Analiza CNN-a: Hoće li Zapad učiniti nešto da zaustavi novi rat?

8
Radiosarajevo.ba
Analiza CNN-a: Hoće li Zapad učiniti nešto da zaustavi novi rat?

Na Balkanu se sprema opasna kriza. Hoće li Zapad učiniti nešto da zaustavi novi rat?

Naslov je to analize koju potpisuje Luke McGee na utjecajnom CNN-u.

Bosna i Hercegovina se nalazi na rubu, kako upozoravaju analitičari, svoje najozbiljnije krize od završetka bosanskog rata 1995. godine, u kojem su ubijene hiljade ljudi i počinjeni stravični zločini tokom etničkog čišćenja.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, upozorio je ranije ove sedmice da Daytonski mirovni sporazum potpisan uz posredovanje SAD-a prijeti kolapsu ako se ne poduzmu mjere kako bi se spriječili srpski separatisti u nastojanju da se odvoje, , navodi se u analizi CNN-a.

Milorad Dodik, srpski lider u tročlanom Predsjedništvu BiH, s vremenom je više puta prijetio da će se odvojiti od ostatka zemlje, koja se od rata sastoji od dva entiteta. CNN upozorava kako Dodik planira donijeti zakone kojima bi se entitet RS odvojio od institucija države u segmentu odbrane, pravosuđa.

"Ovo je jednako odcjepljenju bez proglašavanja", rekao je Schmidt Vijeću sigurnosti UN-a, koje se sastalo ove sedmice kako bi ponovno odobrilo dugogodišnju misiju mirovnih snaga EUFOR-a predvođenih Europskom unijom.

U zemlji u kojoj su etničke podjele između Srba, Bošnjaka i Hrvata dovele do počinjenja ratnih zločina u novijoj povijesti, ova razina napetosti čini promatrače vrlo nervoznima.

"Nema sumnje da je ovo daleko najopasnija kriza od 1995. i da bi mogla dovesti do novog rata", rekao je Ismail Ćidić, predsjednik nevladine organizacije Bosnian Advocacy Center, nezavisne nevladine organizacije koja se zalaže za slobodnu, suverenu, demokratsku i sekularne Bosne i Hercegovine.

U analizi se navodi da je međunarodna zajednica označila zločine počinjene u julu 1995. godine, na području Srebrenice kao genocid, ali svi Srbi to ne prihvataju. Jedan od njih je i Dodik, koji ne prihvata izmjene Krivičnog zakona nametnute od visokog predstavnika, kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Ranije ove godine je o zakonu rekao:

"Ovo je ekser u kovčegu Bosne... Republika Srpska nema drugu opciju osim da započne ... raspad", prenosi CNN.

Analitičari strahuju da bi, čak i ako Dodik ne krene ka secesiji, njegovi postupci mogli ozbiljno destabilizovati zemlju i izazvati nasilje, prisilne migracije i patnju običnih ljudi, piše CNN.

Zastupnica u britanskom Domu lordova i nekadašnja savjetnica britanskog ministra vanjskih poslova Arminka Helić kazala je za CNN da se građani širom BiH, uključujući RS, boje nasilja.

"Daljnji korak ka secesiji vjerovatno bi doveo do reakcije. Nema šanse da se razbijanje Bosne i Hercegovine obavi mirnim putem", rekla je Helić.

Heather Staff, savjetnica RAMP Projecta, organizacije specjalizirane za migracionu politiku, upozorava da će "nasilni sukobi dovesti do izbjegličke krize i raseljavanja ljudi, 90-ih i 2000-ih godina vidjeli smo ljude kako bježe iz Bosne u susjedne zemlje kao što je Crna Gora".

Politički analitičar Jasmin Mujanović, autor knjige "Glad i bijes: Kriza demokratije na Balkanu", rekao je CNN-u da bi sukob za Evropsku uniju i širu atlantsku zajednicu bilo katastrofalan jer bi predstavljao još jednu sigurnosnu krizu u već izuzetno nestabilnoj jugostičnoj Evropi.

Dodao je da sa postojećim krizama u Ukrajini, Bjelorusiji, Siriji i Afganistanu ugrožavanje sigurnosti i stabilnosti BiH je nešto što EU i SAD sebi ne mogu priuštiti.

Visoki zvaničnik EU rekao je za CNN da su zabrinuti kako bi se situacija mogla iskoristiti.

"Međunarodna zajednica je u problemu jer ne smije previše pritisnuti Srbe i time ih dodatno gurnuti u ruke Rusije. Balkan je na pragu Evrope. S druge strane, povećan ruski utjecaj u regionu daje nove mehanizme Rusiji da stvari dodatno testabilizuje - rekao je zvaničnik EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije