Selma Begić: Upisala Pravni fakultet, a u njega ne može ući u invalidskim kolicima

L. K.
Selma Begić: Upisala Pravni fakultet, a u njega ne može ući u invalidskim kolicima
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu

Mlada Selma Begić iz Sarajeva je ove godine nakon završetka Ekonomske srednje škole upisala Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. To je bila njena želja – upisana je kao redovna studentica. Selma je u invalidskim kolicima već tri godine, kada je upisivala fakultet vidjela je da invalidska rampa ne radi te da nije mogla ući, njena mama je obavila upis u njeno ime, a obećali su joj da će moći ući kada predavanja krenu. Pravni fakultet ima rampu za invalide, ali ona, nažalost, ne radi već nekoliko godina.

Selma Begić za Radiosarajevo.ba govori da je došla na dan prvih predavanja - 1. oktobra no da je bila neugodno iznenađena činjenicom da nije mogla ući jer rampa nije radila. 

Na prva predavanja koja je trebala upamtiti kao lijep događaj unio je rođak, a još gore je bila iznenađena kolegama studentima koji nisu ni pitali da joj pomognu.

"Ni studenti, ni portir, niko nije nije ponudio pomoć. Taj dan pisala sam na koljenima... Nakon dva mjeseca znajući da će imati invalida na predavanjima, mogli su popraviti rampu. Zar je mene morala dočekati takva situacija? Da nisam imala pomoć, morala bih se vratiti kući", govori Selma.

Navodi da je njena majka predala brojne molbe koje su zahtijevali s fakulteta, samo su željele da se taj lift popravi i da ide na predavanja, no evo došla je i polovina novembra, a stvar još nije rješena.

"Nadala sam se da će popraviti taj lift, ne mogu se stalno oslanjati na rođake da me unose unutra. Mama je prošle sedmice išla na Fakultet da mi uzme jednu knjigu, tamo su joj rekli da su oni podstanari, da je rampa zastarjela i da ne mogu napraviti novi lift zato što je to preskupo za državu i za njih. Moja majka je predlagala da naprave stopu za invalide, no rekli su da ne mogu dirati tuđu imovinu te da će pokušati to riješiti. Predložili su da me neko nosi, ali ja imam dekubitalne rane i ne mogu prepustiti nošenje nekome ko nije imao susreta s invalidima da mene iznosi", rekla je Selma.

Govori da nema druge nego da napustiti fakultet ili izgubi cijelu godinu radi neodgovornosti. Razmišlja da upiše neki drugi fakultet koji ima pristup za invalide... Ali Selma je željela upisati Pravo, a napominje da ona prava nema!

"Invalidi nemaju nikakva prava, zašto upisivati Pravo uopšte, kad ja nema nikakva prava? Ne mogu da prisustvujem nastavi kao i ostali studenti. Velika je tu diskriminacija za invalide", rekla je Selma.

Selma je Ekonomsku srednju školu u Sarajevu završila kao odličan učenik, tamo nije imala nikakvih problema da uđe. Navodi da je direktor odmah napravio rampu i bez problema je bila na časovima u školi. Spominje grad Fojnicu u kojem invalidi imaju bolji pristup svemu nego u njenom Sarajevu.

"Mene mama cestom vozi jer u gradu uglavnom nema čak ni stopa za invalide. Tužno je bilo i da niko od mojih budućih kolega nije ponudio pomoć tog prvog dana predavanja. Veću susretljivost sam vidjela u Fojnici. Ovdje su me gledali kao nekog kriminalca, kao da nikada nisu vidjeli invalida", rekla je Selma.

Nadala se da će popraviti lift do početka predavanja, ovako već je izgubila jako mnogo vremena, a još gori je zaključak do koje je došla - invalidi nemaju prava!

"Nisam ja manje vrijedna od ostalih. Kao da ne pripadam društvu samo zato što sam oboljela što je doktor pogriješio terapiju", rekla je Selma razočarano.

Kontaktirali smo Pravni fakultet i Rektorat Univerziteta u Sarajevu, rečeno nam je da se na ovom pitanju intenzivno radi i da će uskoro riješiti pitanje lifta za invalide na Pravnom fakultetu. Navedeno je i da je u oktobru formiran Ured za podršku studentima na Univerzitetu u Sarajevu i da im je osnovna djelatnost poboljšanje uvjeta studiranja studenata s invaliditetom, osiguranju uvjeta za zadovoljavanje potreba i uživanje prava, psihološku pomoć, informiranje i obrazovanje studenata i sl. Ovaj Ured je uključen u navedeni problem i intenzivno se radi na prihvatanju projekata i sistemskog rješavanja arhitektonskih i drugih barijera da bi se studentici Begić omogućilo aktivno učešće u nastavnom procesu na Fakultetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije