Analiza pokazala zašto je IKT sektor strateška šansa za napredak bh. ekonomije

0
Radiosarajevo.ba
Analiza pokazala zašto je IKT sektor strateška šansa za napredak bh. ekonomije
Foto: UNDP/Sulejman Omerbašić / Predstavljena analiza

Ova je godina donijela promjene u načinu poslovanja za skoro sve industrije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i globalno.

Međutim, pojedine industrije, poput informacijsko-komunikacijskog (IKT) sektora, iskoristile su promjene koje uključuju tehnološka ulaganja, razvoj infrastrukture i strateško planiranje kao priliku za daljnji razvoj.

Potreba za tehnološkim rješenjima i alatima raste, a IKT sektor već ima uspostavljene prakse rada od kuće i brzo se prilagođava situaciji izazvanom pandemijom COVID-19. Međutim, IKT sektoru nedostaje kvalitetne radne snage.

U Sarajevu je danas predstavljena Analiza potrebnih vještina za softversku industriju, rađena u saradnji sa Bit Alijansom tokom 2019. godine u okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG), koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Prema podacima prikupljenim u ovoj studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno. U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama.

"Već smo poduzeli prve probne korake kako bi premostili jaz između obrazovnog sektora i tržišta rada. Uz pomoć naših partnera iz norveške ambasade i u saradnji sa partnerima iz javnog i privatnog sektora napravili smo plan koji uključuje reformu obrazovanja zasnovanu na potrebama preduzeća i zajednice u cjelini, kao i omogućavanje nesmetanog rasta i razvoja softverske industrije. Neke od ovih reformi vjerojatno će naići na žestok otpor, ali bez obzira na to, moramo raditi za interes šire zajednice", kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne koordinatorice UNDP-a u BiH.

Predstavljena analiza - undefined

Foto: UNDP/Sulejman Omerbašić: Predstavljena analiza

"Javne obrazovne ustanove tek trebaju sustići ekonomske trendove, a ponuda IKT profesionalaca nije dovoljna da zadovolji rastuću potražnju. Informacione tehnologije stoga trebaju biti zastupljene na svim nivoima obrazovanja, te moraju biti dostupne svima. Ohrabrujuće je što vlasti širom zemlje počinju preduzimati korake kako bi omogućile industriji da ispuni svoj potencijal", dodao je NJ.E. Olav Reinersten, ambasador Kraljevine Norveške u BiH.

Iz Bit Alijanse, udruženja koje predstavlja softversku industriju, smatraju da IT industrija najkasnije u sljedećoj godini treba da bude proglašena strateškom za razvoj ekonomije u BiH.

Analiza potrebnih vještina za softversku industriju 2019. također ukazuje na činjenicu da je zaposlenost u IKT sektoru u prethodnih 7 godina rasla i do 10 puta brže u odnosu na ostale industrije, te da zaposleni u ovom sektoru imaju za 71,77 posto veću plaću u odnosu na prosječnu neto plaću na nivou BiH.

Istovremeno, rast IKT sektora utiče i na ekonomski napredak u ostalim sferama – prema Analizi, 100 otvorenih novih radnih mjesta u IKT sektoru rezultira otvaranjem dodatnih 157 radnih mjesta u ostatku ekonomije.

Međutim, bez strateškog djelovanja i odgovora obrazovnog sistema, IKT kompanije biće prinuđene da ulažu dodatna sredstva u obuku osoblja ili kvalitetan kadar traže van BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije