Detalji iz sudnice u slučaju Džene Gadžun: Tužilaštvo traži zabranu rada, odbijen prijedlog odbrane

0
L. Memčić
Detalji iz sudnice u slučaju Džene Gadžun: Tužilaštvo traži zabranu rada, odbijen prijedlog odbrane
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Džena Gadžun, okupljanje porodice ispred Kantonalog suda u Sarajevu

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas, 21. decembra, održan je glavni pretres, odnosno ročište ljekarima Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić-Alajbegović i Nini Jovanović, koji su optuženi da su skrivili smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun koja je preminula 14. decembra na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ovo ročište nekoliko je puta odgađano nakon zahtjeva odbrane optuženih, a Sud je na početku prihvatio zahtjev odbrane o izuzeću člana Sudskog vijeća Adija Isakovića te je na njegovo mjesto imenovana sutkinja Elma Zoranić.

Prvooptuženi Suad Rožajac osumnjičen je za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesno liječenje, dok se Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Advokat prvooptuženog Alen Nakić tražio je da ovaj sudski postupak bude izuzet od javnosti radi, kako je naveo, "zaštite interesa optuženih, kao i oštećenih, te zaštite integriteta postupka". Naveo je da bi se, ukoliko proces bude otvoren za javnost (medijsko praćenje op.a.), "stvorila pogrešna slika o optuženima i izvršio pritisak na Sud".

"Branioci i optuženi bili su izloženi raznim neprijatnostima, dobijali i prijetnje za sigurnost", rekao je Nakić čemu su se usprotivile tužiteljice Sanela Škaljić i Maja Pašić.

Sud je, nakon vijećanja, odbio zahtjev odbrane jer nije bio u skladu sa zakonom i propisima.

Amila Gadžun nakon ročišta: "U šoku sam još uvijek, u utorak sam pozvana kao svjedok"

Amila Gadžun nakon ročišta: "U šoku sam još uvijek, u utorak sam pozvana kao svjedok"

Advokat Nine Jovanović Damir Koldžo kazao je da su od Državne agencije za zaštitu podataka tražili mjere zaštite nakon čega je donesena odluka da Zavod za hitnu medicinsku pomoć ne može objavljivati podatke o Jovanović, no Sud je odbio ovaj argument odbrane.

"Ukoliko se ukaže potreba, Sud će ponovo odlučivati o isključenju javnosti u dijelu glavnog pretresa", rekla je sutkinja Indira Jahić te dodala da će na ovaj način javnost imati pravilnu percepciju. Ukazala je na pravo na slobodu govora i prava medija. Zatim je upozorila optužene da se moraju odazvati na svaki poziv Suda.

Tužilaštvo je pročitalo optužnicu po kojoj je Suad Rožajac optužen za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Nina Jovanović i Jasmina Halimić optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Suđenje zbog smrti Džene Gadžun: Advokati optuženih ljekara traže "izuzeće javnosti"?!

Suđenje zbog smrti Džene Gadžun: Advokati optuženih ljekara traže "izuzeće javnosti"?!

Optužnica tereti Suada Rožajca da je primijenio anesteziju na 'neprikladan način' te 'nije postavio EKG na dijete niti mjerio disajni pritisak niti poduzeo druge radnje koje bi prikazalo zdravstveno stanje djeteta' zbog čega je dijete kasnije preminulo.

Prema optužnici, Nina Jovanović je komunicirala s majkom djeteta preko društvene mreže Instagram, govorila joj da operacija košta 2.200 KM kao i da je operacija hitna te potrebna opšta anestezija (umjesto lokalne op.a).

Također, Jovanović nije uzela u obzir da je Džena već bila na 'hladnoj listi pacijenata' Kantonalne bolnice Zenica, a Amili Gadžun je rekla da će dobiti popust od 400 KM, poslala joj lokaciju ordinacije u kojoj je operacija kasnije obavljena. 

Amila Gadžun, majka djevojčice Džene: 'Ni jedna odbrana nas neće obeshrabriti, svaki put smo jači'

Amila Gadžun, majka djevojčice Džene: 'Ni jedna odbrana nas neće obeshrabriti, svaki put smo jači'

Također, tužiteljica koja je čitala optužnicu rekla je da ni Halimić ni Jovanović nisu imale potrebne dozvole za rad. Umjesto u lokalnoj, operativni zahvat oka izvršen je u opštoj anesteziji, a roditelji nisu upoznati s rizicima niti im je rečeno da će operacija biti u ordinaciji, a ne u poliklinici.

Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane vršenja poziva i obavljanja funkcije jer postoji opasnost da ponove krivično djelo. Prilikom sudskog procesa Tužilaštvo će pozvati 22 svjedoka, 15 vještaka, 146 materijalnih dokaza i 36 potkrepljivih dokaza.

Zatim je odbrana troje optuženih iznijela uvodne riječi gdje su pozvali Sud da "ne žuri i ne lomi preko koljena". Navode da će nevinost svojih branjenicima dokazati "dokazima Tužilaštva". 

Naredno ročište bit će održano u utorak 26. decembra u 15 sati, a kao svjedok će biti saslušana majka djevojčice Amila Gadžun.

Djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Podsjetimo, Dženu su roditelji doveli na operaciju u privatnu ordinaciju "Prim.dr. Sead Rožajac" koja je bila u iznajmljenom prostoru stomatološke klinike 'Dr. Bejtović'. Tokom te, kako je trebala biti, "rutnske operacije" došlo je do komplikacija i srčanog zastoja, nakon čega je djevojčica pala u komu iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Operaciju su radile Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije