Fotopriča / Čaršijska džamija u srcu starog Sarajeva čiji harem krase jablani i ruže

19. 11. 2019. u 11:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 72

U srcu stare sarajevske čaršije početkom 16. stoljeća izgrađena je Baščaršijska džamija, jedna od najljepših i najstarijih u glavnom gradu BiH.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

„Baščaršijska džamija je jednoprostorna potkupolna džamija s otvorenim vanjskim trijemom, koji je natkriven malim kupolama, i prigrađenom kamenom munarom“, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji su ovu džamiju proglasili nacionalnim spomenikom 2006. godine.

Ovo privlačno mjesto popravio je najprije umrli hadži Husejin,

A zidove objekta zatim lijepo ukrasio

Nakaš Fagin Mustafa.

Datum opravke je u hiljadu dvije stotine

Osamdeset i trećoj godini

Neka su za obnovitelja i nakaša najljepše molitve.

Godina 1283.

Natpis je to koji stoji na daski i svjedoči o obnavljaju džamije i njenog unutrašnjeg dizajna 1866. i 1867. godine ispisan nesh-talikom.

Unutrašnjost džamije ukrašena je levhama, uglavnom štampanim, no ima i onih vrijednih i ručno rađenih poput one iz 1322. godine na kojoj je zapisan kelimei-šehadet, temelj islamskog vjerovanja.

Kada je izgrađena Baščaršijska džamija, u njenoj okolini nije bilo stambenih četvrti. Imami koji su preuzeli službenu dužnost u džamiji, nastavili su i brigu o njoj. U njenom haremu kod munare zasadili su jablane i ruže zahvaljujući kojima ja dvorište ove džamije jedno od najljepših i najupečatljivijih u cijelom gradu.

Nekada se sa sjeveroistočne strane džamije nalazila i abdesthana koja je olakšavala vjernicima obavljanje namaza upravo u ovoj džamiji, a u dvorištu se nalazio i šadrvan u kojem se moglo kratko predahnuti, a koji danas nije u funkciji.

Nedavno je restaurirana, a u našoj fotogaleriji pogledajte kako izgleda danas...

NEMA KOMENTARA