Sjećanje na glumca velikog srca: 33 godine od smrti Rejhana Demirdžića

4
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na glumca velikog srca: 33 godine od smrti Rejhana Demirdžića
FOTO: Arhiv / Rejhan Demirdžić

Danas se navršavaju 33 godine od smrti Rejhana Demirdžića, jednog od najvećih glumaca koje je Bosna i Hercegovina imala.

Veliko srce Rejhana Demirdžića je prestalo da kuca 22. augusta 1988.
godine.

Demirdžić je rođen 2. januara 1922. godine, u Sarajevu.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svoj prvi glumački nastup ostvaruje s nepunih 17 godina, u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine, u predstavi Mirandolina Karla Goldonija.

Od 1945. do 1955. godine stalni je član pozorišnih ansambala u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu, nakon čega se vraća u sarajevsko Narodno pozorište, gdje svojim nastupima i fantastičnom scenskom transformacijom skreće pažnju.

Rejhan Demirdžić je zajedno s Jurislavom Korenićem bio autor kultne televizijske serije Karađoz, nekadašnje Televizije Sarajevo, u kojoj je igrao glavnu ulogu.

Svojom izvedbom Husametin-bega uspostavio je nove temelje i uveo glumačka sredstva koja i danas važe za standard posvećenosti poslu i glumačkom zanatu.

"Umjetnik mora dio sebe pokloniti svom pozivu - dio svog privatnog života i emocija. Za sebe mogu slobodno reći da sam pola svog života, svoje ličnosti, individualnosti, poklonio teatru. Zbog toga mi nikad nije bilo žao i kad bih bio u prilici da opet biram, izabrao bih glumu", rekao je jednom Demirdžić.

Jedan od najpoznatijih angažmana velikog Rejhana Demirdžića je priređen zajedno s još jednom veličinom bosanskohercegovačkog glumišta Rudi Alvađom, kada su u saradnji s Momom Dragičevićem stvorili legendarne zabavne emisije Radija Sarajevo, gdje su igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu, po kojima je njihova publika i stanovnici grada Sarajeva prozvali tada novosagrađene moderne nebodere na Marijin Dvoru.

Pamte se i role u tv serijalima Odbronici, Tale i Porobdžije, filmovima Miris dunja, Mula Mustafa Bašeskija, Derviš i smrt, Simha, Blago u duvaru, Hasanaginica…

Rejhan Demirdžić je mnogima pomagao i uspješno ih izveo na umjetnički put. Jedan je od najvećih ‘krivaca’ što danas imamo sjajnu Nadu Đurevsku kojoj nije dozvolio da prestrašena pobjegne kući s probe u kulturno-umjetničkom društvu.

Rejhana su svi voljeli, a i danas vole iako je sve manje onih koji ga se sjećaju. Malo ko nas podsjeća na veličine kakve smo nekad imali. Sarajevo mu se tek djelimično odužilo za velike umjetničke i ljudske zasluge darujući mu Šestoaprilsku nagradu i dajući njegovo ime jednoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije