Vos: Imamo prisan odnos sa Srebrenicom, genocid se mora prihvatiti

Amil Dučić
Vos: Imamo prisan odnos sa Srebrenicom, genocid se mora prihvatiti
Odmah po stupanju na dužnost u našoj državi, ambasador Holandije u BiH Reinout Caspar Vos posjetio je Srebrenicu.

U jednom od prvih intervjua za bh. medije, Vos je za Radiosarajevo.ba pojasnio odnos njegove države prema Srebrenici.

"Imamo prisan odnos sa Srebrenicom. Kao što znate u Srebrenici je u vrijeme genocida bio holandski bataljon. Mi smo, između ostalog, bili pokrenuli veliki razvojni program za regiju Srebrenice, koji je bio veoma uspješan u proteklih 20 godina. Srebrenica je blizu našeg srca. Jedan od posljednjih projekata kojeg smo podržali bio je stvaranje muzeja, odnosno stalne postavke unutar Memorijalnog centra Potočari, koji je zauzeo važno mjesto kao memorijalni muzej u cjelini.

Dakle, po dolasku u BiH sam tamo otišao. Tamo sam se susreo i s majkama Srebrenice, posjetio sam Memorijalni centar. Razgovarao sam s gradonačelnikom, nevladinim organizacijama, poduzetnicima. Bila je to značajna posjeta za mene", kazao je ambasador Vos.

Holandski_ambasador_12_RSA.jpg - undefined
Radiosarajevo.ba: Kako komentirate atmosferu u BiH nakon haških presuda o Ratku Mladiću, te Prliću i ostalima? Svjedočili smo dosta negativnim izjavama bh. političara.

"Općenito, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je osnovan da bi ustanovio istinu te donio pravdu, a to je veoma respektirana visoka institucija Ujedinjenih naroda. Tako da su presude ovog  suda veoma osjetljive, ali se moraju postovati. Moraju ih postovati svi političari u svijetu bez obzira na njihov sadržaj. Dakle ove presude nisu izrečene protiv naroda, već protiv individua. One se moraju prihvatiti i iskoristiti radi pomirenja te zacijeljivanja rana. Ne smiju se koristiti za retoriku kakvu nekad čujemo u ovoj državi. To je, naravno, veoma razočaravajuće. Zbog toga smo i ja i drugi ambasadori pocrtali da ovakva retorika nije od koristi“.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate negiranje genocida u Srebrenici koje je prisutno u BiH i u regiji?

"Svjestan sam toga i često o tome razgovaram s političarima ovdje. Genocid je utvrđen u aktima veoma visoke insitucije UN-a i trebao bi kao takav bude prihvaćen. Negiranje genocida ne pomaže pomirenju u ovoj državi".

Radiosarajevo.ba: Europski put BiH i prepreke na tom putu. Kako na to gledate?

"Budućnost ove države jeste u euroatlantskim integracijama. BIH je u srcu Europe i nas raduje kada proces integracija napreduje. Ali općenita pravila za priključenje EU glase - prvo uradite reforme pa se možete priključiti. Postoji program reformi. Mi znamo da se implementacija ovog programa u proteklim godinama sporo odvijala. Sretni smo da je sada set zakona o akcizama usvojen. Ima još i drugih zakona koji se moraju usvojiti. Nadam se da će se sada aktivirati ciklus koji će doprinijeti cestogradnji. To je bio smisao akciza. Konekcija BiH na regionalnu mrežu autoputeva je veoma neophodna posebno za izvoz i ekonomiju. Znamo da su mnoge druge države u istočnoj ili centralnoj Europi to isto uradili. Jednostavno, morate nešto kratkoročno žrtvovati da bi dobili dugoročno. I to je proces kroz koji BiH također mora proći."

Holandski_ambasador_21_RSA.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba: Kakvi su politički, ekonomski i drugi odnosi Holandije i BiH?

"Kao što sam spomenuo imali smo veliki razvojni program koji je okončan. Posjetio sam nekoliko holandsko-bosanskohercegovačkih kompanija, posebno na sjeveru BiH, koje su poprilično uspješne. BiH je konkurenta, kvalitet tržišta rada je dobra, postoji resursi kada je riječ o drvnim i poljoprivrednim proizvodima što je traženo u EU. Dakle postoje velike mogućnosti. Mislim da bi moglo biti više holandskih investicija u BiH. Svakako potrebno je nastaviti s procesom reformi. Investitorima je potrebna vladavina prava, jaka podrška vlasti i dobra infrastruktura."

Radiosarajevo.ba: Koje su Vaše lične impresije o BiH?

"Prvi put sam ovdje i zaista mi se jako dopada ova zemlja. Ovo je jedna divna planinska zemlja koja ima nevjerovatne prirodne resurse oko Sarajeva i na drugim područjima. Ima veliko kulturološko bogatstvo, dakle zemlja s velikim potencijalom i fantastičnom radnom snagom. Bosanci i Hercegovci koji su ranije imigrirali u Holandiju su zaista kvalitetni ljudi,  jako dobro su obrazovani ili su u Holandiji završili visoko obrazovanje, izuzetno dobro su integrirali u holandsko društvo i nisu imali problema da nađu posao. Neki su se naravno i vratili pa su investirali u svoju državu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije