Junaci bez ulica: Mirza Delibašić

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Mirza Delibašić


Ulice u Sarajevu jako rijetko nose ime osoba koje su na bilo koji način uzdigle glavni grad naše zemlje i u svijetu ga predstavile u najboljem svjetlu.

Nažalost, lista ljudi koji su ovom gradu dali mnogo je velika, a broj ulica sa njihovim imenima jako je mali.

Junaci bez ulica - Izet Sarajlić

To se posebno odnosi na sportiste koji su ovom gradu dali mnogo, a ne mogu ni ulicu da dobiju. Ipak, jedan se izdvaja iznad svih - Mirza Delibašić Kinđe.

Mirza Delibašić nije rođen u Sarajevu. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu, ali se kasnije počeo baviti košarkom.

Ni košarkašku karijeru Delibašić nije počeo u Sarajevu. Počeo je u Tuzli igrajući za Slobodu. Nakon dvije sezone provedene u ekipi iz 'Grada soli' 1972. godine prelazi u sarajevsku Bosnu za koju je odigrao oko 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

U karijeri je osvojio sve što se moglo osvojiti. Sa evropskih prvenstvava ima dva zlata, srebro i bronzu, sa svjetskih prvenstava zlato i bronzu, a sa olimpijada je odnio zlato i srebro.

 

Tadašnjoj Jugoslaviji, Bosni i Hercegovini, ali najvažnije - Sarajevu donio je titulu klupskog prvaka Evrope sa sarajevskom Bosnom. Najveći sportski klupski uspjeh Bosne i Hercegovine.

Naravno, tu su još i titula prvaka Jugoslavije, sa Realom titula prvaka Španije, Svjetsko klupsko prvenstvo, Kup Raymonda Saporte...

Dok je rat u Bosni i Hercegovini trajao Kinđe se borio na jedan drugi način. Bio je selektor košarkaške reprezentacije naše zemlje i na Evropskom prvenstvu osvojio osmo mjesto. Nešto manje od dvadeset godina kasnije, to je još uvijek najbolji plasman našeg nacionalnog tima na evropskim takmičenjima.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine, a četiri puta je biran za najboljeg sportistu BiH. Godine 2000. proglašen je najboljim sportistom svih vremena u našoj zemlji.



Kako je postajao sportskom legendom svoje zemlje i svog grada, Kinđe je ostao zapamćen i kao jedan od simbola Sarajeva.

Ako ove medalje, uspjesi i priznanja, nisu dovoljna da jedna ulica u Sarajevu dobije ime po Mirzi Delibašiću, onda šta jeste?

Tolj: Mirza treba imati svoju ulicu u Sarajevu

Istina, Grad mu se, nakon dosta borbe, 2002. godine odužio time što su dvorani u KSC Skenderija dali ime Mirza Delibašić, te je u parku kod FIS-a podignut spomenik, koji ruku na srce ni estetski ni bukvalno nije dostojan njegove veličine.

Za razliku od Sarajeva, Mirzin rodni grad davno je riješio taj problem i sada jedna ulica u Tuzli nosi njegovo ime.

Nadamo se da će Mirza dobiti ulicu i u Sarajevu, te da će nekada iz te ulice izrasti još jedna velika sportska zvijezda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije