BiH bi mogla prodavati municiju Ukrajini

3
Radiosarajevo.ba
BiH bi mogla prodavati municiju Ukrajini
Foto: Igman d.d. Konjic / Namjenska industrija / Ilustracija

Zbog intenzivnih borbi u Ukrajini raste potreba za municijom različitog kalibra koja može biti proizvedena u Bosni i Hercegovini.

Prema izvorima New York Timesa, BiH je među zemljama u kojima posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država nastoje nabavljati granate za ukrajinsku vojsku.

U BiH je je poslije rata obnovljena namjenska industrija, ali postojeći kapaciteti još nisu na nivou prijeratnih. Za proizvodnju značajnijih količina municije velikog kalibra potrebne su dodatne investicije, posebno u proizvodne pogone.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Navodi iz New York Timesa nisu bez osnova, s obzirom da BiH najviše municije izvozi upravo u SAD.

"Važno je napomenuti i da je radna snaga u BiH jeftinija u odnosu na zapadnu i da u BiH već postoje značajne sirovine za proizvodnju", izjavio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Većina namjenske industrije u BiH koncentrirana je u Federaciji BiH, dok se manje količine vojne opreme proizvode u Republici Srpskoj. Municija, lično naoružanje i oklopna vozila proizvode se u Tehničko-remontnom zavodu u Bratuncu, te ispostavi ovog preduzeća u Bijeljini.

Profesor sigurnosnih nauka na Banjalučkom fakultetu Duško Vejnović napominje da je izvoz municije, vojnog naoružanja i druge ratne opreme regulisan Zakonom o kontroli vanjskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.

Prema tom Zakonu, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću Ministara BiH nadležno je za izdavanje dozvola za izvoz municije, uz prethodnu saglasnost tri ministarstva – Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH.

"Bez obzira na to da li se radi o izvozu municije ili naoružanja iz Federacije BiH ili RS-a, tome treba pristupati pažljivo, uvažavajući stavove svih nadležnih predstavnika u institucijama vlasti. BiH je složena država pa bi i u ovom segmentu trebalo voditi računa o različitim političkim interesima", rekao je Vejnović.

On je naglasio da bi "pogrešne odluke" u vezi sa eventualnim izvozom municije i druge vojne opreme u Ukrajinu mogle dodatno zakomplicirati političke, pa i međunacionalne odnose u BiH. 

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/volodimir-zelenski-zatrazio-dodatne-sankcije-rusiji/485466[/related]

Rusija je 2015. godine "savjetovala" BiH da ne prodaje oružje Ukrajini, a u tome je imala podršku bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. On je tada govorio da bez podrške međunarodne zajednice, u zemlje u kojima je u toku sukob, BiH ne bi trebala izvoziti oružje i municiju u Ukrajinu, piše Deutsche Welle.

No, međunarodne okolnosti danas su bitno drugačije. "Ukrajina je žrtva otvorene ruske agresije, a zapadne zemlje, odnosno Evropska unija i NATO, od svojih saveznika, uključujući BiH, očekuju jasan i usklađen stav – nedvosmislenu osudu ruske agresije i podršku Ukrajini“, zaključuje Ahatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije