Emotivna ispovijest Avdića: Hvala babo jer si u ratu odlučio biti čovjek

0
Radiosarajevo.ba
Emotivna ispovijest Avdića: Hvala babo jer si u ratu odlučio biti čovjek
Screenshot / Muhamed Avdić

Muhamed Avdić, predstavnik porodica koje još traže svoje najmilije obratio se prisutnima u Srebrenici na komemoraciji. 

Ispričao je potresnu, emotivnu priču o svom ocu koji je ubijen u Srebrenici.

"Nismo se ni oprostili tako da se i ne sjećam babinog posljednjeg zagrljaja, a imao sam 11. godina. Snijeg je padao neprestano. Noć prije je ušao konvoj UN-a i tračak nade u Srebrenicu. S nadom da će babo preživjeti i da ćemo se sresti“, rekao je Avdić.

Zatim je njegova porodica otišla u Tuzlu.

„Svaka nova vijest je praćena šta će se desiti sa Srebrenicom. Dobijali smo pisma od babe. S vremena na vrijeme, on bi nas zvao jer je bio radio amater. To su bili vrlo kratki razgovori, nismo mogli puno pričati – da li slušamo mamu i kako učimo u školi. Dolazak čela kolone na slobodnu teritoriju probudio je nadu, ali smo dobili drugačiju informaciju. Nadali smo se da će biti razmijenjen. Tada pokušavamo ga spasiti, ali ostalo je na pokušaju“, rekao je Avdić.

Napomenuo je da je jedan poziv probudio nadu da je babo živ.

„Odlučio je pregaziti rijeku Drinu iako nije bio plivač, s nadom da će imati više šansi da preživi. Granična policija Srbije sačinila je zapisnik da je nelegalno prešao. Isporučili su babu. Nakon istraživanja, idenfikovao sam osobe koje su ga proslijedile i podnio sam prijave. Imao sam priliku sresti se s jednim, samo s željom da ga pogledam u oči. Da mu kažem da je moj otac bio učitelj, da nije pravio razliku kako se djeca zovu. Rekao sam mu da ni on ni moj babo nisu mogli odlučiti hoće li biti rata, ali i da su moglu odlučiti hoće li biti ljudi. Hvala bogu babo jer si u ratu odlučio biti čovjek. Unučad te nisu mogla upoznati, ali imaju priliku da te se sjećaju“;

Ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vjčnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije