Ognjen Bomoštar, dirigent združenog orkestra Filharmonije i Akademije

V.A.Z.
Ognjen Bomoštar, dirigent združenog orkestra Filharmonije i Akademije
0 / Ognjen Bomoštar
Tradicionalno, i ovog početka juna koncertna publika u Sarajevu imat će priliku slušati koncert združenih orkestara Sarajevske filharmonije i Muzičke akademije.

Bit će do završetak festivala 'Majske muzičke svečanosti' kroz koji nam studenti i profesori Muzičke akademije već nekoliko godina priređuju lijepe muzičke trenutke. 

Koncert će se održati u sali Narodnog pozorišta Sarajevo, u srijedu 1. juna s početkom u 20 časova.

Profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Ognjen Bomoštar u razgovovoru za Radiosarajevo.ba kazao je nešto više o predstojećem događaju: 

"Uobičajeno svake godine studenti Muzičke akademije imaju koncert u kojem sudjeluju, kao solisti, orkestarski muzičari ili studenti dirigovanja. Ja obično nastojim da što više mladih ljudi dobije priliku da sudjeluje u tom koncertu. Tako je i ovog puta, pa će se za dirigentskim pultom najprije naći asistent na predmetu dirigovanje Emir Mejremić . Zatim će student četvrte godine Ivica Križanac dirigirati Dvoržakovu simfoniju "Iz novog svijeta". To će biti jedan dio njegovog diplomskog ispita, dok će drugi dio odraditi "u sobi", jer nije uobičajeno da student diriguje čitav koncert. S obzirom da će nastupiti i mlada čelistica Lidija Paulin, koja treba da magistrira, njen profesor je zamilio da ja dirigujem njenu izvedbu Šumanovog koncerta", kaže Bomoštar.

Nastavljamo razgovor s pitanjem od kakvog je značaja ovakva praksa udruživanja orkestara, posebno za studente koji tako imaju priliku nastupiti na velikoj sceni. 

"To je velika stvar. U zadnjih pet godina studenti imaju priliku da sviraju cjelovečernje koncerte u kojima surađujemo s drugim muzičarima. Obično su to programi šarenog spektra koji su zanimljivi za publiku i korisni za nas. Nemaju baš svi tu priliku, već samo oni za koje smo sigurni da će se dobro uklopiti, jer muzika podrazumijeva težak rad i dugotrajne pripreme za koncert. Nije sve samo 'radost muziciranja', studenti se moraju naviknuti da umjetnost zahtijeva žrtvu", kaže naš sugovornik. 

Kada govorimo o orkestarskim muzičarima, moramo primijetiti da i dalje postoje deficitarne grupe instrumenata u Sarajevu i cijeloj BIH. U tom smislu, Bomoštar kaže: 

"Nažalost, deficitarno je i kod nas na Akademiji, jer, recimo odavno nemamo trombone; obou nismo imali dvadeset pet godina a sada tek jednog završenog studenta magistranta; fagot nemamo odavno. Horne su tek na početku. Ono što je deficitarno u filharmoniji, očigledno je deficitarno i kod nas. Razlog je što se neposredno nakon rata nije vodila dugoročna kulturna politika, nije se gledalo deset godina unaprijed, već se samo gledalo trenutno stanje. Nadam se da će se to jednog dana stabilizirati. S druge strane imamo grupe instrumenata u kojima imamo i višak radne snage. Mislim da bi trebalo da se kroz cjelokupan proces školovanja muzičara vodi računa o potrebama. To mora biti dio jedne osmišljene strategije", kaže Ognjen Bomoštar u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

U ime obje institucije, pozivamo vas na koncert u srijedu, s početkom u 20,00 za koji je ulaz besplatan. Svojim dolaskom podržat ćete mlade muzičare kojima će ovo biti veliki dan u karijeri. 

Pažljivo odabran program obećava da će to biti još jedan u izu kvalitetnih muzičkih događaja kakve smo navikli dobijati od ove dvije muzičke institucije: 

F.Martin: „Balade“ za flautu, gudače i klavir
SAKIB LAČEVIĆ - faluta
LEJLA KLEPO-HADŽIĆ - klavir
EMIR MEJREMIĆ - dirigent

R.Schumann: Koncert za violončelo i orkestar op. 129, a-mol
LIDIJA PAULIN - violončelo
OGNJEN BOMOŠTAR - dirigent

A.Dvořák: Simfonija br. 9, op. 95, e-mol  „Iz Novog svijeta“
IVAN KRIŽANAC - dirigent

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije