Rekli su o Kemi: On je sve znao pretvoriti u ljubav (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Rekli su o Kemi: On je sve znao pretvoriti u ljubav (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

"O ljubavi su pjevali mnogi, ali niko kao ti. Amore mio, grad, zemlja, dežura na straži neke noći u decembru, zvono na vratima, ti si sve mogao pretvoriti u ljubav".

Riječi su ovo iz pisma Alije Hafizovića, pročitanog na komemoraciji sarajevskoj legendi Kemalu Montenu, na kojoj su se danas okupili brojni poštovaoci i prijatelji. 

Dvorana Narodnog pozorišta u Sarajevu bila je premalena da primi sve koji su došli da se oproste od našega Keme. Mnogi su komemoraciju pratili s videoekrana u foajeu pozorišta. Među prisutnima mnoge kolege muzičari - Ismeta Dervoz, Zdravko Čolić, Hari Varešanović, Dino Merlin, Hanka Paldum, Halid Bešlić, Nikša Bratoš... 

Komemoraciju je otvorila Ismeta Dervoz, dugogodišnja saradnica i prijateljica Kemala Montena koja je, u suzama, prisutne zamolila da odaju počast minutom šutnje i molitvom. 

"Skontao sam pjesmu, evo ti muzika, ti napiši riječi, ali zvat će se Sarajevo ljubavi moja", prisjetio se Alija Hafizović u oproštajnom pismu koje je pročitala Ismeta Dervoz.    

"On je uvijek bio taj donositelj dobrog raspoloženja, sarajevskog duha, uvijek je imao spreman vic, spremnu rimu. Nakon njegove posjete, dan bi uvijek bio ljepši. On je bio aranžer koji nije znao note, ali je vrlo dobro znao šta u njegovoj pjesmi trebaju svirati violine, šta flaute, savršeno je to mogao odzviždati. On je bio prvenstveno Sarajlija. Uvijek kad me ubuduće neko bude pitao za njega, meni će opet na licu biti osmijeh jer sam ga poznavao. Počivaj u miru, dragi Kemo", rekao je Nikša Bratoš.  

Posljednji pozdrav prijatelju: Alija Hafizović za svog Kemu 

Jedan od kolega i prijatelja koji su govorili na komemoraciji Kemalu Montenu bio je Zdravko Čolić. Njihovo prijateljstvo trajalo je 42 godine, a nekih od najvažnijih momenata Čola se prisjetio i prilikom posljednjeg ispraćaja sarajevskoj legendi: 

"Porodica Kemala Montena postala je moja porodica, a Kemal moj dobar prijatelj. Bili smo dva neraskidiva duha koji su se ispreplitali. Ako bi čovjek birao nekoga za brata, osim onog po rođenju, za mene bi to bio Kemal Monteno. Imali smo i pauza u našem druženju, razilaženja u mišljenjima, ali smo se tokom te naše saradnje koja traje 42 godine, pred kraj veoma zbližili, čak više nego što je to bilo sedamdesetih godina. Kemo od mene nije otišao, niti će ikad. Njegova muzika ostat će vječno da živi. Neka mu je vječna slava i pokoj duši - našem, Kemici." 

Zdravko Čolić: Kemal Monteno mi je bio brat

Dino Merlin bio je jedan od umjetnika koji su govorili na komemoraciji: 

''Imao sam deset godina kada je u Pionirskom centru bila audicija na koju sam se prijavio i pjevao njegovu pjesmu 'Dušo moja'. Tada sam dobio prvi aplauz, ali, što je još važnije, naklonost jedne djevojčice do koje mi je bilo veoma stalo. Tada mi je i Kemo postao još draži", prisjetio se Dino Merlin. 

Dino Merlin: Kako sam provodio vrijeme s Kemom

Na komemoraciji su govorili još i Milan Stupar, Miro Lazović, i ministar za kulturu Kantona Sarajevo Ivica Šarić. koji je zaključio: 

"Gradovi se pamte i vole po ljudima koji su rođeni i živjeli u njima. Kemal Monteno je neodvojiv od Sarajeva i kao poeta i kao umjetnik i kao muzičar i kao Sarajlija. Njegove pjesme su naša tradicija."

Komemoraciju je završio ženski oktet koji je otpjevao pjesmu Sarajevo, ljubavi moja, nakon čega je Ismeta Dervoz zamolila sve prisutne da se od Keme oproste onako kako to zaslužuje veliki umjetnik - aplauzom.

Dvoranom Narodnog pozorišta u Sarajevu tada se prolomio gromoglasan aplauz koji je trajao duže od deset minuta.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije