Manu Chao na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Manu Chao na Radio Sarajevu
0 / Manu Chao & Calypso Rose

Manu Chao je francuski glazbenik španjolskog porijekla. Pjeva na španskom, francuskom, engleskom, arapskom, portugalskom, te povremeno i drugim jezicima. Muzičku karijeru započeo je u sastavu Hot Pants, te nastavio u Mani Negri, a nakon njezinog raspuštanja započeo je sa solo karijerom.

Godine 1987. braća Chao i njihov rođak Santiago Casariego osnovali su novi sastav Mano Negra. Potpisali su za malu izdavačku kuću, te su objavili obrađeni singl "Mala Vida" iz vremena dok su svirali u Hot Pantsu. Pjesma je ubrzo postala veliki hit u Francuskoj, te sastav potpisuje za Virgin Records. Iduće godine objavljuju svoj prvi studijski album Patchanka, koji se nalazio među najboljih pet albuma u Nizozemskoj, Italiji i Njemačkoj. Također, sastav je stekao slavu u Južnoj Americi za vrijeme turneje Cargo 1992. Na turneji su svirali u lučkim gradovima sa svog brodu na kojem je napravljena pozornica. Međutim, došlo je do previranja unutar sastava, te su do 1994., većina muzičara, uključujući i Manuovog brata napustili sastav. Iduće godine, sastav objavljuje svoj posljednji album Casa Babylon. Sastav se seli u Madrid, no zbog pravnih problema sa bivšim članovima raspušten je 1995.

Nakon dolaska u Madrid, Manu i preostali članovi sastava su osnovali novi, Radio Bemba Sound System, nazvanog prema komunikacijskom sustavu u Sierra Maestri, kojim su se služili sljedbenici Fidela Castra i Che Guevare za vrijeme Kubanske revolucije.

Glavni cilj sastava je bila replikacija zvukova ulice, te onih iz barskih scena različitih kultura, u svrhu čega su Chao i sastav nekoliko godina putovali Južnom i Središnjom Amerikom, te pritom snimajući muziku. Rezultat toga bila je potpuna promjena od stila Mane Negre, pjesme su uglavnom pjevane na španjolskom, te nekoliko na francuskom, a stil je varirao od punka i alternatvnih stilova do ulične muzike koju je Chao tražio. Pjesme su 1998. objavljene na albumu Clandestino, pod Manu Chaovim imenom. Sa hitovima kao što su "Bongo Bong" i "Clandestino", album je polako postizao uspjeh, te je 1999. na Victoires de la Musiqueu proglašen najboljim albumom world muzike. Ukupno je prodan u 5 milijuna primjeraka. Jednu od pjesama sa albuma obradio je i britnaska  zvijezda Robbie Williams.

Album je nedavno doživio i reizdanje povodom 25 godina od izlaska - Clandestino/Bloody Border, i sadrži i tri nove pjesme. 

Idući album Próxima Estación: Esperanza, Chao zajedno sa Radio Bemba Sound Systemom objavljuje 2001., a album pamtimo po velikom hitu Me gustas tu. Nazvan prema madridskoj stanici metroa, album sadrži sličnu muziku kao i na prethodnom, ali sa većim karipskim utjecajem. Album je odmah postao hit, te je na uspješnoj turneji 2002. snimljen album uživo Radio Bemba Sound System. Dvije godine kasnije, Chao se vraća svojim francuskim korjenima, te objavljuje album Sibérie m'était contée, sa samo francuskim pjesmama. Album je uključivao i knjigu pjesama, te ilustracije Jaceka Woźniaka.

Svoj idući album La Radiolina, Manu Chao objavljuje 2007. Prvi singl s albuma "Rainin in Paradize" je bio dostupan za download prije samog objavljivanja albuma

Manuove pjesme govore o ljubavi, životu u getu, imigraciji, te često sadrže ljevičarske poruke, što je povezano sa njegovim političkim opredjeljenjem, budući da je blizak sa Zapatistima. Mnogi njegovi obožavatelji pripadaju lijevom i anti-globalizacijskom pokretu.
Nezaboravan koncert održao je u Sarajevu na otvorenoj pozornici festivala "Baščaršijske noći" kod Vijećnice, 18. jula 2002. godine u sastavu "Manu Chao & Radio Bemba Sound System", a u 6. aprila 2011. godine i koncert u Domu Mladih u Sarajevu.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije