Prvi put u historiji: Aerodrom Sarajevo očekuje svog milionitog putnika!

E. Halimić
Prvi put u historiji: Aerodrom Sarajevo očekuje svog milionitog putnika!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo u prvih devet mjeseci ove godine iskoristilo je 847.305 putnika, što je 10,1 posto više nego u istom periodu lani. Inače aerodrom u glavnom bh. gradu zauzeo je četvrtu poziciju u regionu kad je riječ o povećanju broja putnika.

Aerodromi na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od januara do septembra ove godine prevezli su više od 22 miliona ljudi, što je za oko dva miliona više nego u istom periodu lani.

Beograd prvi

Najznačajnije povećanje putnika u ovom periodu zabilježio je aerodrom Skoplje, koji je u prva tri kvartala prevezao 1.660.439 putnika ili za 17,8 posto više nego prošle godine. Na drugom mjestu prema povećanju je Podgorica sa 970.093 putnika i povećanjem od 16,2 posto. Zatim slijedi Priština sa 1.662.878 putnika i povećanjem od 13,3 posto. Inače najveći najveći broj putnika za tri kvartala ove godine zabilježen je na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu (4.401.028 putnika), zatim slijedi splitski aerodrom (2.799.756) i Aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu (2.569.296).

„Tri od četiri aerdroma u BiH (Sarajevo, Tuzla i Banja Luka) zabilježile su rast korisnika. Tako je i aerodrom u Banja Luci nakon dugo godina ostvario povećanje broja putnika u odnosu na prošlu godinu, a prije svega zbog povećanja broja čarter letova za Tursku u toku ljetne sezone. Očekuje se da će se rast nastaviti i u narednim mjesecima, jer prema najava s operacijama na ovom aerodromu počinje kompanija „Ryanair“. Jedino je aerodrom u Mostaru zabilježio pad broja korisnika, a prije svega zbog otkazivanja saradnje s najvećim korisnikom, aviokompanijom Mistral Air“, navodi se u izvještaju specijaliziranog internet portala „exyuaviation.com“.

Dva rekorda

„Tokom ljeta oborili smo i dva rekorda po broju putnika, te je tako i u mjesecu julu i avgustu kroz naš aerodrom prošlo blizu 160.000 putnika. Rast se bilježi i u svim drugim segmentima. Primjera radi, u prvih devet mjeseci obavljeno je ukupno 10.541 aviooperacija, što je za šest posto više u odnosu na isti period prethodne godine. S obzirom, na sve ove pokazatelje, sasvim je izgledno da ćemo jubilarnog milionitog putnika dočekati već sutra“, kazala za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

Dodala je sa aerodroma u Sarajevu operira blizu 20 aviokompanija, te da se bilježi kontinuiran rast još od 2013. godine.

Naravno da smo zadovoljni, jer od povećanja broja putnika koji dolaze preko našeg aerodroma i druge grane privrede imaju korist, prije svega turizam, ugostiteljstvo, trgovina… S obzirom da je Sarajevo sve zanimljivija turistička destinacija, već postoje neke najave za novim linijama, a i aviokompanije koje trenutno operiraju su već najavile proširenje i povećanje svojih letova. Postoje najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog prometa, zatim najave za linije prema Skoplju, Atini, Amanu, Bahreinu“, pojasnila je Bagarić-Arnaut.

Tuzla drugi najprometniji aerodrom u BiH

Prema dostupnim podacima, usluge aerodroma Tuzla u prvih devet mjeseci koristilo je 464.233 putnika, što predstavlja povećanje od 14,1 posto. Usluge aerodroma u Banja Luci su u tri kvartala ove godine iskoristila 17.767 putnika, što je ipak povećanje od 5,8 posto u odnosu na isti period lani. Mostarski aerodrom zabilježio je pad broja putnika u odnosu na prošlu godinu, a prevezao je 25.758 putnika, što predstavlja drastični pad od čak 32,6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije