CCI: Koaliciona neslaganja utjecala na ovogodišnji rad Vlade i Parlamenta FBiH

Fena
CCI: Koaliciona neslaganja utjecala na ovogodišnji rad Vlade i Parlamenta FBiH

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili rezultate Monitoringa rada Vlade Federacije BiH i Federalnog parlamenta, te pozvali parlamentarce da o zakonima sude prema njihovom sadržaju i interesu građana, a ne uskostranačkim interesima i predizbornim kalkulacijama.

Govoreći o djelovanju Vlade, konsultant za monitoring CCI-a Alen Čular naveo je da je u posljednji kvartal ove godine ušla sa 56 posto nerealizovanog programa rada.

Uzrok tome je, kako je naveo, "neslaganje vladajuće koalicije", te je Vlada utvrdila četiri od deset planiranih strategija i 24 od 95 planiranih zakona.

"Pozitivna je promjena da je federalni budžet za narednu godinu utvrđen, te ima dovoljno vremena za organizovanje javnih rasprava", rekao je Čular, dodajući da je ukupni rezultat u prvih devet mjeseci prošle godine za 42 posto veći od rezultata za isti period 2017. godine.

Ukazujući na činjenicu da je skoro godinu dana prošlo od kada je federalni Zakon o državnoj službi proglašen neustavnim konstatovao je da se na sjednicama Vlade nije našao ni prednacrt novog zakonskog rješenja.

Pri tome je, ističe, Vlada utvrdila kvalitetne i nove mjere kroz izmjene i dopune Zakona o radu, ali je njihova finalizacija zakočena u Parlamentu budući da se od juna čeka na usaglašavanje teksta zakona.

"Kako bi se implementirale presude ustavnih sudova FBiH i BiH čitav je niz važnih zakona koji se moraju izmijeniti ili donijeti potpuno novi. Šest je zakona čije su odredbe procijenjene neustavnim u mandatnom periodu aktuelne vlade i šest dodatnih za koje je Ustavni sud FBiH presudio da se njima povređuje pravo na lokalnu samoupravu", kazao je Čular.

Vlada je u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o provođenju odluka sudova s ciljem efikasnijeg izvršenja i utvrđivanja odgovornosti za neizvršavanje odluka.

Također, nestabilnost vladajuće koalicije u Federaciji, izjavila je konsultantica za monitoring CCI Lejla Deronja Suljić, uticala je na rad Parlamenta, pa su sjednice oba doma prekidane, odgađane, održavane u više nastavaka i trajale po četiri-pet mjeseci.

Pozitivnim je ocijenjeno da je Predstavnički dom održao četiri tematske sjednice o značajnim pitanjima koja su se odnosila na problem zagađenosti zraka, iseljavanja stanovništva, stanja drvno-prerađivačke industrije i poljoprivrede. Međutim, i tu je "došlo do neslaganja stavova predstavnika stranaka vladajuće koalicije oko predloženih zaključaka".

"Koalicioni problemi odrazili su se na produktivnost usvajanja zakona – 22 u oba doma, u istom tekstu, usvojena zakona tek je 38 posto od ukupnog broja zakona koji su se u prvih devet mjeseci nalazili u parlamentarnoj proceduri. Još tri su usvojena u različitom tekstu u oba doma i u proceduri su usuglašavanja. Odbijeno je 11 zakona", naglasila je Deronja Suljić.

Na osnovu rezultata Monitoringa, koordinatorica za odnose s medijima CCI-a Ana Lučić istakla je potrebu da Vlada i oba doma Parlamenta do kraja godine usvoje programe rada i budžet FBiH za narednu godinu.

"Nova strategija zapošljavanja treba da bude dio programa rada Vlade za 2018. godinu. Radi povećanja efikasnosti u realizaciji zakona preporučujemo da se ograniči vrijeme trajanja procedure usvajanja zakona", rekla je Lučić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije