Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS, najavio i sljedeće korake: "Mi u toj BiH nećemo biti"

28
Radiosarajevo.ba
Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS, najavio i sljedeće korake: "Mi u toj BiH nećemo biti"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da će novim zakonom o nepokretnoj imovini "RS vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH", navodeći da je to pitanje riješeno jer, "prema Daytonskom sporazumu, imovina pripada entitetima".

"Ako nam budete otimali imovinu, razbili ste BiH. Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Vijeću ministara o tom pitanju jer je to pitanje riješeno", rekao je Dodik na press konferenciji u Banjoj Luci.

Osvrnuvši se na raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS, Dodik je naveo da "nijedan sud na svijetu ne donosi privremenu mjeru, te poručio da niko neće oteti imovinu RS".

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Pokušali smo da se prilagodimo ranijoj presudi. Mislili smo da je to dovoljno. Vratićemo svu imovinu u nadležnost RS u sljedećem zakonu koji će biti na dnevnom redu", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je ranije pokrenuta priča o vojnoj, odnosno perspektivnoj vojnoj imovini i da pojedini s razlogom insistiraju na pitanju imovine RS.

“Odvojit ćemo RS ako nam pokušate oteti imovinu. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bi ostavili", poručio je predsjednik bh. eniteta.

Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ponovo je nazvao 'lažnim'.

"Na sva pitanja dat ćemo naše odgovore i oni će biti jasni. Odbijamo bilo kakvu centralizaciju BiH po bilo kojem pitanju. Neće se desiti centralizacija BiH", ponovio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije