Budućnost Sarajeva već stanuje na Hasetovom stadionu

Faruk Zametica
Budućnost Sarajeva već stanuje na Hasetovom stadionu
FK Sarajevo / Juniori FK Sarajevo
Juniori Fudbalskog kluba Sarajevo jučer su u Trening centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici odbranili titulu osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, pobjedom protiv Širokog Brijega (2:0).

Bordo momci su u fantastičnom susretu pokazali raskošan fudbalski talenat, ali i jedan zavidan nivo profesionalizma. Neke njihove starije kolege, koje žive od fudbala, mogle bi od ovih momaka dosta toga naučiti kada je pristup i odnos prema dresu kluba u pitanju.

Osvajanje trofeja u omladinskim kategorijama nije ni ključno, a ni presudno pri stvaranju vrhunskih fudbalskih profesionalaca. Prelazak iz juniora u prvi tim izuzetno je težak, a sigurno je da bi ovim momcima mnogo pomogla i liga za fudbalere do 21 godine. Nažalost Fudbalski savez Bosne i Hercegovine za to još uvijek nema sluha, kao i za mnogo toga, ali to je već neka druga tema.

Osvajanje trofeja dakle nije ključno, a ni presudno pri "stvaranju" profesionalaca, ali svakako da "navikavanje" na osvajanje trofeja ne može odmoći pri stvaranju pobjednika, a takvi su bez ikakve sumnje potrebni kolektivu kakav je Fudbalski klub Sarajevo. Fizičke predispozicije, profesionalan odnos prema dresu i grbu kluba, sportski život, radne navike, dostojanstvo u pobjedi i porazu, te naravno talenat bez kojeg ništa nije moguće, ipak su mnogo važniji od skupljanja medalja iz omladinskih kategorija.

Mladi fudbaleri Sarajeva pokazuju da imaju sve što je potrebno da izrastu u profesionalne fudbalere. Veliki broj njih naravno, na kraju neće zarađivati za hljeb igrajući ovu predivnu igru, ali pred nekima od njih je svjetla budućnost. Budućnost koja nažalost ne zavisi samo od njih, ma koliko to čudno zvučalo.

Već smo pisali kako su u Fudbalskom klubu Sarajevo mnogo lutali kada je sportski segment u pitanju. Dijelom i zbog velikog pritiska s kojim su se nosili u Bordo klubu zbog sušnih godina, a dijelom i zbog toga što se u ranijim sezonama nije znalo "ko pije, a ko plaća" u omladinskom pogonu kluba iz Titove 38/b. Dolaskom Vincenta Tana u klub iz Titove 38/b mnogo toga se promijenilo u radu s talentiranom djecom, a nije nikakva tajna da je glavni razlog Tanove investicije u jedan od naših najvećih klubova, stvaranje respektabilne Akademije.

Koliko su ljudi koji su na čelu FK Sarajevo, ili oni koji će to tek biti (u zavisnosti od odluka na Skupštini kluba, zakazanoj 10. juna), sposobni da njegove ideje sprovedu u djelo, ostaje da se vidi. Spašavanje karijere fudbalerima koji se za ozbiljnu minutažu nisu mogli izboriti u Australiji, dovođenje neprovjerenih Brazilaca iz jedne od najlošijih liga svijeta, povrijeđenih i isluženih fudbalera kojima je tek ostalo ime, fudbalera iz drugorazrednih klubova iz "komšiluka", pokazalo se u većini slučajeva kao uzaludno bacanje novca i vremena.

Ove sezone iz talentovane juniorske generacije kluba s Koševa već je nekoliko fudbalera dobilo priliku u prvom timu, mada ostaje dojam da je i u tom segmentu moglo puno bolje. Vjerovatno i na Koševu žale za minutama koje su dali potpunim promašajima, a bilo ih je mnogo u posljednja dva prelazna roka. Zlata vrijedno iskustvo igranja seniorskog fudbala mogli steći mladi fudbaleri koji su mnoge svojim, već ranije nabrojanim karakteristikama ostavili bez daha.

Naredni prelazni rok u timu s Koševa pokazat će da li su u Titovoj 38/b nešto naučili iz prethodnih prelaznih rokova. Nagomilavanje u igračkom kadru, uz par izuzetaka, "polovnih" fudbalera nije donijelo mnogo dobrog u prethodnim prelaznim rokovima. Dovođenje nekoliko takozvanih "kapitalaca", poput Leona Benke, Mateja Delača, ili ranije Mate Jajala, uz priključivanje nekolicine omladinaca, pred kojima je svjetla budućnost mogla bi biti dobitna kombinacija za Bordo tim. Suvišno je i govoriti koliko je jedan Mate Jajalo, iako je odigrao samo pola godine na posudbi, donio ekipi iz Titove 38/b. Upravo je uz njega u vrhunskog fudbalera, reprezentativca i ubjedljivo najskuplje plaćenog igrača iz Premijer lige BiH izrastao Gojko Cimirot.

Sutra takvo neprocjenjivo iskustvo mogu steći Edvin Rastoder, Anes Vazda, Hamza Čataković, Zoran Blagojević, Elvedin Herić, Advan Kadušić ili Vedad Gljiva. Sve već ranije navedene predispozicije imaju, potrebna im je samo prilika u prvih 11 kako bi pokazali šta zaista od njih možemo očekivati, a sudeći po viđenom, pred njima je svjetla budućnost. Šta tek reći o generaciji kadeta Fudbalskog kluba Sarajevo. Upravo su oni bili nosioci i reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja ovih dana igra svoje prvo historijsko evropsko prvenstvo. Rijad Sadiku, Ševkija Resić, Ergin Mehuljić, Nedim Hadžić, Demirel Veladžić... su budućnost Fudbalskog kluba Sarajevo.

Izuzetno je važno ove momke zaštiti i od menadžera koji "prodaju maglu" i koji na bh. fudbalske terene dovode "polovnjake", kojih smo se dotakli nešto ranije. Svaki Fudbalski klub, pa tako i Sarajevo, trebao bi zaštiti prije svega sebe, a potom i same fudbalere, jer "vodanje" mladih fudbalera po probama širom Evrope čitavo ljeto, samo je nekolicini njih donijelo nešto dobro. Većina je na kraju morala okačiti kopačke o klin.

Fudbalski klub Sarajevo ima grupu izuzetno talentiranih fudbalera, fudbalera koji bi mogli biti budućnost kluba iz Titove 38/b i koji bi mogli biti okosnica Bordo tima u narednim sezonama. Da li će to zaista i postati ovisi samo o čelnicima Fudbalskog kluba Sarajevo i njihovoj sportskoj strategiji. Sadašnjim ili nekim novim, saznat ćemo nakon Skupštine, zakazane za 10. juni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije