Dnevni centar za djecu u riziku: Od projektne inicijative, do sistemske usluge

Radiosarajevo.ba
Dnevni centar za djecu u riziku: Od projektne inicijative, do sistemske usluge
Save the Children / Dnevni centar za djecu u riziku Banja Luka

“Dijete obično upućuje Centar za socijalni rad, ali dolaze i sami ili ih upućuje škola i slično. Prvo razgovaramo sa djetetom i roditeljima, a tokom prve procjene izrađujemo lični plan razvoja za to dijete, kojim aktivnostima treba da se bavi i koliko često. Ovaj plan ažuriramo svaka tri mjeseca”, objašnjava Jadranko Janković, direktor Nove generacije.

Osoblje Centra predano radi na uspostavljanju dobrih odnosa sa svim akterima, pri čemu se vodi računa da nijedno dijete u stanju potrebe ne bude izostavljeno. Nakon dobre sedmogodišnje saradnje sa banjalučkim Centrom za socijalni rad, njihove usluge su institucionalno priznate, što je bila još jedna prekretnica na putu ka održivom pružanju usluga djeci i porodicama u riziku.

Naime, godine 2018, dnevne usluge prihvaćene su kao institucionalne usluge koje pružaju Centar za socijalni rad Banja Luka i Grad Banja Luka putem “Nove generacije”.

“Naša priča spada među najbolje primjere dobre prakse, gdje je specifična usluga postala dio sistema. To je dobra usluga, pošto je bilo potrebno da našim porodicama ponudimo nešto konkretno. Identifikujemo problem u porodici, ali onda joj treba nešto ponuditi. U Dnevnom centru rade mnoge stvari koje mi ne možemo da ponudimo, zato što na našem nivou to nije moguće ili nemamo dovoljno kapaciteta”, kaže Sanela Trivundža, koordinator za Dnevni centar ispred Centar za socijalni rad. 

“Korisnici usluga Centra su uglavnom djeca u riziku da postanu djeca uključena u život i rad na ulici, napuste porodicu, postanu žrtve trgovine ljudima, žrtve izrabljivanja od strane roditelja, žrtve nasilja. Važno je da ova usluga bude uvažena, ljudi nam sada više vjeruju, kao i druge institucije”, naglašava Janković i dodaje da je dodatna prednost to što su mnoga djeca, ranije nevidljiva za sistem, sada uključena u različite programe.

“Obavještavaju nas o situaciji u tim porodicama, javljaju da li je nekoj porodici hitno potrebna pomoć, da li je nekoj porodici potrebno praćenje, svakodnevno rade sa tom djecom i dolaze do informacija do kojih mi obično ne bi došli. Na taj način, svako je na dobitku, djeca i porodice, a sve to je takođe dovelo do toga da manje djece bude oduzeto porodicama i stavljeno pod staranje”, naglašava Ljubica Dorontić, načelnica odjeljenja za rad sa porodicama i djecom Centra za socijalni rad Banja Luka.

Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je zvanično priznala i uvela usluge dnevnog zbrinjavanja djece uključene u život i rad na ulici i djece u riziku. Pozitivna iskustva doprinijela su usvajanju novog zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske, kojim je ova usluga uvrštena u osnovna prava.

“Grad Banja Luka je veoma rano prepoznao značaj nevladinog sektora, zato što jednostavno nismo bili u stanju da pružimo sve usluge koje smo htjeli i zbog čega postoji potreba u našoj lokalnoj zajednici, tako da smo koristili nevladin sektor kao produženu ruku sistema. Značaj nevladinog sektora za Grad Banja Luku nesumnjivo je velik, zato što su resursi kojima raspolažemo, a koji su prilično veliki u poređenju sa drugim lokalnim zajednicama, i dalje nedovoljni da bi se zadovoljile sve potrebe”, naglašava Draško Valan, stručni saradnik za socijalu politiku Gradske uprave Banja Luka.

Grad Banja Luka dodijelio je prostor za Dnevni centar i, zajedno sa organizacijom Save the Children, sufinansirao radove na njegovom uređenju.

“Potpisali smo Protokol o saradnji sa Centrom za socijalni rad sa ciljem da obezbijedimo dugoročne, kvalitetne usluge djeci i porodicama u stanju potrebe. Posebnu pažnju pridajemo promociji rada dnevnih centara, gdje lokalnim vlastima i zajednicama pomažemo da shvate prednosti ovih centara i obezbijede njihovu dugoročnu održivost”, kaže Andrea Žeravčić, direktor organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

Organizacija Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara – u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

* Imena su promijenjena da bi se zaštitio identitet djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije