Šta se dešava u FK Željezničar? Bivši asovi daju odgovore

2
N. Žunić
Šta se dešava u FK Željezničar? Bivši asovi daju odgovore
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / FK Željezničar

FK Željezničar se već dugi niz godina nalazi u krizi na raznim frontovima, a odgovore na ovu temu daju i bivši igrači i zvaničnici kluba s Grbavice. 

FK Željezničar je od neovisnosti Bosne i Hercegovine pa sve do danas najtrofejniji bosanskohercegovački klub. Osvojili su šest titula u Premijer ligi, te šest titula u Kupu BiH

Međutim, posljednja titula u ligi došla je sada već davne 2013. godine, a u Kupu nisu dizali trofej još od 2018. godine. To je u fudbalu već daleka prošlost. 

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Istini za volju, u sezoni 2019-20 su završili kao drugi u ligi, ali uslijedila su sedma i šesta mjesta u naredne dvije godine.

Uz to, u Kupu BiH su u posljednje četiri sezone, ne računajući polufinale koje igraju ove sezone, došli samo jednom do polufinala, a u sezoni 2018-19 su ispali u šesnaestini finala, što je poražavajuće za ovaj klub.

Rastanak na Grbavici: FK Željezničar i Edis Mulalić dogovorili sporazumni raskid ugovora

Rastanak na Grbavici: FK Željezničar i Edis Mulalić dogovorili sporazumni raskid ugovora

Da se stvar čini gorom, Željo ima i veliki broj finansijskih problema. Po posljednjem izvještaju iz januara ove godine, klub duguje više od tri miliona KM, od čega je 1,3 milion samo kamata na dugovanja još iz 2018. godine. 

Da bi se ova dugovanja riješila, Željezničar mora biti klub koji konstantno igra Europu ili prodaje svoje igrače za veće svote novca. Nažalost po njih, Europe nema već dvije sezone, a i ove godine je upitno da li će uspjeti doći do nekog europskog takmičenja. 

Što se tiče prodaje igrača, posljednji veći prihod kluba desio se u sezoni 2019-20, kada je inkasirano 550 hiljada eura (1,07 miliona KM), a naredne sezone je to već palo na 250 hiljada eura (489 hiljada KM)

Saznajemo: Nermin Bašić sutra postaje novi trener FK Željezničar

Saznajemo: Nermin Bašić sutra postaje novi trener FK Željezničar

Činjenica je da, prema podacima Transfermarkta, klub nije od 2021. godine inkasirao ni jednu KM od prodaje igrača. Kako bi se napredovalo bez bogatog vlasnika, prodaje igrača za veće cifre mora biti, ako klub želi da bude konkurentan u našoj ligi. 

Treneri u Želji su također posebna priča. Nevjerovatnom se čini činjenica da je od 2014. godine Željezničar vodilo čak 15 trenera. Istini za volju, ima tu i nekoliko imena koja se ponavljaju, ali Nermin Bašić, koji je potvrđen kao novi trener kluba s Grbavice, će biti 16 trener u deset godina koji vodi ovaj klub.

Samo je Amar Osim uspio dobiti malo više vremena, s obzirom na to da je došao u sezoni 2018-19, a klub napustio u sezoni 2020-21. 

Edis Mulalić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Edis Mulalić

Posebno je navijače potresao otkaz Edisu Mulaliću. On je po drugi put u klub kao trener došao tokom prethodne sezone, nakon što je ekipu napustio Tomislav Ivković

Pod Mulalićem, Željezničar je stigao do borbe za Europu ove sezone, ali vezani porazi od Leotara u ligi i Veleža u Kupu su odlučili njegovu sudbinu. Sporazumno je raskinut ugovor, a novi tener je već spomenuti Nermin Bašić. 

Povodom ove situacije, kontaktirali smo nekoliko bivših igrača kluba s Grbavice. Adnan Gušo je za portal Radiosarajevo.ba rekao kako je svjestan teške situacije. 

"Klub se žestoko bori da izađe na pravi put i da se stabilizuje. Uprava do određene poente radi dobar posao, ali ne može na svakom frontu dobro. Negdje ide dobro, a negdje loše. 

Svakako da vjerujem u ovu upravu i vjerujem da će se dugoročno izaći na pravi kolosijek", rekao je Gušo za naš portal. 

Adnan Gušo
Foto: Arhiv: Adnan Gušo

S njim je saglasan i Bulend Biščević, koji je za Željezničar igrao od 1994. do 2004. godine. On je za naš portal izjavio kako ova situacija boli. 

"Svi navijači kluba se iskreno nadaju Europi na Grbavici, ali su ove utakmice pokazale kako smo još uvijek daleko od toga. 

Ne želim da vjerujem da su igrači zaboravili da igraju, ali smo trenutno daleko od cilja", rekao je bivši fudbaler Želje, Pafosa, Hajduka i Zrinjskog

Bulend Biščević
FOTO: Screenshot: Bulend Biščević

Ipak, naglašava Biščević, vjeruje da Željo može obezbijediti Europu

"Nažalost, ne poznajem dovoljno situaciju u klubu, te se većinom informišem iz medija. Vjerujem u upravu i vjerujem u vodstvo kluba", rekao je Biščević, ali je dodao i da je otkaz Mulaliću došao u pogrešnom trenutku

"Nije se trebao mijenjati trener na mjesec i pol do kraja sezone. Mulaliću se trebala dati šansa do kraja. On je ipak došao u klub u jednoj teškoj situaciji te je izvukao maksimum iz ekipe koju je imao", rekao je bivši defanzivac kluba s Grbavice. 

FK Željezničar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: FK Željezničar

Njegov plan za budućnost je jasan - ulaganje u mlade fudbalere

"Potrebna je reorganizacija omladinskog pogona Željezničara. Uz određena pojačanja, potrebno je više šanse i povjerenja davati mladim igračima, što treba biti osnova za budućnost kluba. 

"Klubovi u BiH nemaju finansijske mogućnosti da kupuju igrače, ali ih mogu proizvoditi. Po tome je i poznata Željina škola", dodao je Biščević. 

Navijači FK Željezničar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Navijači FK Željezničar

Naglašava i podršku navijača te dodaje: "Navijači su i sponzor kluba, i 12. igrač, te su jedina iskrena podrška Željezničaru." 

Na kraju dodaje i jednu optimističnu notu. 

"Vjerujem da Željo može izaći na zelenu granu, uz ulaganje u mlade fudbalere. Imamo svoj stadion i bezrezervnu podršku navijača kluba", poentira Bulend Biščević. 

Refik Šabanadžović: 'U Grčkoj sam, ne pratim situaciju u Želji'

Ekipa našeg portala je razgovarala i s Refikom Šabanadžovićem, bivšim igračem Željenzničara, Crvene Zvezde, AEK-a i Olympiacosa.

Refik Šabanadžović nam je samo kratko rekao kako ne prati Željezničar trenutno. 

"Najviše vremena provodim u Grčkoj kod sina. Nažalost, ne stignem pratiti situaciju u Željezničaru", rekao je Šabanadžović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije