Muftija Hasanović: Obnavljajmo povjerenje, političari siju mržnju i strah među narodima

Radiosarajevo.ba
Muftija Hasanović: Obnavljajmo povjerenje, političari siju mržnju i strah među narodima
Foto: Privatni album / Aziz ef. Hasanović

Bajram šerif mubarek olsun svima! Neka nas ovaj Bajram podsjeti na žrtve naših šehida i da nam to bude dodatna inspiracija u jačanju svijesti o sebi, svojoj vjeri i domovini, kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba akademik Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački, povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Razgovarao: Faruk Vele

Muftija Hasanović govori o "ramazanskoj školi" i testu kojeg su muslimani prošli tokom svetog muslimanskog mjeseca, porukama koje bi trebali ponijeti, ali i iskušenjima pred kojima se nalazimo kao čovječanstvo, ali i ljudi ovih prostora.

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Ramazan je škola

Radiosarajevo.ba: Uvaženi muftija Hasanović, nakon mjeseca ramazana, nalazimo se na pragu Ramazanskog bajrama. Koje poruke i pouke muslimanski vjernici mogu ponijeti nakon mjesec dana odricanja, uzdržavanja i ibadeta?

Muftija Hasanović: Ramazan je škola kroz koju je vjernik prošao te se okoristio o njene blagodati. Bajram je najbolja prilika da vjernik sagleda da li je položio sve ispite posta, namaza, zikra, iftara, noćnih namaza, zekata, sadekat-l-fitra, Kur’ana i s time ojačao svoju duhovnu dimenziju koja je spremna nositi se sa svim izazovima do sljedećeg ramazana.

Hiljade  vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji

Hiljade vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji

Ako vjernik ne osjeti tu duhovnu snagu na Bajram, onda je konstatacija da je prošao kroz ili pored škole, ali ona nije prošla kroz njega. To je onda potvrda da nismo razumjeli tu unutarnju dimenziju posta i svih ibadeta u njemu. Iskreno se nadam da smo bolji danas nakon ramazana nego prije.

Mi danas odgajamo djecu da uživaju, a ne da žive

Radiosarajevo.ba: Jedna od Vaših važnijih poruka bila je i potreba za jačanjem porodice. Koliko smo u ramazanu mogli naučiti o važnosti rada na toj osnovnoj ćeliji društva i preduvjetima njezine zdravosti?

Muftija Hasanović: Nema sumnje da je porodica temeljna okosnica svake zajednice i društva u cjelini. Islam joj posvećuje mnogo prostora i uvijek nas vraća na taj nepresušni izvor snage, odgoja, morala, uvažavanja i svih vrijednosti vjere.

Nažalost, svjedočimo sve većim iskušenjima u porodicama gdje dolazi do rastava brakova, djeca ostaju bez roditeljskog odgoja i staranja, prepuštena su svijetu interneta koji je danas najveći autoritet našoj djeci. Sve imamo manje vremena za djecu, zajednička druženja, otvorene razgovore.

Hiljade  vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji

Hiljade vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji

Borimo se za njihovo materijalno pozicioniranje, zaboravljajući duhovnu dimenzija koja čovjeka čini čovjekom. Naš poslanik Muhamed a. s. je rekao da najbolje što možemo ostaviti svome djetetu jeste lijepi islamski odgoj. Mi danas odgajamo djecu da uživaju, a ne da žive. To je pogrešno! Stoga je apel za ramazan bio jačanje te porodične atmosfere kroz iftare, zajedničke namaze, mukabele i posjete drugim džematima.

Radiosarajevo.ba: Vi ste u ramazanskoj poruci kazali da se "cijeli svijet, pa tako i mi ovdje, nalazimo pred različitim i velikim iskušenjima". Kako vidite izazove pred kojima se nalazi čovječanstvo danas, pa i muslimani ovih prostora? Kako na te izazove gledati u duhu vjere?

Muftija Hasanović: Nasilje koje gledamo nad muslimanima Palestine, Ujgurima u Kini kojima se zabranjuje post, a postači primoravaju da se javno mrse, svakog vjernika mora zabrinuti.

Agresija na Ukrajinu ne samo da polarizira današnje čovječanstvo već ohrabruje neke ovdašnje političare da svojim narativima siju mržnju i strah među narodima. Ne libe se čak i prijetiti! Muslimani ovih prostora /Bošnjaci i Albanci/ moraju ostati pribrani i ne nasjedati na mnoge provokacije čiji su ciljevi upravo izazvati konflikte. Politički predstavnici moraju učiniti sve kako bi osigurali pravne okvire za trajni mir i prosperitet vlastitog naroda.

Okupljanje oko zajedničkih ciljeva

Reis Kavazović ponudio pomoć zagrebačkom muftiji

Reis Kavazović ponudio pomoć zagrebačkom muftiji

Radiosarajevo.ba: Bosna i Hercegovina, kao naša domovina se, također, nalazi pred ozbiljnim iskušenjima. Nemala je zabrinutost ovdje s tim u vezi, kako gledati na te činjenice skoro tri decenije nakon završetka oružane agresije, sukoba i genocida? Gdje nalaziti ohrabrenje za izlaze iz ovog stanja?

Muftija Hasanović: U našim životima 30 godina je puno. S aspekta povijesti, to je malo. Proces sazrijevanja je trnovit, a kroz njega trenutno prolazimo kao narod Bošnjaci. Sinergija svih odgovornih u društvu i okupljanje oko zajedničkih ciljeva, a to je jedinstveni geografski, duhovni i kulturni identitet Bošnjaka kroz svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zemlja Bosna i Hercegovina po mjeri svih njezinih građana, bez preferiranja bilo koga po bilo kom osnovu, gdje je vladavina prava zagarantirana svakome bez obzira na bilo koju drugu odrednicu.

Radiosarajevo.ba: Stiče se utisak da BiH ponovo ima i sve veće probleme sa susjedima, ali i da je ponovno objekt međunarodnih odnosa i promjene geopolitičkih okolnosti. Kako razbijati te barijere i otvarati puteve iskrene saradnje?

Muftija Hasanović: Ono što je ključno za harmonično življenje sa susjedima jeste povjerenje koje se u Bosni i Hercegovini izgubilo. Najveća civilizacijska sramota 21. stoljeća jeste "dvije škole pod jednim krovom". Na taj se način sustavno raslojava bosanskohercegovačko društvo i prave dubinske podjele među narodima, a djeca se odgajaju da zajednički život ili suživot nije moguć.

Multikulturalnost Bosne i Hercegovine je povijesna paradigma u svijetu. Škola je mjesto susreta koje mora odgojiti našu djecu da je bogatstvo u različitosti a ne u isključivosti. Znajmo, sve dok se u školskim učionicama ne bude sustavno učilo ono što je izrečeno u sudnicama bilo kojeg međunarodnog suda ne može se očekivati vraćanje međusobnog povjerenja. Međunarodna zajednica ima ključnu ulogu jer je svemu kumovala.

Muftija Hasanović: Žele Pulu prikazati islamofobnim gradom -  ona to nije

Muftija Hasanović: Žele Pulu prikazati islamofobnim gradom - ona to nije

Džamija u Karlovačkoj županiji

Radiosarajevo.ba: Islamska zajednica u Hrvatskoj će narednog mjeseca postaviti kamen temeljac za džamiju u Maljevcu u Karlovačkoj županiji. Ranije je postavljen temeljac za džamiju u Osijeku, izgrađena je džamija u Sisku… Koliko ste zadovoljni ovim procesima i šta su naredni planovi?

Muftija Hasanović: Potrebe muslimana u Hrvatskoj su zaista takve da je nužno graditi adekvatne prostore za nesmetan rad i djelovanje Islamske zajednice. Dobro ste primijetili da je 1. svibnja 2023. godine postavljanje kamena temeljca za džamiju i prateće sadržaje u džematu Maljevac, odmah uz granicu sa Velikom Kladušom. Ima još potreba, fali para. Biti će dobro ako Bog da.

Nisam siguran koliko se koristi veliki potencijal veza s islamskim svijetom

Radiosarajevo.ba: Proteklog Ramazana ste boravili u Državi Katar gdje ste imali susrete na najvišem nivou, a posjećivali ste i druge zemlje islamskog svijeta, kakve utiska nosite? Kako vidite našu saradnju sa tim dijelom svijeta?

Muftija Hasanović: Protekli ramazan bio mi je u znaku putovanja. Početkom ramazana posjetio sam naše džemate u Belgiji, gdje sam sudjelovao u vjerskim programima. Zatim u Kataru na poziv ministra Vakufa i islamskih pitanja gdje je organiziran iftar i prijem kod emira Nj. E. Temima bin Hameda Al-Thanija, iftaru kod reis-ul-uleme dr. Husejn ef. Kavazovića, kod nekoliko veleposlanika muslimanskih zemalja u Zagrebu. Posjetio sam radnički kamp Cengiz grupe koji je smješten u Koprivnici s oko 600 radnika, gdje sam iftario, klanjao teravih-namaz i prigodno se obratio. Imali smo veliki iftar Medžlisa Zagreb, a sudjelovao sam na ramazanskom programu koje organizira Divan kralja Maroka Muhameda VI. po nazivom "Durusul hasenijje". Tim povodom bio sam u audijenciji i iftaru kod kralja Muhameda VI. a upriličen je i radni sastansk sa ministrom vakufa i islamskih putanja Kraljevine Maroko dr. Ahmedom Tewfikom. Bosna i Hercegovina ima velike simpatije i istinsku braću i prijatelje u ovom dijelu svijeta. Nisam siguran koliko se koriste ti veliki potencijali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije