! / Vlasnik Violete: Sve firme koje ne otpuštaju radnike treba da se pomognu u doprinosima

09. 04. 2020. u 07:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 596

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, bio je gost Dnevnika na Federalnoj televiziji, gdje je govorio o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te komentirao mjere Vlade Federacije BiH na sprječavanju negativnih posljedica pandemije.

Violeta donirala proizvode za najugroženije stanovnike općine Centar

Veliko BRAVO za još jednu brzu akciju poznate bh. kompanije

Ćorluka je na početku rekao da je poslovanje otežano u cijelom svijetu, tako da je i Violeti otežana nabavka sirovina, transport robe, dostava kupcima, ali da se brzo prilagođavaju.

„Teška je situacija, međutim moramo sada svi više se potruditi i iznaći više unutarnjih rezervi da pomognemo na tržištu i kupcima i potrošačima, a najviše zaposlenicima. Ja sam to puno puta rekao, da ne smijemo radnike ostaviti bez posla. Moramo sada pokazati koliko smo snalažljivi, koliko ćemo se prilagoditi novonastaloj situaciji i koliko ćemo biti društveno odgovorni. To ne može pojedinac nikada sam, moramo svi biti jedinstveni“, rekao je Ćorluka za FTV.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina malo tržište, te da je Violeta prvo snadbjela domaće tržište, te da već ponovo počinje izvoziti na regionalna i neka bliža tržišta, kao što je Austrija, Slovenija...

„Mislim da je dobro da se struka posveti analitici, jer ne znamo ni koliko će stvarno ovo trajati, da ne istrčimo u početku pa da ne možemo ispratiti sve to šta će nas snaći kroz ovaj period koji niko ne zna koliko će tačno trajati“, dodao je Ćorluka.

Ćorluka je kazao da je u prvoj fazi najpotrebnije pomoći malim obrtnicima i malim kompanijama koje djeluju lokalno.

„Velike firme sigurno imaju veće unutarnje rezerve i one će moći duže izdržati. Znači, apeliram da se ti najmanji privredni subjekti odmah pomognu, a onda da se vidi koliko će ovo trajati, pa će trebati svi zaposlenici i sve firme koje ne otpuštaju radnike da se pomogne u doprinosima, da se smanje doprinose ili da se u tom vremenu ne plaćaju“, podvukao je Ćorluka.

Dodao je da smatra da nije dobro što se počelo obračunavati za prva tri mjeseca, te iznio prijedlog izmjena.

Petar Ćorluka  - undefined

Violeta: Petar Ćorluka

„Nigdje se ne računa za prva tri mjeseca, nego minimalno šest mjeseci da se vidi koliki je promet i kolika je šteta nastupila. Jer tek je i nastupila u trećem, a prva dva su uvijek najlošija, tako da mislim da prva tri mjeseca nisu relevantan podatak“, rekao je Ćorluka.

Vlasnik Violete naglasio je da i ova kriza pokazuje koliko je bitno imati domaće proizvođače, te da sve države moraju imati svoju prehrambenu i higijensku proizvodnju.

„Vidjeli smo da su svi strani brendovi nestali u toj krizi. Sada se ponovo vraćaju, ali taj psihološki moment je bilo bitno prebroditi. Da znaju potrošači da neće nestati, da se ne moraju stvarati zalihe, jer mi kao domaći proizvođači im dajemo sigurnost i oni mogu biti bez brige, kazao je on.

Violeta donira šest respiratora i zaštitnu opremu u vrijednosti od 400.000 KM

Kompanija Violeta, koja je od ranije poznata po društvenoj odgovornosti prema zajednici i ovaj je put odlučila pokazati veliko srce i pomoći zdravstvenom sistemu Bosne i Hercgeovine.

Na pitanje o tome kada će biti dopremljeni respiratori, Ćorluka je kazao da je Violeta uplatila u Kinu 400.000 KM, te da oprema treba doći.

„Apel smo poslali svim ambasadama, vlastima, ministarstvima. Dobili smo dosta pozitivnih povratnih informacija. Međutim, najbrži je bio Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini. Gospodin Johann Sattler je obećao da će sutra (četvrtak) potpisati ugovor sa prevoznikom i da će platiti transport. Mi se nadamo da će sljedeće sedmice medicinska oprema biti na raspolaganju bolnicama. Ovim putem se zahvaljujem gospodinu Sattleru i nadam se da ćemo i ubuduće u ovakvim situacijama jedni drugima izlatiti u susrete. Mene su još neke tvrtke i banke zvale i mislim da će se i oni sada uključiti i da neće faliti medicinske opreme u BiH“, zaključio je Ćorluka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA