! / Sarajevo se oprašta od generala Jovana Divjaka: Bio sam jedan od vas

13. 04. 2021. u 11:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 549

Komemorativni susret povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovana Divjaka održava se danas u Sarajevu.

Duška Jurišić, voditeljica ovog događaja, rekla je:

"Doslijedan, hrabar, ponosan - general koji je vikao ne pucaj. Volio je, a uskoro ćete čuti koga je najviše volio. Hodao je uvijek uzdignute glave. Nikada žrtva, i kada jeste bio - i kada su ga napadali. Davao je nadu za BiH koju smo priželjkivali", rekla je Jurišić.

Njegov unuk Gregor emotivno je pročitao jedno od pisama koje je Jovan napisao za vrijeme života:

"Hvala što ste došli da me ispratite na bolji život. Znam da vas je slomila tuga zbog rastanka. Prisustvovao sam na stotine dženaza i sahrana. O pokojniku sve najbolje, kakav je i običaj. Mislim da je prirodno da govorim o sebi.

Kakav sam bio - vi prisutni znate. I ovakav i ovakav, ali sigurno moralan i pošten čovjek. I skroman. Tako sam odgojen u porodici.

Vrhunac u životu sam doživio kada mi je unuk Gregor rekao da je ponosan na mene", pročitao je Gregor.

Podsjetio je na njegovu biografiju.

"Da se pohvalim - ocijenjen sam visokom ocjenom zbog obavljanja ovih dužnosti. 

Dragi pripadnici Armije BiH, na vama je da sudite kakav sam bio kao vojnik i pričajte najbližim. To je najčasniji period u mom profeisonalnom životu.

Budite ponosni na vas doprinos u odbrani BiH i očuvanju građanske zajednice.

Na tim temeljima odgajajte porodice. Nikome ništa nismo oduzimali ili spriječavali da uzimaju svoje", pročitao je njegov unuk.

Osvrnuo se na svoj rad u Udruženju "Obrazovanje gradi BiH", koja je prema njegovim riječima, jednako važna za budućnost BiH.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli radu udruženja.

"Mlad čovjek koji je obrazovan i odgojen, može biti koristan sebi i zajednici.

Hvala mladima prisutnim na mestu.

Drage Sarajlije, od komšija mog frizera, prodavača, prodavača novina, vas koji rade u institucijama kulture i sporta - hvala.

Bio sam jedan od vas u sunčana i kišna vremena.

Dani života u Sarajevu su bili dnai ljubavi, poštovanja i uvažavanja.

Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio, nikada sa namjerom, halalite. Pustio sam suzu trenutak negoli sam sklopi oči, sklopite i vi sada.

Neka je sretna bosanska zemlja s aljubavlju koju nosim sa sobom.

Vaš Jovan, Bosanac, Hercegovac, sa dna kace", pročitao je njegov unuk u pismu.

Divjak:

Jovan Divjak (rođen 11. marta 1937. g.), bosanski general i pisac. Jedan od najpopularnijih generala Armije RBiH i drugi čovjek Armije.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom da mu je otac porijeklom iz Bosanske Krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu TO BiH.

Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine, pisao je o Divjaku portal Historija.ba.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom "Sarajevo mon amour" (Sarajevo moja ljubavi).

Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20.00 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. jula 2011. g. austrijski sud odbija zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH".

Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Sve informacije o komemoraciji i sahrani bit će objavljene naknadno, saopćeno je iz Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA