Protest građana kod deponije Smiljevići: Nemamo strpljenja, djeca su nam bolesna

A. B.
Protest građana kod deponije Smiljevići: Nemamo strpljenja, djeca su nam bolesna
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Deponija Smiljevići u Sarajevu
Dvadesetak građana Mjesecne zajednice (MZ) Zabrđe i okolnih sarajevskih naselja, okupili su se jutros kod gradske deponije Smiljeviće kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo zbog ovoga problema koji još uvijek nije rješen.

Građani navedenih naselja najviše se žale na neugodan miris koji je najintenzivniji tokom ljeta, odnosno toplijih dana.

Na današnjem protestu su naglasili kako im je najgore kada ne mogu otvoriti prozor na kući ili izaći u dvorište, upravo zbog neugodnog mirisa. Posebno naglašavaju kako su djeca iz ovih naselja sve češće bolesna zbog različtih infekcija i virusa.

"Imamo veliki problem, a niko ga ne želi riješiti. Mještani koji žive u blizini deponije ne mogu otvoriti prozore, izaći u svoje dvorište, a što je posebno izraženo u vrućim danima, jer se nesnosan smrad širi s deponije. Naša djeca obolijevaju, a svaki dan je sve gore i gore", kazali su građani koji su danas održali mirni protest i okupili se kod gradske deponije.

Deponija Smiljevići u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Okupljeni građani

Direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad Selim Babić je saslušao zahtjeve građana koji su uskoro najavili i novo okupljanje.

Ekspert za klizišta i deponije pri Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo Fuad Babić kazao je kako ne postoji drugo rješenje od trenutnog, kada je riječ o odlaganju otpada na Smiljevićima.

"Otpad se na ovoj deponiji odlaže na sanitaran način i prema uputama", rekao je Babić.

S druge strane, odlaganje komunalnog otpada na deponiji Smiljevići vrši se na sanitaran način i nikada se ne odstupa od predviđene tehnologije odlaganja, navode iz Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo i KJKP Rad.

Deponija Smiljevići u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Neugodan miris dolazi s deponije

Kako su naveli, intenzivno se radi na implementaciji Programa sanacije sarajevske deponije za period 2016-2020 u kojem su sadržane brojne mjere i radovi koje treba realizirati, a samo u ovoj godini prema posebno usvojenom Planu Vlade KS izdvojena su sredstva u iznosu od oko 1,3 miliona KM.

Glavni cilj je, kako navode iz resornog ministarstva, uspostaviti Regionalni centar za upravljanje otpadom u Smiljevićima.

Deponija Smiljevići u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Deponija Smiljevići u Sarajevu

"Kontinuirano se radi na rješavanju problema procjednih voda sa deponije Smiljevići, kao i na sanaciji i uspostavi sistema za otplinjavanje starog i aktivnog dijela deponije. Od aprila do augusta 2018. godine instalirano je pilot postrojenje za prečišćavanje procjednih voda koje će olakšati izbor najefikasnije tehnologije za prečišćavanje procjednih voda, odnosno izgradnju prečistača. U istoj funkciji se provodi detaljan monitoring procjednih voda od strane eksternih laboratorija, dok Rad preko priručne laboratorije vrši konstantan monitoring procjednih voda sa tijela deponije.

Treba naglasiti da nema konačnog rješenja za prečišćavanje procjednih voda dok se ne izgradi kanalizacioni sistem u naselju Zabrđe, a što je u nadležnosti Općine Novi Grad kojoj je Vlada KS već doznačila sredstva za ovu namjenu. Naime, na osnovu iskustva u zemljama članicama EU dokazano je da je prečišćavanje ovih voda do nivoa koji zahtijevaju propisi za ispuštanje u prirodni recipijent, kao što je sada slučaj, tehnološki izuzetno složeno i veoma skupo, zbog čega je puno prihvatljivije rješenje sa aspekta investicionih i pogonskih troškova ispust u sistem javne kanalizacije", navode iz ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije