Burna noć u bh. gradu: 11 pacijenata evakuirano nakon što je vjetar odnio dio krova s bolnice

0
Radiosarajevo.ba
Burna noć u bh. gradu: 11 pacijenata evakuirano nakon što je vjetar odnio dio krova s bolnice

Jak do olujni vjetar koji je u petak 23. februara, 2024., u večernjim satima otpuhao dio krovne konstrukcije sa zgrade žepačkog 'Stacionara' prouzrokovao je veliku materijalnu štetu na navedenom objektu, ali je istovremeno i doveo u pitanje nastavak funkcioniranja ove zdravstvene ustanove.

Direktorica JU "Dom zdravlja sa stacionarom" Žepče dr. Ana Zlovečera-Jukić govorila je za lokalne medije o ovoj situaciji.

"Sinoć u 20:30 h, sam obaviještena od strane dežurne ekipe u hitnoj medicinskoj pomoći da je došlo do otkrivanja krova zgrade Stacionara. Po prijemu poziva, odmah sam došla u stacionar, obavijestila Civilnu zaštitu općine Žepče, vatrogasce i Osnivača.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

S direktorom i vlasnikom Doma za stare i nemoćne 'Ministro' Žepče, odmah sam dogovorila evakuaciju, tj. izmještanje 11 pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju u stacionaru. Naši radnici koji su već ranije bili završili sa smjenama i koji su otišli kućama na zasluženi odmor su se vratili na posao kako bi što prije evakuirali pacijente, tako da su svi pacijenti dobro i sigurni, i trenutno se nalaze u Ministru.

Osnivač je angažirao firmu koja je pomogla vatrogascima u pokrivanju otkrivenog krova vodonepropusnom folijom, kako bi se spriječio ulazak vode u objekt i eliminirala opasnost od eventualnog izbijanja požara", kazala je dr. Zlovečera-Jukić za Žepče live.

Ona napominje i da je od preuzimanja dužnosti direktorice JU "Dom zdravlja sa stacionarom" Žepče u više navrata upozoravala nadležne da je pomenuti objekt neuvjetan i da je potrebna gradnja novog.

"Ove godine je konačno planirana dodjela zemljišta za izgradnju novog objekta", naglašava dr. Zlovečera-Jukić uz zaključak da je sinoćnji događaj očito znak da se gradnja više ne može odgađati i da se u realizaciju tog projekta mora krenuti što prije.

Ono što je u cijeloj ovoj nesreći dobro je da niko od pacijenata, osoblja, niti prolaznika nije povrijeđen, a nastala materijalna šteta se tek treba utvrditi, kako na samom stacionaru, tako i na okolnim objektima na koje je vjetar bacio dio krovne konstrukcije sa zgrade.

"Hitna medicinska pomoć i dalje radi u objektu, vršimo prijem hitnih slučajeva i pružamo medicinsku skrb našim sugrađanima kao i do sada, a u slučaju obilnih padavina i prokišnjavanja, preselit ćemo se u kontejner do našeg objekta koji smo koristili u vrijeme korone", zaključila je dr. Zlovečera-Jukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije