Da li ste posjetili muzej Veterinarskog fakulteta u Sarajevu?

Fena
Da li ste posjetili muzej Veterinarskog fakulteta u Sarajevu?
Anatomski muzej Katedre za anatomiju i histologiju Veterinarskog fakulteta Sarajevo mjesto je gdje se može naučiti mnogo o životinjskom svijetu, a zanimljivost eksponata "zarobi" svakoga ko kroči pod njegovo okrilje.

Osnovan 1951. godine, ovaj muzej i danas privlači pažnju naučnika, učenika i studenata, koji otkrivaju nove spoznaje među više od 850 eksponata.

 

Šef spomenute Katedre Rizah Avdić ističe da svaki eksponat u muzeju ima svoju priču. Tako posjetioci, primjera radi, mogu vidjeti prepariranog risa kojeg su prije nekoliko godina ubili lovci iz Fojnice, bengalskog tigra koji je svojevremeno bio kućni ljubimac na privatnom posjedu, muflona, antilopu, majmune, nojeve, pse, konje, kornjače ili ovce. Tu je i veliki kostur engleskog trkaćeg konja koji je morao biti uspavan zbog povrede zadobijene prilikom trke, kao i bosanskog brdskog konja, čiji je kostur poslužio kao model za dobro znani spomenik ispred zgrade Veterinarskog fakulteta.

 

Javnosti je poznata priča o lavici iz Pionirske doline koja je svojevremeno uvezena iz Bugarske i preminula usljed stresa prouzrokovanog transportom i promjenom sredine. Njena koža čuva se na Veterinarskom fakultetu da bi u konačnici bila preparirana, ali je za taj proces potrebno 3.000 do 4.000 KM.

 

“Sve je pripremljeno za obradu i preparaciju kože ove lavice, samo nedostaju sredstva kojima bismo završili taj proces, tako da ne možemo precizirati kada će posjetioci muzeja moći pogledati preparinu lavicu”, kazao je Avdić.

 

Naglašava da su muzeji ovog tipa rijetkost u svijetu, zbog čega bilježi posjetu kolega iz različitih zemalja. Pojašnjava da rad na svakom preparatu iziskuje tri do šest mjeseci, što podrazumijeva puno strpljenja i preciznog rada. U procesu preparacije i obrade kostiju značajnu ulogu ima aparat za odmašćivanje, koji jedini u regionu posjeduje Veterinarski fakultet Sarajevo.

 

“Aparat vrši odmašćivanje kosti, te nakon tog procesa kost ostaje potpuno čista, spremna za upotrebu i bez bakterija”, pojašnjava profesor Avdić.

 

Osim životinjskih, u muzeju je izložen i kostur čovjeka koji služi za izučavanje komparativne anatomije čovjeka i životinja. Također, među eksponatima je i dio skeleta čije tačno porijeklo još nije utvrđeno.

 

“To je jedan vratni kralježak, atlas, na kojem se vidi da je veoma star. Nađen je pored Save i očito je riječ o fosilu neke velike životinje”, ustvrdio je Avdić, dodajući da će mišljenje u vezi tim eksponatom zatražiti i od stručnjaka iz Zemaljskog muzeja BiH.

 

Anatomski muzej Veterinarskog fakulteta osnovao je profesor Ibrahim Arnautović, a danas je otvoren za posjete bez naplate ulaznica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije