Deset godina bez istine za Vedrana u zaboravu države koja pravde nema

Radiosarajevo.ba
Deset godina bez istine za Vedrana u zaboravu države koja pravde nema
Foto: Arhiv / Dan kada je ubijen Vedran Puljić

Deset godina je prošlo od najcrnjeg dana bosanskohercegovačkog fudbala. Dana kada je na ulicama Širokog Brijega ubijen navijač Sarajeva - Vedran Puljić.

Na današnji dan, 4. oktobra 2009. godine, navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić ubijen je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja, a šest navijača ekipe s Koševa je ranjeno. 

Obdukcijom je utvrđeno da se radilo o ustrelnoj rani glave tada 24-godišnjeg mladića. Za ubistvo Puljića osumnjičen je Oliver Knezović (1974) s prebivalištem u Širokom Brijegu.

Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana pobjegao iz pritvorai otišao u susjednu Hrvatsku, gdje je i počeo sudski proces u slučaju.

Ipak, Knezović nikada nije procesuiran, a od prvog dana brojni sumnjaju da je počinilac ustvari policajac, a ne Knezović.

Navijači Sarajeva više puta su istaknuli kako je Vedrana u Širokom Brijegu 2009. godine upravo ubila policija, a istog je mišljenja i njegov brat Igor.

Dan kada je ubijen Vedran Puljić - undefined

Nekoliko dana nakon utakmice, predstavnici Zapadnohercegovačkog i Kantona Sarajevo na sastanku u Širokom Brijegu izrazili su saučešće porodici nastradalog navijača Sarajeva - Vedrana Puljića i istaknuli da se mora utvrditi istina o okolnostima nereda i ubistva navijača Sarajeva. Sve je ostalo samo na tome. Samo na obećanjima. Sistem nije uradio apsolutno ništa da pravda izađe na vidjelo. 

Vedranov ubica i odgovorni za ranjavanje šest navijača Sarajeva još nisu osuđeni. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo je optužnicu te se Oliver Knezović više ne tereti za Puljićevo ubistvo, te ranjavanje još šestorice navijača.

Knezovića sada terete za pokušaj ubistva, još se ne zna koga tačno određeno, te za opće opasnu radnju, odnosno da je zapucao ne ciljajući nikoga pojedinačno.

Navijačima FK Sarajevo sudilo se za dešavanja u Širokom Brijegu. Svoje kazne su izdržali, a oni koji su po njima pucali i dalje slobodno hodaju ulicama Bosne i Hercegovine i regiona. S druge strane, oduzeta su 43 pištolja, a vještaci su rekli kako se ne može tačno utvrditi iz kojeg pištolja je došlo zrno koje je ubilo Vedrana, ni ko je ranio navijače FK Sarajevo... Vještak Vojin Maštruk utvrdio je kako je malo vjerovatno, odnosno da najvjerovatnije Vedran nije mogao biti ubijen metkom koji je došao s mjesta na kojem se nalazio Knezović. 

Vedranovoj sahrani prisustvovalo je više hiljada građana, a danas grob posjećuju još samo porodica i navijači Sarajeva. FK Sarajevo je sjevernu tribinu Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" – Koševo nazvao "Tribina Sjever – Vedran Puljić".

Vedranovo ubistvo vjerovatno nikada neće biti rasvijetljeno. Sistemi i vlasti u posljednjih deset godina nisu uradili ništa kako bi se saznala istina i ono što se tog dana dešavalo u Širokom Brijegu. Odgovorni vjerovatno nikada neće odgovarati za ubistvo 24-godišnjeg mladića koji je samo želio bodriti svoj klub na gostujućem terenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije