Omer Osmanović: Više ne smijemo dozvoliti nejednak tretman boračke populacije

6
M. Rener Smajović
Omer Osmanović: Više ne smijemo dozvoliti nejednak tretman boračke populacije
Foto: Press služba KS / Omer Osmanović

Omer Osmanović novi je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o problemima pripadnika boračke populacije, odgovorio šta ih najviše boli, obećao konkretna rješenja, te pojasnio šta planira uraditi za nepune dvije godine mandata koje su pred njim i ovom Vladom KS.

Pojasnio je i zašto je među njegovim prvim potezima bila javna objava prava koja imaju boračke kategorije i poziv onima koji do sada nisu iskoristili niti jedno od ovih prava.

"Ukoliko je postojao određeni broj lica koja nisu bila upoznata sa svim pravima, ovim smo im omogućili da ga iskoriste. Cilj nam je da ujednačimo iskorištavanje prava svim pripadnicima boračke populacije Kantona Sarajevo. I ovu priliku ću iskoristiti da ih ponovim i ovim putem ih informišemo koja su to njihova prava koja oni mogu ostvariti putem ovog ministarstva, i to grupisana po sljedećim oblastima: zdravstvena prava, zapošljavanje, školovanje, rješavanje stambenog pitanja, posthumna prava, te novčana i materijalna davanja. Proaktivna transparentnost je naše opredjeljenje. Prava boračke populacije ne smije biti tajna, nego javna stvar.

I dalje ćemo ih ne samo promovisati već i pozivati, te motivisati boračku populaciju da iskoristi prava koja joj pripadaju. Nastavit ćemo s periodičnim informisanjem u medijima i intenzivnim izvještavanjem na društvenim mrežama, to će biti naša stalna praksa", kazao je ministar Osmanović.

Radiosarajevo.ba: Kakve informacije imate s terena pa ste se na ovo odlučili?

OSMANOVIĆ: Svakodnevno imam direktan kontakt s borcima. Od mnogih demobilisanih boraca možete čuti kako nisu ništa dobili od države za učešće u ratu. To je činjenica. Međutim, činjenica je i da veliki dio boračke populacije ne zna koja im prava pripadaju. Jedan od razloga je upravo taj što ona do sada nisu dovoljno objašnjena i predstavljena javnosti. Takvu praksu mijenjamo.

Radiosarajevo.ba: Pred Vama su nepune dvije godine mandata. Kako ih planirate iskoristiti?

OSMANOVIĆ: Dosta je posla ispred nas. Posvetit ćemo se unapređenju sistema evidencije, ažuriranjem i intenziviranjem unosa podataka o svim ostvarenim pravima i izvršenim isplatama sa svih nivoa vlasti. Želimo imati jasnu sliku i koristiti je za suzbijanje zloupotreba.

U fokusu će nam biti proces finansiranja projekata boračkih udruženja, da ga učinimo adekvatnim i sa jednakim kriterijima za sve.

Također, imamo plan u naredne dvije godine riješiti svih 198 porodica branitelja i ratnih vojnih invalida koji već godinama čekaju svoje pravo na stan.

Ipak, prvi moj zadatak kao ministra koji predstavlja ovu populaciju unutar nove Vlade jeste upravo osvjetljavanje i činjenje dostupnim neophodnih informacija o svim pravima, projektima i aktivnostima koje branitelji mogu ostvariti putem ovog ministarstva, kao i o mogućnostima i načinu njihovog ostvarenja. Potom je tu stvaranje i normativnog okvira za uređivanje oblasti boračko-invalidske zaštite, kroz izradu nedostajućih podzakonskih akata.

Omer Osmanović - undefined

Foto: Press služba KS: Omer Osmanović

Jedan od prioriteta bit će nam i kreiranje jedinstvenog protokola za obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. Nastavljamo i aktivnosti izgradnje spomen-obilježja sa posebnim akcentom na centralno spomen-obilježje svim poginulim braniocima opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te dovršetak izgradnje Tunela DB i Memorijalnog centra Žuč.

Obzirom na svjesnost značaja obrazovanja mladih, jačat ćemo Fond IKRE u cilju povećanja kapaciteta stipendiranja djece braniteljske populacije, te nastojati proširiti djelatnosti i na sufinansiranje postdiplomskih studija.

Nastavljamo potencirati na primjeni propisa kojim prednost pri zapošljavanju ostvaruju pripadnici boračke populacije, a najprije njihova djeca. Porazno je istaći da oko 1.000 djece šehida i poginulih boraca još čeka na zaposlenje.

Započeta je i procedura donošenja izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH u cilju poboljšavanja prava na personalnu asistenciju za RVI paraplegičare i RVI I (prve) grupe kojima je priznato pravo na dodatak za tuđu njegu i pomoć od drugog lica, a kojih je ukupno 140.

Radiosarajevo.ba: Šta je to što boračkoj kategoriji najviše treba? S kakvim problemima se susreću?

OSMANOVIĆ: Najčešći problemi sa kojima se susreću lica iz kategorije boračke populacije su rješavanje stambenih potreba, sanacija i adaptacija razrušenih ili oštećenih objekata usred ratnih dejstava, problemi plaćanja zdravstvenih usluga i troškovi kupovine lijekova, a naročiti za teška oboljenja - karcinome, autoimune bolesti, PTSP i druga oboljenja. U isto vrijeme znam da takvim licima najviše treba razumijevanje, ravnopravan tretman, kao i sistemsko rješavanje njihovih nagomilanih egzistencijalnih problema. A znam i da ih posebno boli nepravda, kada se sredstva neprincipijelno raspodjeljuju, kada za sve ne važe jednaki uvjeti i kriteriji. To više ne smijemo dozvoliti.

Radiosarajevo.ba: Izjavili ste da predugo traje stambeno zbrinjavanje boraca. Zašto ono dugo traje i da li je realno očekivati da ćete to riješiti?

OSMANOVIĆ: Jedna od krucijalnih aktivnosti bila bi konačno rješavanje stambenog pitanja lica koja se nalaze na listama za ostvarivanje prava na stan u vlasništvu i na doživotno korištenje, njih ukupno 198, kako sam već pomenuo. Među njima su 144 supruge i 20 roditelja šehida - poginulih branitelja, te 34 RVI.

Nažalost, našu dinamiku i namjere uslovljavat će osigurana budžetska sredstva i ponuda adekvatnih stambenih jedinica. Ipak, smatram da je problem rješiv. Kreditnim sredstvima koja se već redovno uzimaju za ovu namjenu problem treba cjelovito rješavati, odjednom.

U ovom trenutku pandemije, rješavanje stambenog pitanja spomenute populacije može se smatrati projektom razvojnog karaktera, jer potiče izgradnju i građevinsku privrednu aktivnost u KS-u. Vjerujem da s načelnicima općina možemo postići dogovor, kako bi i oni učestvovali u ovom procesu.

Radiosarajevo.ba: Premijer Edin Forto je u ekspozeu, između ostalog, naveo ekonomsko osnaživanje pripadnika boračke populacije. Šta konkretno planirate po tom pitanju i kakve konkretne rezultate očekujete?

OSMANOVIĆ: Slijede i aktivnosti ekonomskog osnaživanja pripadnika boračke populacije, kroz specifične modele samozapošljavanja, socijalnog poduzetništva i boračkih zadruga, ali i prekvalifikacija.

Navedene aktivnosti provodit će se interresorno sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, općinama Kantona Sarajevo i Službom za zapošljavanje. Novonastala negativna dešavanja na svjetskom nivou, vezano za širenje koronavirusa uticala su na uvođenje mjera kojima bi se sačuvalo funkcionisanje društvenih sistema, kako u svim zemljama Evrope, tako i u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za boračka pitanja u ovoj godini ima namjeru predložiti Vladi Kantona Sarajevo Program mjera sufinansiranja zapošljavanja i održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja KS tokom 2021. i 2022. godine.

Također će nam u posebnom fokusu biti mladi, želimo finalizaciju programa zapošljavanja sve djece šehida i poginulih boraca u KS, jer to se u kontekstu zapošljavanja nameće kao prioritet broj jedan.

Učinit ćemo sve da se ovaj projekt u dosljednosti implementira i dovede do kraja.

Pored ovog, želim istaći i pomoć koja se redovno daje nezaposlenim demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina starosti, što je obaveza po kantonalnom zakonu o dopunskim pravima, dok pomoć onima starijim od 57 godina isplaćuje Federacija BiH. Sa završetkom 12. mjeseca prethodne godine pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu demobiliziranih branitelja do 57 godina starosti ostvarilo je 2.981 lice. Najveći iznos naknade je 275 KM, a najmanji 60 KM. Na ovaj način se pruža direktna pomoć privremeno nezaposlenim licima. Shodno broju korisnika koji su ovo pravo ostvarili sa završetkom prethodne godine i dalje će se planirati sredstva za isplatu egzistencijalne naknade demobiliziranim braniteljima za što će se u 2021. godini izdvojiti blizu 8 miliona KM.

Za sve naprijed navedene aktivnosti neophodna je potpuna koordinacija i saradnja sa općinama sa područja Kantona Sarajevo u vezi sa realizacijom braniteljskih prava.

Radiosarajevo.ba: Zašto je u planu revizija pravilnika koji se odnosi na prava na banjsko i klimatsko liječenje? Ima li nekih zloupotreba?

OSMANOVIĆ: U planu jeste izmjena Pravilnika koji se odnosi na banjsko i klimatsko liječenje, što se prvenstveno odnosi na ažuriranje vrste oboljenja koja se tretiraju kako bi se pružila što adekvatnija i svrsishodnija rehabilitacija. Veliki je broj branitelja koji su oboljeli i koji trebaju tu vrstu liječenja.

Postoje informacije da su neki to pravo koristili više puta, a neki nijednom. Neki borci nisu ni čuli za to pravo. To ćemo riješiti uspostavom baze podataka i revidiranjem određenih akata. Nastojat ćemo da uspostavimo objektivne kriterije i da izbjegnemo situaciju da samo jedni te isti dobijaju ovu pomoć. Želimo što više boraca uvesti i u ovo pravo.

Radiosarajevo.ba: Najavljeno je programsko finansiranje boračkih druženja. Kako su do sada finansirana i imate li zamjerke na to?

OSMANOVIĆ: Zamjerki je bilo od strane brojnih boračkih udruženja, i to u smislu da nisu isto tretirana. Na nama je da osiguramo transparentne kriterije i da osiguramo jednak pristup svim boračkim udruženjima na sredstva kojim se finansiraju njihovi projekti.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo još od ranije provodi programsko finansiranje boračkih udruženja, uz raspisivanje Javnog poziva, gdje se 100% planiranih sredstava odnosi na realizaciju programskih ciljeva, a u okviru kojih se minimalno 70% sredstava neposredno utroši na sam cilj – to su tzv. direktni troškovi, a do 30% otpada na indirektne troškove. Sa ovakvim finansiranjem se planira nastaviti i ubuduće, uz ograničavanje odnosno specificiranje vrste i broja projekata.

Ko je Omer Osmanović

Radiosarajevo.ba: I prije imenovanja aktuelne Vlade KS mogle su se čuti kritike, uglavnom sadašnje opozicije, kojim su dovodili u pitanje kompetentnost ministara. Šta biste Vi odgovorili kada je u pitanju Vaš resor?

OSMANOVIĆ: Što se tiče mog formalnog obrazovanja stekao sam zvanje doktora nauka na FASTO iz oblasti menadžmenta, te imam i nekoliko objavljenih naučnih radova. Pripadnik sam boračke populacije i ponosni član sastava Specijalne jedinice R MUP-a u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te dobitnik ratnog priznanja. Bio sam član Upravnog odbora Udruženja veterana „Odreda Bosna“, gdje sam se skoro svakodnevno susretao sa problemima demobilisanih boraca, porodicama poginulih boraca i RVI. Korisnici prava ovog ministarstva su moji saborci, ljudi koji su se zajedno sa mnom nedovoljno naoružani i obučeni oduprli agresiji, boreći se za svoje porodice, za svoj grad, za svoju državu, jednu i jedinu nam Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije