Bijele ruže u Sarajevu za ubijenu djecu Prijedora

AA
Bijele ruže u Sarajevu za ubijenu djecu Prijedora
Foto: Admir Kuburović / Dan bijelih traka obilježen u Sarajevu

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, ispred sarajevske Katedrale položene su 102 bijele ruže, za 102 ubijene djece u Prijedoru. 

Također, mladi, tačnije aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHRBiH), povodom obilježavanja 27. godišnjice zločina u Prijedoru, građanima u Ferhadiji dijele bijele trake.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

Aktivisti i aktivistice YIHR-a transparentima su poručili: "Sjećanje, da se ne zaboravi zločin, da se ne ponovi". Također, na jednom od transparenata nalazile su se i brojke: 3.176 ubijenih, 102 djece, 256 žena, kao i 52.811 protjeranih Bošnjaka i Hrvata.

Nadira Ćurulija, aktivistica YIHR-a, dijelila je bijele trake građanima kazavši da to rade u znak sjećanja na žrtve.

"Želimo poručiti da se ovakve stvari više nikada ne ponove i da se ne zaboravi", poručila je Ćurulija.

Smatra da mladi jako malo znaju o Danu bijelih traka ali saznaju i trude se da znaju o dešavanjima.

O važnosti obilježavanja Dana bijelih traka govorila je i Renata Dujaković. Kako je kazala, ovakve dane obilježavaju jer kao mladi svjesni su da su se strašne stvari dogodile na ovim prostorima.

"I da obilježavanjem ovakvih događaja šaljemo jasnu poruku da ne želimo da se ikada zaborave, a obilježavanjem odajemo i počast svih žrtavama. Nadamo se da se nikada više neće ponoviti", kazala je Dujaković.

Semira Musić bila je danas ispred sarajevske Katedrale. U aprilu 1992. godine u selu Hambarine izgubila je brata Rizu Sušića. Također, ubijen joj je i otac čiji posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, obilježava se danas različitim aktivnostima u BiH i šire.

Tim povodom u posjeti Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. bili su i učenici devetog razreda osnovne škole "Mirsad Prnjavorac" iz Vogošće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije