Poruke sa komemoracije generalu Divjaku: Umjesto mržnje - odabrao je ljubav

3
Radiosarajevo.ba
Poruke sa komemoracije generalu Divjaku: Umjesto mržnje - odabrao je ljubav
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Komemoracija Jovana Divjaka

Komemorativni susret povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovana Divjaka održava se danas u Sarajevu.

Nakon što je njegov unuk Gregor emotivno pročitao pismo koje je Jovan napisao,

"Teško je naći vijesti kada nas neko napusti. U ovom času, teško je govoriti o Jovi. Ali, riječi same naviru. Jovana sam upoznala u ratu i imali smo od tada mnogo susreta, razgovora. U vrijeme rata, poznanstvo s njim učinilo je da i taj period bude lakši. U razgovoru s njim, ljudi su nadilazili strah, bol, i postajali optimisti, kakav je i on sam bio. Njegova toplina, ulivala je nadu da se prebrodi i najgore. A on je bio dostojanstven i imao pravu riječ u svakom trenutku", rekla je glumica Minka Muftić.

Napomenula je da je Jovo posvedovao harizmu i da su svi to prepoznali.

"Umjesto mržnje - odabrao je ljubav", poručila je Muftić.

Dino Mustafić se prisjetio kako je upoznao Divjaka.

"Znao je da se u Bosni tada branilo pravo na život. U takvim, zlim vremenima, oni koji imaju dobro srce - nisu imali izbora. Dijelio je uvjerenje da se pripadnost naciji najsnažnije osjeta preko stida kada neko čini zlo. 

Provodili smo mnogo vremena zajedno. Bio je uvijek podrška suborcima i građanima. Sa nama je proveo život general - pokazajući da svi ne mogu biti isti, a podjela na moj i njihov narod, historijski netačna", rekao je Mustafić.

Naveo je kako je bio zadivljen mirnim tonom, pa čak kaa je govorio i o nepravdi koja je njemu učinjena.

"Cijela umjetnička zajednica žali danas jer je izgubila najboljeg gledaoca predstava, izložbi.. Bio je obrazovan, neponovljiv, dragi Jovo", rekao je Mustafić.

Poručio je i kako će mu nedostajati u sali.

"Mi u teatru se opraštamo aplauzom od kolega, a Jovo je bio pozorišni čovjek. Zato vas molim da se oprostimo jednim aplauzom", poručio je Mustafić, nakon čega su prisudni nekoliko minuta aplaudirali.

Danis Tanović također se obratio prisutnima.

"Jovu Divjaka sam upoznao na Trebeviću, prišao mi je i pitao me šta radim. Bilo mu je čudno da vidi vojnika s kamenom, meni da vidim generala koji obilazi prvu liniju fronta.

Iako smo na početku rata radili u istoj zgradi, nikada ga nisam sreo. Uvijek bi to bilo na nekoj liniji odbrane Sarajeva.

'I ti si ovdje', pitao bi me svaki put. Nije to bilo čuđenje nego konstatacija koju bi uvijek popratio njegov blagi pogledi vedri osmijeh.

General koji je govorio 'ne pucaj' umjesto 'ubij' ušao je u naša srca i zauvijek se smjestio u njima.

Onda je prestao rat, Jovo je odlučio da skine uniformu i vrati činove onima koji nisu znali cijeniti čojstvo. Odlučio je da radi nešto drugo umjesto da živi od stečene slave i privilegije.

Nije dozvolio da mu se ime okali u postratnoj tranziciji, nije htio da učestvuje u poslijeratnoj podjeli plijena. Umjesto toga odlučio je da napravi novu armiju po svojoj mjeri, armiju obrazovanih i pametnih, da nam pokaže kako se gradi društvo, kako se gradi BiH.

7000 djece i mladih kojima je pomogao da se iškoluju. To je gospodo, u vojničkom slengu skoro pa divizija.

Prvi put nakon rata sreo sam ga na premijeri svog filma, prišao je s osmijehom i rekao 'i ti si ovdje'.

Pitao me kako sam i rekao nekoliko riječi o mom filmu. Producentima se obratio na šarmantnom francuskom. Uvijek nasmijan, jednostavan i hrabar. Bio je jedini general kojeg smo se bojali, a opet smo ga cijenili", poručio je Tanović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije