Merima Bašić, naša najbolja kickbokserka: Želim ojačati žene u BiH

Jasmina Ćebo
Merima Bašić, naša najbolja kickbokserka: Želim ojačati žene u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Najbolja bh. kickbokserka Merima Bašić
Najbolja bosanskohercegovačka kickbokserka Merima Bašić iza sebe ima niz odličnih rezultata koje je zaslužila odricanjem i napornim radom.

Ambiciozna dama koja ruši predrasude

Ova lijepa Sarajka po struci je profesorica bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti. Ipak, ljubav prema sportu je prevagnula i odvela ju je u svijet kickboksa u kojem uživa i postiže zapažene rezultate.

"U suštini, nije prevagnula. Ne radim u prosvjeti, ali ne znači da neću. Smatram da jedan takav fakultet društvenog smjera, koji daje opću naobrazbu, meni daje i dobar temelj u sportu. To znači da nakon moje uspješno okončane karijere želim ostati u sportu, ali na nekim višim instancama gdje zaista mogu kao jedan bivši sportista pomoći u unapređenju nekih stvari koje su u sportu jednostavno zanemarene ili loše. Zato smatram da je dobro uskladiti obrazovanje i sport kako bih sutra mogla nastaviti raditi ovaj posao", govori na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Merima Bašić.

Počela je razmišljati i o političkom angažmanu jer se jedino na takav način mogu napraviti neke promjene, no, kako ističe, trenutno joj je najvažnija sportska karijera kao i njen privatni angažman koji je napravila osnivanjem House of Warriors (Kuća ratnika).

Sportski uspjesi nisu samo ono što čini značajnim karijeru naše najbolje kickbokserke. Početkom ove godine Merima je svečano otvorila novoadaptiranu salu za borilačke sportove u okviru sportske dvorane Mirza Delibašić.

"To je bio jedan od mojih ciljeva. Imala sam želju da omogućim, kako sebi tako i ostalima koji se žele baviti ovim sportom, boksom ili kickboksom - rekreativno ili takmičarski, da imaju adekvatne uvjete, jer se jako malo pažnje polaže na uređenju sala za borilačke sportove", navodi ona.

Merima je došla do ostvarenja svoga cilja kroz startup projekt Općine Centar na koji se prijavila uredno kao i svi mladi koji žele pokrenuti vlastiti biznis. "Uložila sam sredstva u adaptiranje sale koja sada funkcionira po tom principu da u njoj mogu trenirati sportisti koji su u našem klubu, što ima dvojaku korist", ističe naša sagovornica.

Najbolja bh. kickbokserka Merima Bašić - undefinedMerima Bašić (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Uskoro i škola samoodbrane za djevojčice

"Projekt je zamišljen kao jedna visoko adaptirana sala za borilačke sportove u kojoj imamo pored vreća, fokusera i rekvizite za kondicionu pripremu koje su nama potrebne kao takmičarima i borcima", pojašnjava nam.

To je kuća u kojoj je objedinjen boks (olimpijski i profesionalni), kickboks  i rad s rekreativcima.

Treninge koje sama radi i vodi su treninzi za dame, a u bliskoj budućnosti planira organizirati otvaranje škole samoodbrane i kickboksa za djevojčice.

"Želja mi je da imamo jednu takvu školu i da radimo na popularizaciji iste. Voljela bih da tu borilačku vještinu mogu podijeliti s ostalima, a mislim da je  primat  ženski spol koliko god se to u našem društvu ignoriralo“, mišljenja je ona.

Omasovljenje kickboksinga u svrhu samopouzdanja i samoodbrane

Nasilje nad ženama i nasilje u porodici još predstavlja jednu od najtežih, ali i najrasprostranjenijih manifestacija neravnopravnosti spolova i diskriminacije u bosanskohercegovačkom društvu,  a kickboks je svakako način da se one nauče zaštititi od nasilnika, steknu sigurnost i samopouzdanje.

Njen angažman u Kući ratnika se najviše bazira na radu sa ženama svih starosnih skupina.

"O tome se ćuti i ja upravo radim na tom planu omasovljenja kickboksinga u svrhu samopouzdanja i samoodbrane. Ta ideja je zapravo i došla iz tog iskustva. Meni nisu dolazile djevojke ili žene koje su kazale da imaju problem, ali kasnije kroz naše razgovore i zbližavanje sam ustanovila da su one tu došle s razlogom, da su bile ili se osjećale nezaštićeno, a ovakav trening vam nudi kako fizičku tako i mentalnu izgradnju. Žene koje treniraju imaju mogućnost da za šest mjeseci iz ove sale izađu s jednom vještinom koju će sutra, kada se nađu u nekoj opasnoj situaciji, imaju i odgovor na to", savjetuje Bašić.

Kickboks je način da budu sigurne u sebe i da, kako kaže, ako baš dođu u situaciju da im je potrebna zaštita, to učine same.

"Nasilje nad ženama je jedan veliki problem i o tome se ne govori. Sam taj stav o kickboksu, kao sportu koji nije za žene, dovoljno vam govori da žena, po 'defaultu', treba biti nejaka“, iskrena je ona.

Pripreme za Europsko prvenstvo u Slovačkoj

Najbolja bh. kickbokserka Merima Bašić - undefinedMerima Bašić (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Naša najbolja bh. kickbokserka počela je s pripremama za Europsko prvenstvo koje će se održati u Slovačkoj. Kako kaže, nada se da neće biti povreda, kao što ih ni dosada nije bilo.

"Startala sam s bazičnim pripremama, a posljednji mjesec pred prvenstvo posjetit ću zemlje regije jer tamo mogu naći dobre sparing partnere gdje ću svoj trud malo i provjeriti te naravno očekivati i uspjeh na Europskom prvenstvu“, uzbuđeno će naša sagovornica.

Kickboks nije nasilan sport

Mladim ljudima savjetovala je da  se bave ovim sportom, a državi da to podrži, i finansijski pomogne perspektivnim sportistima koji ostvaruju zapažene rezultate. 

"Doživite maksimalnu snagu svoga tijela, maksimalnu kontrolu, preciznost, a to je upravo ono što vam nudi ovaj sport", savjetuje.

Na kraju druženja s Merimom Bašić, najboljom bh. kickbokserkom, uvjerila nas je da ovo zaista nije nasilan sport koji je samo za mušku kategoriju. Savršen je reduktor stresa i zapravo je sport koji vas čini jednom kompletnom ličnošću, apsolutno jakom fizički i mentalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije