Najdraži gost kuca na vrata: Pogledajte atmosferu u Sarajevu uoči ramazana

5
Radiosarajevo.ba
Najdraži gost kuca na vrata: Pogledajte atmosferu u Sarajevu uoči ramazana
Foto: Dž. K. / Sarajevo uoči ramazana

Ramazan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine uvijek budi posebne emocije. Tu atmosferu osjete svi - i građani i turisti.

Pripreme pred odabrani mjesec za muslimane traju nekoliko dana unaprijed, počevši od običaja koji se tiču kućnih poslova, pa sve do ukrašavanja grada.

Tako je Sarajevo noćas zablistalo u novom ruhu. Lampice krase sarajevske ulice najavljujući najdražeg gosta.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. Završetkom mjeseca ša'bana po hidžretskoj godini, nastupa mjesec ramazan, mjesec posta, koji počinje. Ove godine ramazan počinje 22. marta, u srijedu navečer, dok je prvi dan posta 23. mart.

Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, "punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku". Ramazanski post je najveća vjerska obaveza, pa ako se propusti na vrijeme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.

Sarajevo uoči ramazana
Foto: Dž. K. : Sarajevo uoči ramazana

Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

Ukrašenu Baščaršiju uoči ramazana možete pogledati u fotogaleriji  portala Radiosarajevo.ba. 

Sarajevo uoči ramazana
Foto: Dž. K. : Sarajevo uoči ramazana

Šta ramazan predstavlja za muslimane?

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana. Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti. 

Dugo se zadržala tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura (objed kojim počinje post) i iftara (objed kojim se post završava). 

Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Od jela treba spomenuti topu, kulak-čorbu, šehrija-čorbu, sitni ćevap, čimbur na mesu, ćerviš, polagani burek, presnac, bamju, a od slatkih kadaif, slatki čimbur, ružice, rešediju i druge.

Nakon obavljenog iftara, popije se kafa i džematlije odlaze na teravih-namaz (ramazanska molitva, op. pr.) u najbližu džamiju. Čak i oni koji rijetko posjećuju džamije, tokom ramazana uglavnom redovno idu na teravije.

Post nije samo post od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije