Žene u vojsci: Nema toga što jedan muški kolega može uraditi, a mi ne

Radiosarajevo.ba
Žene u vojsci: Nema toga što jedan muški kolega može uraditi, a mi ne

"Nema toga što jedan muški kolega može uraditi, a ja ne", kaže s osmijehom Dženaida Šuvalija, vojnikinja 1. klase u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Rodna ravnopravnost u mirovnim procesima utemeljena je u Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1325 „Žene, mir i sigurnost“, koju je i Bosna i Hercegovina potpisala, a koja predviđa da je učešće i vodstvo žena i muškaraca u oružanim snagama potrebno da bi se osigurala zaštita društva. Učešće žena u oružanim snagama čini vojsku snažnijom, što važi i za druge sektore društva. 

Povodom Međunarodnog dana žena, UN Women u Bosni i Hercegovini i Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini proizveli su dva videa u kojima vojno osoblje zagovara rodnu ravnopravnost. Dva videa prikazuju žensku stranu priče oružanih snaga u Bosni i Hercegovini, naglašavajući činjenicu da je učešće žena neophodno za ispunjenje vojnih zadataka.

“Bez obzira na rod, vojnici svih činova trebali bi biti vrednovani na osnovu profesionalizma, lojalnosti i posvećenosti javnoj službi. Misija EUFOR-a nastavlja raditi na postizanju rodne ravnopravnosti, na svim nivoima”, istaknuo je ovom prilikom komandir EUFOR-a Johann Luif.

Rodna ravnopravnost je sastavni dio novih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, posebno cilja 5 koji poziva na okončanje diskriminacije i nasilja nad ženama i djevojčicama, te na osiguravanje jednakog učešća i mogućnosti u svim oblastima života. Ovogodišnji Međunarodni dan žena je prvi u okviru novog Programa za održivi razvoj do 2030. godine. Samim tim, uključenost žena na svim nivoima u osnaživanju naroda, u izgradnji jakog društva i zdrave ekonomije, zajedno sa dječacima i muškarcima, važnija je nego ikada. U tom pogledu, kampanja HeForShe koju je pokrenula agencija UN Women naglašava ulogu muškaraca kao nosioca promjene u tom zajedničkom procesu.

Predstavnica UN Women za Bosnu i Hercegovinu Anne-Marie Esper Larsen naglasila je da kampanja HeForShe predstavlja poziv za dječake i muškarce da govore o svojoj ulozi ostvarivanju rodne ravnopravnosti: “Dječaci i muškarci trebaju postavljati primjer, kroz svoje porodice i zajednicu, ravnopravnim tretiranjem žena i muškaraca i suočavanje s rodnim stereotipima u svim sferama života.”

Rodna ravnopravnost znači rušenje društvenih normi i rodnih stereotipa koji ograničavaju mogućnosti za žene i djevojčice, te uvjetuju muškarce i dječake određenim ulogama. UN Women kao vodeća agencija UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, kroz kampanju HeForShe, promovira rekonfiguraciju odnosa moći kroz mijenjanje maskuliniteta i tradicionalnih viđenja muškosti.

Od predstavljanja kampanje u oktobru 2015. godine, 182 ljudi iz Bosne i Hercegovine obavezalo se na zagovaranje rodne ravnopravnosti putem globalne HeForShe web-stranice. UN Women ohrabruje ljude u Bosni i Hercegovini da postanu aktivni u zagovaranju jednakih prava za žene i djevojčice i svojim potpisom se pridruže kampanji HeForShe ovdje: Heforshe.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije