Balon na vrući zrak nova atrakcija u Hercegovini

0
Fena
Balon na vrući zrak nova atrakcija u Hercegovini
Foto: Fena / Turistička atrakcija

Turizam u Hercegovini uz brojne aktivnosti dobio je i novu turističku atrakciju, i to panoramski let balonom na vrući zrak.

"Došli smo u Hercegovinu prošle godine u septembru na odmor balonom, napravili smo nekoliko letova da provjerimo stanje i svidjelo nam se mjesto, pa smo odlučili ovdje otvoriti firmu koja se zove Dream Team Ballon", rekla je Poljakinja Anna Wrońska te dodala kako se ona i njezin partner Ayberk Okan bave ovim poslom preko deset godina profesionalno.

Po njezinim riječima, oni su prva kompanija koja nudi komercijalne panoramske letove u BiH i potpuno su legalni i ovlašteni od strane civilnog zrakoplovstva.

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

'Grobarijada' u Srbiji: Na druženju pogrebnika s Balkana i predstavnici Bosne i Hercegovine

'Grobarijada' u Srbiji: Na druženju pogrebnika s Balkana i predstavnici Bosne i Hercegovine

Zanimanje turista

"Mislimo da letenje balonom uvijek izaziva zanimanje stranih i domaćih turista, tako da ima veliki potencijal da neturističko mjesto postane turističko i da potakne ljude da posjete mjesta koja su vidjeli iz zraka", kazala je Wrońska.

Istaknula je kako balon na vrući zrak može biti velika platforma za oglašavanje.

"Balon na vrući zrak također je velika platforma za oglašavanje, ljudi prave slike balona i dijele ih na društvenim mrežama, tako da na taj način možemo lako promovirati lokaciju, a također možemo koristiti balon kao platformu za oglašavanje lokalne firme, turističke organizacije. Planiramo napraviti balon s logom Hercegovine ili logom neke lokane turističke organizacije te s tim balonom putovati u druge države, pridružiti se festivalima balona i tako predstaviti zemlju u inozemstvu", pojasnila je Wrońska.

Istaknula je kako zbog lokalne meteorologije najbolja sezona za baloniranje je od maja do oktobra jer tada nema značajnije aktivnosti bure i juga.

"Balon na vrući zrak putuje s vjetrom, ali ne voli jake vjetrove, pa moramo odabrati mjesto i dane za letove kada je vjetar blag i spor. Baloni lete samo rano ujutro i kasno. BiH je općenito vrlo vjetrovita zemlja i ljeti vjetrovi jačaju od jutra do poslijepodneva, obično se smire noću, tako da su večernji letovi ovdje mogući samo u proljeće i jesen", naglasila je Poljakinja.

Balon na vrući zrak također je vrlo romantična aktivnost, ne samo za one koji traže avanturu, već i za cijele porodice koje dijele posebne privatne trenutke.

"Ove godine ponudili smo kao uvod kratke letove od 30 minuta i standardne letove od 45 do 60 minuta. Sljedeće sezone nudit ćemo samo standardne letove, ali ćemo pripremiti ponudu za sljedeću sezonu oko marta 2023. godine", rekla je Wrońska i dodala kako imaju dva balona, jedan za četiri, a drugi za dva putnika.

Govoreći o planovima za budućnost, Wrońska je kazala kako iduću sezonu planiraju uglavnom panoramske letove te da smatra kako će to biti turistička atrakcija.

Nepredvidivi vjetrovi

"Letjet ćemo iznad Grudskog i Duvanskog polja, a planiramo let i na Kupresu. Ne letimo na Blidinju jer nije pogodno za let balonom zbog nepredvidivih vjetrova. Kada dobro proučimo vrijeme, pronađemo sponzore planiramo organizirati male fešte s balonima iz inozemstva. Također, planiramo organizirati vezane letove, ali to sve ovisi o vremenu i zanimanju", zaključila je Poljakinja.

Balon na vrući zrak je, kako dodaje, siguran, ali uz poštivanje propisa.

"Baloni na vrući zrak prolaze pod ograničenim kontrolama i postupcima održavanja i nadziru ih vlasti civilnog zrakoplovstva, baš kao i svaki drugi zrakoplov. Ovaj balon također ima svoja pravila i zakone kojih se treba pridržavati te slijediti međunarodno licencirane pilote balona na vrući zrak, i onda je, baš kao i drugi zrakoplovi, vrlo siguran. Košara balona na vrući zrak djeluje kao njihalo ispod omotača i zato što se sam balon kreće s vjetrom, nije moguće prevrnuti košaru dok je balon u letu. Ne može se zapaliti, radi s vatrom, ali ta vatra nije usmjerena izravno na tkaninu, već na ogroman prostor od strane pilota tako da plamen ne dodiruje tkaninu", naglašavaju iz Dream Team Ballona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije