COOR: Druga godina projekta upravljanja prirodnim vrijednostima

Radiosarajevo.ba
COOR: Druga godina projekta upravljanja prirodnim vrijednostima

Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo ušao je u drugu godinu provedbe dvogodišnjeg projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta za upravljanje područjima od izvanredne prirodne vrijednosti" kojeg finansira Evropska komisija iz grantova pretpristupne pomoći (IPA program).

Riječ je o regionalnom projektu u kojem su partneri, pored COOR-a iz BiH, ekološka udruga "Kako je zelena moja dolina" iz Hrvatske, Fondacija za razvoj sjeverne Crne Gore - Ured u Pljevljima te Park prirode "Logarska dolina" iz Slovenije.

Sufinansijer projekta od 20 posto ukupnih sredstava predviđenih za BiH je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, saopćeno je iz COOR-a.  

Glavni cilj projekta je, kako se dodaje, izgradnja kapaciteta za održivo upravljanje i korištenje prirodnih područja u funkciji razvoja (eko) turizma.

Projekt se izvodi u tri područja - Spomenik prirode Vrelo Bosne, koji je već zakonski zaštićen od Skupštine Kantona Sarajevo, gornji tok rijeke Dretulje u Plaškom, Hrvatska i planina Ljubišnja u Pljevljima, Crna Gora, koja je Prostornim planom Republike Crne Gore predviđena da bude zaštićena kao Regionalni park.

Nakon što je krajem decembra 2010. uspješno privedena kraju prva godina projekta, u kojoj je rađeno na razvoju alata za održivo upravljanje, početkom 2011. počele su aktivnosti na izradi lokalnih proizvoda, kao ključnog obilježja svakog od pilot područja.

COOR  će, stoga, u suradnji sa predstavnicima JU za Zaštićena prirodna područja raditi na podsticanju razvoja poduzetništva među lokalnim stanovništvom u sektoru (eko) turizma te stvaranju originalnih turističkih suvenira kojima će se turistima koji posjećuju ovo područje prezentirati Vrelo Bosne.

Aktivnosti će početi radnim sastancima sa predstavnicima Javne ustanove za Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i predsjednicima MZ-a na području Spomenika prirode Vrelo Bosne.

Za učesnike koji izraze interes za rad na projektu bit će organizirana obuka.

Na završnoj manifestaciji, koja će na kraju projekta biti upriličena na Vrelu Bosne, učesnici će javnosti predstaviti izrađene predmete - suvenire.

Proizvođačima odabranih suvenira Javna ustanova za zaštićena područja će omogućiti njihovu prodaju na teritoriji Spomenika prirode Vrela Bosne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije