Bešlin: Vrši se mentalna priprema za novi sukob, Srbija želi da pregazi susjede

Radiosarajevo.ba
Bešlin: Vrši se mentalna priprema za novi sukob, Srbija želi da pregazi susjede
Arhiv / Milivoj Bešlin

Strategija odbrane Srbije uzburkala je, očekivano, Bosnu i Hercegovinu. Srbija tim dokumentom po prvi put polovicu naše zemlje otvoreno stavlja u kontekst svojih "nacionalnih interesa, koji se, kako reče srbijanski resorni ministar, notorni Aleksandar Vulin, imaju braniti.

Piše: Faruk Vele

Zadnji put je nešto slično 1992. je govorio Ignac Koštroman, bivši glavni tajnik tzv. Herceg Bosne i HDZ BiH kada je kazao da će "u Busovači biti granica hrvatske države", pa "tko hoće neka živi, "a ako neće, zna se kako se granica brani". Znamo kako je to završilo. No vratimo se Srbiji...

Srpske zemlje i grobovi

Nakon što je u martu ove godine potpisan sporazum o "srpskom kulturnom prostoru", više je nego jasno da ideologija čiji je cilj stvaranje tzv. "velike Srbije", i dalje razmišlja po sistemu "gdje su srpski grobovi, tu su srpske zemlje".

"Ako ovo nekome nije dovoljno da za vijek vjekova prekriži svu retoriku o dobrosusjedstvu Aleksandra Vučića, e ja mu onda pomoći ne mogu", kazat će za naš portal ugledni crnogorski književnik Adnrej Nikolaidis nakon posljednjih dešavanja u Crnoj Gori.

Preko "srpskog kulturnog prostora" do "velike Srbije"

Slično razmišlja i Milivoj Bešlin, historičar iz Novog Sada. On u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da Vulinova strategija nacionalne odbrane, u čije je središte stavio tzv. zaštitu Srba u regionu, jeste "doslovno ponavljanje rečenica koje su bile uzroci ratova 1991. i 1992. godine".

"Neverovatno je do koje mere je današnji režim spreman da ih ponovi. Time se neskriveno vrši mentalna priprema za novi sukob. Susedi Srbije ne bi trebalo to da ignorišu i da potcenjuju takve stavove. To su vrlo opasne stvari. Urušavanje režima u Beogradu je počelo i on mora da se osloni na izazivanje spoljnih ili unutrašnjih sukoba kako bi preživeo i skrenuo pažnju sa endemske korupcije i kriminala ljudi u vrhu vlati", upozorava Bešlin.

Andrej Nikolaidis: Događaji u Crnoj Gori su režirani direktno iz Beograda!

Podsjeća da je i u Crnoj Gori prilikom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti "pokušana još jedna balvan revolucija" čiji su inspiratori bili "srpski nacionalisti i neofašisti na terenu, a finansijeri i pravi inspiratori su kao i 90-ih bili u Beogradu".

"Crna Gora je danima već izložena jezivoj kampanji mržnje i besprimjernoj medijskoj i političkoj agresiji velikosrpskog nacionalizma. Zakon o slobodi veroispovesti je samo lažni povod za napad i agresiju na Crnu Goru. Zakon je jedan od najuzornijih evropskih zakona, zasnovan na principima sekularizma i potvrđen od strane evropskih institucija i Venecijanske komisije. Javna rasprava traje od 2016. godine i on je zaista pokušaj da se država u državi i ključni rušilački elemenat u Crnoj Gori, a to je Srpska crkva, stavi u zakonske okvire jednog demokratskog i evropskog konteksta ", objašnjava Bešlin.

Ranko Krivokapić o dešavanjima u Crnoj Gori: Posljednji trzaj šovinizma!

Terorističke metode

Zašto SPC ne želi u zakonske okvire?

"Srpska crkva u Crnoj Gori, kao ogranak velikosprskog projekta, to ne želi, ona neće da bude jedna od zakonitih institucija u društvu već želi da bude velikosrpska poluga za pokoravanje Crne Gore i sila iznad društva. Užasni vandalizam, nasilje i primitivizam koji je DF Andrije Mandića, kao političko krilo Srpske crkve, demonstrirao crnogorskom parlamentu je samo otkrivanje prave prirode tih političkih subjekata. Kroz njihove terorističke i vandalske metode progovorila je i suština ideologije koja stoji iza njih. Nadam se da je ovo posljednji trzaj te zločinačke ideologije u Crnoj Gori, jer se ona i pokazala kao stabilna i demokratska država. Ipak, ne treba imati iluzija, reakcija i režima i skoro svih opozicionih stranaka u Srbiji je dokaz da u društvu otrovanom tom zločinačkom ideologijom nacionalizma i ekspanzionizma, nema alternative i nema odustajanja od pretenzija da se pokore i pregaze susedne države", zaključuje Bešlin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije