Vedran Kolovrat: O psihologiji golmana prilikom izvođenja penala

V.A.Z.
 Vedran Kolovrat: O psihologiji golmana prilikom izvođenja penala
Radiosarajevo.ba / Vedran Kolovrat, sportki psiholog
Sportska psihologija bila je zastupljena kao jedna od važnijih oblasti na upravo završenom petom Kongresu psihologa koji se održao u Sarajevu.

Jedno od izlaganja koje je pobudilo pažnju posvećeno je psihologiji nogometnih golmana. Mladi psiholog Vedran Kolovrat istraživao je ponašanje golmana prilikom izvođenja jedanaesteraca. 

Više detalja saznajemo u razgovoru za Radiosarajevo.ba: 

"Radi se o mojoj magistarskoj tezi koja se tiče kognitivnih sposobnosti ili razmišljanja u sportu. Zanimalo me koliko dobro možemo da razumijemo koje informacije golman koristi prilikom situacije jedanaesterca, kako bi odlučio na koju će se stranu baciti.

U svrhu istraživanja radio sam terenski eksperiment diljem Bosne i Hercegovine u svim premijerligaškim klubovima. Radio sam sa prvim golmanima prvih timova. U mom uzorku bili su i golmani pionirskih,  juniorskih i kadetskih timova. 

Zaključak je pokazao koji su dijelovi tijela relevantni za donošenje odluka, što je potvrdilo neka prethodna teorijska polazišta. To je u stvari odgovor da li golman ide na sreću ili može da vidi što mi ne vidimo. Pokazalo se da golman "vidi". U stvari, koristi dijelove tijela koje možemo povezati sa ramenima, glavom, nogama. Golmani ektrahiraju vizualne informacije koje su važne za donošenje odluka", objašnjava ovaj stručnjak. 

Oblast sportske psihologije u svijetu je veoma zastupljena, a sve više i u našoj zemlji: 

"To je jedna velika industrija. Profesionalni sport zaista ima ogromne prihode i naravno, ukoliko vaš prihod  zavisi od performansi igrača, vi ćete platiti stručnjaka koji može da ih poveća. Sportski psiholozi jesu prepoznati u svijetu, ali rekao bih da imaju svoje mjesto i kod nas. Imamo sjajnu ekipu sportskih psihologa koji su mahom i članovi Društva psihologa koji su na ovom kongresu održali svoj simpozij. Oni mogu da doprinesu čak i na međunarodnom nivou.

Ono što jeste problem je da vrhunska performansa traži novac, a uslovi našeg profesionalnog sporta možda nisu takvi da mogu da obuhvate stručnjake koji se bave tim temama. Interes trenera, sportaša i  sportskih klubova postoji, oni razumiju važnost psihologije sporta i to što psihohog treba da radi, ali materijalna sredstva su uvijek ograničavajući faktor", kaže Vedran Kolovrat. 

A šta su, zapravo, najveći problemi sporta i sportista kojima se bavi psihologija?

"To je veoma heterogena skupina. Govorimo o velikom broju sportova, unutar sportova imamo različite pozicije, a unutar pozicija različite ličnosti. Svaki sportaš ima nešto svoje, nešto što potencijalno može biti problem ili prednost. Psiholog obično sve što zna prilagođava pojedinačnom slučaju. Ali možemo razgraničiti oblasti u kojima se javljaju problemi, koji mogu biti vezani uz pažnju, fokus, koncentraciju, možemo govoriti o nemogućnosti kontrole anksioznih stanja odnosno tzv. takmičarskoj anksioznosti. Možemo govoriti o motivaciji, padu motivacije, depresivnim fazama nakon povreda. Takođe i o strukturi treninga i psihološkoj pripremi trenažnog procesa. To su, ukratko, problemi koji se mogu pojaviti, ali kao što sam već rekao - svaka nova osoba je novi set varijabli koji morate da procijenite",  zaključuje naš sugovornik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije