Najdraži gost kuca na vrata: Pogledajte atmosferu u Sarajevu uoči ramazana
Ramazan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine uvijek budi posebne emocije. Tu atmosferu osjete svi - i građani i turisti.
Pripreme pred odabrani mjesec za muslimane traju nekoliko dana unaprijed, počevši od običaja koji se tiču kućnih poslova, pa sve do ukrašavanja grada.
Tako je Sarajevo noćas zablistalo u novom ruhu. Lampice krase sarajevske ulice najavljujući najdražeg gosta.
Ibro Berilo na slobodi, ali neće moći biti načelnik Trnova. Advokat najavio žalbu na jednu odluku
Ramazan je poseban mjesec za muslimane. Završetkom mjeseca ša'bana po hidžretskoj godini, nastupa mjesec ramazan, mjesec posta, koji počinje. Ove godine ramazan počinje 22. marta, u srijedu navečer, dok je prvi dan posta 23. mart.
Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, "punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku". Ramazanski post je najveća vjerska obaveza, pa ako se propusti na vrijeme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.
Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.
Ukrašenu Baščaršiju uoči ramazana možete pogledati u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba.
Šta ramazan predstavlja za muslimane?
Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana. Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti.
Dugo se zadržala tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura (objed kojim počinje post) i iftara (objed kojim se post završava).
Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Od jela treba spomenuti topu, kulak-čorbu, šehrija-čorbu, sitni ćevap, čimbur na mesu, ćerviš, polagani burek, presnac, bamju, a od slatkih kadaif, slatki čimbur, ružice, rešediju i druge.
Nakon obavljenog iftara, popije se kafa i džematlije odlaze na teravih-namaz (ramazanska molitva, op. pr.) u najbližu džamiju. Čak i oni koji rijetko posjećuju džamije, tokom ramazana uglavnom redovno idu na teravije.
Post nije samo post od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.