti je to intencija, ali da se uvodi efikasan mehanizam nadzora i mogućeg sankcionisanja članova VSTV-a i nosilaca pravosudnih funkcija.

Iz DF-a su naveli i ključne promjene.

"Ovim zakonima se onemogućava da sudije biraju sebi podobne tužioce odnosno da tužioci i advokati biraju sebi podobne sudije tako što će se prema predloženim promjenama izbor vršiti unutar struke i poziva, među ljudima koji se bave istim poslom.

Postroženi su kriteriji za lica koja imaju namjeru da se kandidiraju za VSV, VTV ili Ured disciplinskog tužitelja, koji mogu biti imenovani samo ako imaju najmanje 10 godina iskustva na sudskim ili tužilačkim poslovima.

Najmanje jedan član Visokog sudskog odnosno Visokog tužilačkog vijeća mora biti iz reda ostalih.

Novina je i uvođenje transparentnosti integriteta nositelja pravosudnih funkcija, koji su dužni predočiti svoje imovno stanje i imovno stanje svoje najuže obitelji.

Uvodi se nadzor nad radom sudija i tužioca ali i članova Visokog sudskog vijeća i Visokog tužilačkog vijeća kroz Ured disciplinskog tužioca koji je odgovoran samo Parlamentarnoj skupštini BiH koju su birali građani a koji treba omogućiti sankcioniranje koruptivnog ponašanja poput onog u slučaju Tegeltija.

Zastupnički dom PSBiH u izuzetnim slučajevima evidentne korupcije kao u slučaju Tegeltija, kada izostane reakcija VSV ili VTV, kao što je to sada slučaj, može razriješiti člana Vijeća. U tom slučaju, odluku o smjeni članova Visokog sudskog vijeća i Visokog tužilačkog vijeća donosi sedmočlana ad hoc komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koju čine četiri zastupnika od kojih jedan mora biti iz redova opozicije i tri člana koji su profesori sa pravnih fakulteta u BiH.

Kod prijedloga za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH i Ustavni sud RS dodata je mogućnost da istaknuti profesori sa katedri za Europsko pravo i Ljudska prava mogu biti nominovani uzevši u obzir sve veći značaj koji će Europsko pravo i primjena presuda Europskog suda za ljudska prava imati u daljem ustavnopravnom razvitku BiH", saopćeno je iz DF-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)