Američki profesor upozorava: Zabrinuti smo i zbog Dodikovih izjava i zbog Schmidtovog nedjelovanja

9
Radiosarajevo.ba
Američki profesor upozorava: Zabrinuti smo i zbog Dodikovih izjava i zbog Schmidtovog nedjelovanja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / David Pettigrew

Na današnjoj sesiji Kruga 99 uvodničari su bili prof. dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Državno sveučilište Southern Connecticut, Upravni odbor Program studija genocida Sveučilišta Yale te dr. Jahja Muhasilović, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), a govorili su na temu "Nužnost suočavanja sa realpolitikom entiteta RS u državnim i internacionalnim relacijama".

Pettigrew je govorio o antieuropskoj i proruskoj politici RS-a, označivši je kao prijetnju miru i stabilnosti u BiH.

Podsjetio je kako je 1992. godina bila početak Bosne i Hercegovine za njen suverenitet kao multikulturalne demokracije protiv međunarodne agresije pokrenute iz Srbije i Hrvatske, između 1992. i 1995. godine.

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

"Borba se nastavila nakon Daytonskog sporazuma zbog nastojanja nacionalista da potkopaju napredak Bosne prema članstvu u EU i NATO-u, napredak koji je Ruska Federacija nastojala blokirati. Borba Bosne za osiguranje suvereniteta i izgradnju demokratske države trebala bi biti prioritet međunarodne zajednice, a posebno Ureda visokog predstavnika. Ali, zbog nedavnih radnji i nedjelovanja, obaveza više nije jasna", kazao je on.

Do sada Ured visokog predstavnika (OHR), nastavio je prof. Pettigrew, nije uspostavio sveobuhvatan program za tranzicijsku pravdu u RS-u koji bi omogućio preživjelima postavljanje spomenika na mjestima gdje su zločini ocijenjeni kao ratni zločini, uključujući genocid.

"Ovaj neuspjeh je doista zabrinjavajući", smatra profesor, pa poručuje:

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS, najavio i sljedeće korake: "Mi u toj BiH nećemo biti"

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS, najavio i sljedeće korake: "Mi u toj BiH nećemo biti"

"I dok je preživjelima zabranjeno postavljanje spomen obilježja u Sportskoj dvorani Partizan u Foči i u koncentracijskom logoru Barutni magacin kod Kalinovika, osuđeni ratni zločinci i nacionalistički vođe veličaju se na istaknutim muralima u blizini. Majkama Srebrenice zabranjeno je postavljanje ploča na skladištu Kravica u Bratuncu i Domu kulture u Pilici, stratištima koja su dio presude Ratku Mladiću za genocid. Na transparentima u Srebrenici 11. juli je provokativno proglašen 'Danom oslobođenja Srebrenice'. Transparenti u Bratuncu slave Mladića."

Zabrana spomen obilježja žrtvama i veličanje osuđenih ratnih zločinaca oblik su negiranja genocida, jasan je profesor filozofije i studija holokausta i genocida.

"Nadalje, čelnici u RS-u su eskalirali poricanje. Nedavno je predsjednik RS-a još jednom izjavio da se 'genocid nije dogodio tamo, svi to znamo...'. Dok je poricanje gospodina Dodika osuđeno, još uvijek ne postoji usklađena sveobuhvatna strategija tranzicijske pravde koja bi se suprotstavila ovim kršenjima ljudskih prava i provokacijama koji su retraumatizirajući za preživjele Ništa se ne goni.

Nedjelovanje Ureda visokog predstavnika je predmet velike zabrinutosti. Preživjeli zaslužuju biti zaštićeni
od ponovne traumatizacije. Mora se poštovati pravo na postavljanje spomen obilježja koja bi doprinijela
ozdravljenju društvenog tkiva. Izvješće Opće skupštine UN-a postavilo je normativni okvir za prakse obilježavanja sjećanja. Zašto OHR udrugama žrtava ne daje to normalno očekivanje?", pita se on.

Noćni vukovi u Istočnom Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Noćni vukovi u Istočnom Sarajevu

Očita posljedica ovog neuspjeha u suočavanju s prijezirom prema vladavini prava i nepoštivanjem patnje
drugih je paroksizam veličanja i negiranja koji se dogodio 9. januara 2023. godine s tzv. danom RS-a, komentira ovaj uvodničar na sesiji:

"Visoko militarizirana parada bila je prepuna nacionalističkih i islamofobičnih simbola. Bilo je to ni manje ni više
nego slavljenje genocida kojim je nastala RS. Uniformirano osoblje s automatskim oružjem tjeralo je strah u srca preživjelih genocida, jer je policija u mimohodu predstavljala upravo one snage koje su vršile genocidne zločine u ime RS-a.

Manifestaciju 'dan RS' treba zabraniti, a njene organizatore procesuirati. Ne treba ga obilježavati ni na koji dan jer je to veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, što je u BiH protuzakonito. Dan RS-a je nemoralna proslava entiteta koji je nastao genocidom. Na događaju je Dodik odlikovao nitko drugog do Vladimira Putina Ordenom RS. Nadalje, dok je predsjednik Biden bio u posjeti Kijevu, u znak hrabre solidarnosti s Ukrajinom, Stevandić,  predsjednik Narodne skupštine RS pripremao se za visoku posjetu Rusiji. Ovo bi trebalo biti predmet najveće brige za SAD, UK i EU.

U horizontu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine mora se reći da Dodik ne samo da negira genocid, nego negira i državu. Više puta je ocrnio Bosnu kao propalu državu. Uoči Dana neovisnosti inzistirao je da 1. marta nije Dan nezavisnosti, već dan koji Srbi pamte kao tragediju i kao građanski rat. Nedavno je Dodik ponovno zaprijetio secesijom zbog državne imovine, inzistirao na tome da EU nije jedina alternativa za budućnost Bosne i odbacio bilo kakvu povezanost s NATO-om", analizira prof. Pettigrew.

Stručnjaci zabrinuti: Najava novog Ustava RS-a put ka razgradnji države?!

Stručnjaci zabrinuti: Najava novog Ustava RS-a put ka razgradnji države?!

Profesor potom konstatira ono na što je i portal Radiosarajevo.ba više puta upozoravao - Dodik kontinuirano Bošnjake naziva muslimanima, što je opasan narativ:

"Dodik je također eskalirao svoju upotrebu zlonamjernog govora mržnje, uključujući uvredljivu upotrebu izraza 'musliman' u bezobzirnom kršenju Europske konvencije o ljudskim pravima. Inzistirao je da je Bosna 'muslimanska laž' i ocijenio da je 'američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH'. Tvrdio je da SAD brani 'ideju oružane pobune, koju bi muslimani proveli, s američkim oružjem'. Stevandić govori o 'antisrpskom džihadu',  pojačavajući asocijacije pune mržnje. Ove izjave pune mržnje treba ne samo osuditi, već ih treba i istražiti i procesuirati prema standardima EU-a. Islamska zajednica u BiH ima pravo odgovoriti na ove stalne provokacije.

Imajući u vidu ovu analizu, odluka visokog predstavnika od 2. oktobra još je manje shvatljiva. Odluka visokog predstavnika dodatno je učvrstila etničke podjele koje su stvorili 'konstitutivni narodi' nametnuti Daytonom. Pojedine probosanske stranke su marginalizirane, a nacionalisti koji rutinski traže odcjepljenje ili treći
entitet umireni su i protjerani na vodeće pozicije. Nova predsjednica Federacije, Lidija Bradara (HDZ), primjerice, iskazala je trajno prijateljstvo s osuđenim ratnim zločincem Dariom Kordićem, zagovornikom Velike Hrvatske."

Nadalje, poentira Pettigrew:

Christian Schmidt
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Christian Schmidt

"Odluka visokog predstavnika od 2. oktobra o izbornom zakonu, nedjelovanje njegova ureda u pogledu negiranja genocida, govora mržnje i antidržavne, antiEU, anti-NATO i proruske politike Milorada Dodika, poziv su na djelovanje u borbi za demokraciju i europske vrijednosti. Građani Sarajeva i Bosne su devedesetih pokazali svijetu da je za njih ovo borba iz koje nema povlačenja i predaje. RS-u i njenom vodstvu potrebno je pristupiti sveobuhvatnom strategijom tranzicijske pravde koja bi procesuirala poricanje, veličanje i mržnju, te zaštitila preživjele od kontinuirane ponovne traumatizacije. Mora se posvetiti obilježavanju sjećanja kako bi se ozdravilo društveno tkivo. Ove sedmice Midheta Kaloper-Oruli, predstavnica Udruženja žrtava rata Foča 92-95 otišla u Bundestag da apelira za pravo postavljanja ploče na sportsku dvoranu Partizan u Foči. Zašto nije mogla računati na OHR?

Građani Bosne dižu svoj glas, prosvjeduju kod OHR-a i apeliraju na predsjednika Bidena da podsjeti SAD na ideju jedinstvene, multikulturalne, demokratske Bosne. To je ideja, u horizontu 1. marta, koju njegujemo i kojoj se međunarodna zajednica mora ponovno posvetiti. Pitanje je hoće li visoki predstavnik ili SAD učinkovito odgovoriti na sve dublju krizu koju su uzrokovali oni koji su 90-ih godina pokrenuli međunarodnu agresiju i sada nekažnjeno ugrožavaju mir", zaključio je prof. Pettigrew u svom govoru.

Dr. Jahja Muhasilović: Opasna igra koja bi mogla loše završiti

"Balkan je decenijama žarište političke nestabilnosti i sukoba, a Bosna i Hercegovina je često u centru ovih previranja. BiH se i danas suočava sa brojnim izazovima. U nastojanju da spriječi sukobe i promoviše stabilnost, međunarodna zajednica se aktivno uključila u unutrašnje prilike BiH. Međutim, najnoviji potezi doprinose iredentističkim naporima Srbije i Hrvatske prema BiH, kao i podsticanje islamofobije i učvršćivanje ove zemlje kao nefunkcionalne konfederacije tri etničke skupine. Svakako jedan od glavnih faktora koji doprinosi nefunkcionalnosti BiH kao države su politike koje se vode u entitetu RS", smatra i drugi uvodničar dr. Jahja Muhasilović.

Kazao je i kako su Milorad Dodik i SNSD, sve manje zainteresovani da rade na izgradnji usklađene politike sa državom. Ono što je novina, dodao je, jeste činjenica da je međunarodna zajednica indirektno doprinijela iredentističkim stremljenjima Srbije i Hrvatske posrednim jačanjem nacionalističkih političkih partija poput SNSD-a i HDZ-a.

"Dok je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat, on je također institucionalizirao etničke podjele u zemlji, stvarajući de facto „konfederaciju tri plemena“ – Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ovo je permanentno stvorilo prostora Srbiji i Hrvatskoj da guraju svoje velikodržavne politike preko agentura u BiH. Promjena stava međunarodne zajednice prema otvorenoj podršci nacionalističkim političkim strankama također je izazvalo određeno razočarenje u vezi sa pitanjem šta je krajnji cilj i vizija međunarodne zajednice. Skoriji pristup  i akcije su zasigurno doprinijele marginalizaciji Bošnjaka kao političkog faktora, te pomogli entitetu RS da iskoristi ovu priliku kao bi se dodatno distancirao od države. Zapad igra opasnu igru pokušavajući da nevješto balansira između tri etničke skupine, s ciljem suprotstavljanja demografskoj dinamici Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda. Ovakav pristup je ohrabrio Beograd i Zagreb da igra na kartu 'krvi i tla', prepadanjem međunarodne zajednice o izmišljenoj muslimanskoj prijetnji."

On smatra i da, ukoliko se ne urade potrebni potezi, ova opasna igra bi u konačnici mogla dovesti i do raspada BiH ili često mantrane "radikalizacije Bošnjaka", što bi imalo ozbiljne posljedice ne samo po ovu zemlju već i
šire: "Potrebno je da međunarodna zajednica preispita vlastiti pristup i radi na promicanju državnog jedinstva i funkcionalnosti, umjesto da bude popustljiva prema bezobzirnim maksimalističkim zahtjevima susjeda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije