Brammertz oštro o Hrvatskoj i Srbiji pred Vijećem sigurnosti UN-a: Kontinuirano poriču ratne zločine

7
FENA
Brammertz oštro o Hrvatskoj i Srbiji pred Vijećem sigurnosti UN-a: Kontinuirano poriču ratne zločine
Foto: unmict / Serge Brammertz

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz u ponedjeljak se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u vezi s radom Tužilaštva.

Još jednom je upozorio na kontinuirano poricanje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije.

U svim tim zemljama, naveo je, najviši politički lideri dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, hvale osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

"To nisu riječi i djela marginalnih elemenata, već političkih i kulturnih centara društava u regiji", naglasio je Brammertz, saopćeno je iz Mehanizma.

Rekao je da "građansko društvo" u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince, tvrdeći da "samo u Beogradu" ima "više od 150" murala bivšeg zapovjednika Vojske RS Ratka Mladića, pravomoćno osuđenog na doživotni zatvor zbog počinjenog genocida u Srebrenici i zlodjela počinjenih u Bosni i Hercegovini, prenosi Beta.

Negiranje zločina rašireno je, po Brammertzu, i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović "nastavlja dovoditi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid", naznačio je glavni tužilac.

Brammertz je naveo da su "u bh. entitetu RS visoki zvaničnici, uključujući premijera, hvalili ratne zločince osuđene pred Haškim tribunalom".

Pozvao je sve zvaničnike i javne ličnosti u regiji da se ponašaju odgovorno i zatražio da međunarodna zajednica ozbiljno shvati ova pitanja.

Također, u pogledu bivše Jugoslavije, istakao je da najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna saradnja, koja je neophodna jer danas žrtve i počinioci često žive u različitim zemljama.

Naglasio je da, iako postoje pozitivni pomaci u saradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, “tužioci u regiji izvještavaju da s Hrvatskom ne ostvaruju potrebnu saradnju u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenikeˮ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije