Dunja Mijatović: LGBTI pokret u BiH je napravio ogroman napredak

Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović: LGBTI pokret u BiH je napravio ogroman napredak
Foto:Vijeće Evrope / Mijatović: U mnogim zemljama tek mali broj žena učestvuje u političkim odlukama
Dunja Mijatović, novoimenovana komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, ovu funkciju obnašat će narednih šest godina.

Tim povodom ekspertica za ljudska prava i medijske politike, te jedna od osnivačica Regulatorne agencije za komunikacije BiH, u intervjuu za LGBTI.ba govorila je o pitanju postizanja pune ravnopravnosti spolova, kako u politici, tako i u bosanskohercegovačkom društvu općenito. Također, govori o LGBTI pokretu u BiH, njegovom razvoju, podršci paradi ponosa, te obavezama vlasti da ispune međunarodno preuzete obaveze iz oblasti zaštite ljudskih prava i rodnoj reprezentaciji.

Ne primjenjuju se efikasno zakoni koji se odnose na sprečavanje i zaštitu od rodno zasnovanog nasilja, posebno nasilja u porodici. Unapređivanje položaja žene u društvu treba biti jedan od prioriteta vlasti Bosne i Hercegovine.

Umnogim zemljama, tek mali dio žena učestvuje u donošenju političkih i drugih društveno važnih odluka. Kao rezultat imamo nejednaka, patrijarhalna društva gdje se žena svodi na njenu tradicionalnu ulogu u društvu, a društvo gubi time što jedan veći dio populacije ne učestvuje aktivno u procesima važnim za društvo kao cjelinu. Međutim, ima pozitivnih primjera učešća žena u politici, u Evropi i u regiji, na koje se Bosna i Hercegovina može ugledati, kao što je Albanija koju sam nedavno posjetila. Vladu Albanije čini 46% žena, a gotovo 30% je žena parlamentarki“, istakla je Mijatović.

Od 2010. do 2016. Mijatović je obavljala i dužnost OSCE-ove predstavnice za slobodu medija, a na pitanje da li LGBTI osobe u BiH mogu očekivati pomake tokom njenog  mandata kazala je da je to jedan od njenih prioriteta.  

Ključno je da državne vlasti ozbiljnije pristupe ispunjavanju svojih međunarodno preuzetih obaveza u oblasti ljudskih prava, kako bi obezbijedili da LGBTI osobe uživaju sva prava na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Iako zakonodavstvo Bosne i Hercegovine sadrži garancije ravnopravnosti i zabrane diskriminacije, situacija u praksi je nešto drugačija. Predstavnici/e vlasti moraju snažnije podržavati promociju prava LGBTI osoba i djelovati efikasnije protiv homofobije i transfobije. Slučajevi govora mržnje ili nasilja usmjerenog prema LGBTI osobama moraju biti efikasno istraženi i procesuirani. Ovakav pristup vlasti bi poslao jasnu poruku da se napadi na LGBTI osobe neće tolerisati“, pojasnila je Mijatović.

Ipak, Mijatović ističe i da je LGBTI pokret u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina napravio ogroman napredak u oblasti podizanja svijesti o važnosti zaštite ljudskih prava, uključujući i prava LGBTI osoba, i u promociji ravnopravnosti.

Kompletan intervju čitajte na LGBTI.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije