Amor Mašović: Sa strepnjom iščekujem presudu zločincu Mladiću

0
F. V.
Amor Mašović: Sa strepnjom iščekujem presudu zločincu Mladiću
Foto: Anadolija / Amor Mašović

Amor Mašović, dugogodišnji predsjednik Federalne komisije za nestale osobe, a kasnije Instituta za nestale osobe BiH iskopao je najveći dio od 1.000 masovnih grobnica za koje je na ovaj ili onaj način odgovoran osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

U iščekivanju sutrašnje konačne presude bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba, kaže da je njegovo prvo očekivanje da Mladiću bude potvrđena kazna doživotnog zatvora. 

"A zatim su moja daljnja očekivanja istovjetna očekivanjima ostalih građana BiH, Bošnjaka i Hrvata Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta, Foče, Vlasenice... Onih općina u kojima je, također, počinjen genocid, a koje prvostepeno Vijeće nije presudilo iz meni nerazumljivih razloga, uz veoma problematično obrazloženje da ih nije dovoljno pobio ratni zločinac. Jer to jeste obrazloženje ", kaže Mašović za Radiosarajevo.ba. 

Genocid u sedam općina

Podsjeća da je u optužnici protiv Mladića taj broj općina bio veći i od poznatih sedam općina, ali da je iz taktičkih razloga Sudsko vijeće tražilo da Haško tužilaštvo odustane od dijela općina, pa se to svelo na Srebrenicu i šest poznatih bh. općina. 

"Očekujem zato da se preinači prvostepena presuda, da se udovolji žalbenim navodima Tužilaštva i da on bude osuđen za genocid u svih sedam općina, što bi sa ranijim presudama, predmetima za genocid bilo 10 ili 11 presuda u kojima su međunarodni krivični sudovi, nacionalni sudovi pojedinih država ili državni sudovi u BiH presudili različite izvršioce za genocid. To je najmanje što se može očekivati ", dodao je Mašović.

Analiza  / Krvnik Ratko Mladić, od optužnice, godina skrivanja do presude za genocid

Okolnosti u svijetu

Istovremeno, kako veli, svjestan je i realnosti u kojoj živimo.

"Svjestan sam okruženja, svjestan sam u kom pravcu se kreću u svijetu stvari. Tako da sa jednom dozom strepnje iščekujem da li će bit udovoljeno razlozima Tužilaštva. Ni u primislima mi nije da bi mogla biti izrečena bilo kakva druga kazna, ili da bi moglo biti udovoljeno bilo kakvim žalbenim navodima. Suviše je dokaza koji upućuju na odgovornost Mladića. Čak svi ti dokazi zbog oskudnosti vremena nisu ni prezentirani. Previše je dokazala, previše je masovnih grobnica, a ima ih oko 1.000 na prostorima manjeg bh. etniteta, da bi kazna mogla biti drugačija ", istakao je Mladić.

Mladić je direktno odgovoran za smrt kćerke 

Komentirajući tvrdnje Mladićevog sina Darka da bi, ukoliko bi se cijenile činjenice, njegov otac mogao biti i oslobođen, Mašović kaže da tome ne treba pridavati prosto veliku pažnju.

"I sin Mladićev, i Mladićeva supruga, unuci Mladićevi će još dugo vremena nakon što Mladića ne bude nositi njegovu stigmu. Upravo zbog takvih izjava njegove porodice, prije svega njegovog sina. Umjesto da svoju djecu, unučad Mladićevu, vaspitava u drugačijem tonu, da se djeca suoče sa činjenicom da je njihov djed počinilac najgnusnijih ratnih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nakon Holokausta, on odmaže njihovom porodici", smatra Mašović.

Podvlači kako je već dovoljno Ratko Mladić učinio da tu porodicu potpuno uništi.

"Time što je indirektno, pa čak i direktno odgovoran za smrt svoje kćerke Ane koja nije mogla izdržati sav taj pritisak na svojim plećima, jer joj otac bio označen kao ratni zločinac. Bolje bi Mladićevom sinu bilo da na vrijeme djeci, dok nisu odrasli, počne s narativom da je njihov djed bio to što jeste i da se to breme stida ne prenosi na njegove unuke", konstatira Mašović.

Ima li pravde?

Govoreći o činjenici da je Mladić uopće uhapšen i da je dočekao izricanje pravosnažne presude, te odgovarajući na pitanje, je li to, ipak, pravda, Mašović ističe:

"Apsolutna pravda ne postoji. Apsolutna pravda bi bila poništiti posljedice bilo kojih zločina, uključujući i genocid, vratiti život mrtvima, a to je nemoguće. Teško je nadoknaditi vrijeme onima koji 25 godina trpe.  Koji traže svoje najmilije. Znamo šta je Mladić pisao o Tomašici, znamo da su premještali posmrtne ostatke na područje istočne Bosne. Apsolutna pravda ne postoji. Postoji satisfakcija žrtvama u manjoj ili većoj mjeri", riječi su Mašović.

Postojanje Haga i istina koja je sudski verificirana jeste  jedan vid satisfakcije za žrtve i članove porodica.

"Na ovom svijetu više se ne može nadati. Nada postoji da će domaći sudovi i sudovi u susjedstvu, gdje se kriju brojni zločinci poput Novaka Đukića, da će države promijenit odnos i omogućiti  jedan vidi satisfakcije za žrtve. Koliko je ovo moje očekivanje realno, a koliko ne?  Za neke stvari bit će potrebno vrijeme. Neke države Zapada priznaju da su sudjelovalii u genocidima u drugim državama. Neke stvari će vrijeme moći otkriti. Nažalost, to vrijeme najvjerovatnije neće dočekati oni koji su najdirektnije oštećeni, porodice žrtava", zaključuje Mašović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije