Husić-Mehmedović: Ove godine idu tri miliona KM za nauku - nikad više

2
I. S.
Husić-Mehmedović: Ove godine idu tri miliona KM za nauku - nikad više
FOTO: Facebook / Prof. dr Melika Husić-Mehmedović

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Melika Husić-Mehmedović prva je ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

Za portal Radiosarajevo.ba govorila je o planiranom budžetu, izdvajanjima za nauku, novim zakonima te Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Najavila je nekoliko novina, kada je riječ o kantonalnom budžetu za ovu godinu.

"Ove godine će biti izdvojena najveća sredstva za nauku nego ikada prije, u iznosu od tri miliona KM“, rekla je Husić-Mehmedović.

Iako su postojale najave da će ta izdvajanja iznositi jedan posto budžeta, napomenula je da se još uvijek ne radi o tolikom budžetu, ali da će se težiti upravo tome kada se unaprijedi ekonomska situacija u post-pandemijskom periodu.

"Vlada KS je ovim izdvajanjem poručila upravo koliki je značaj nauke i mladih (s obzirom da će dio sredstava biti namijenjen za sufinansiranje doktorskih studija najboljim studentima), te potvrdila svoju opredijeljenost da se unaprijedi oblast obrazovanja i istraživačkih kapaciteta nastavnog osoblja“, poručila je Husić-Mehmedović.

Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović - undefined

Anadolija: Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović

Budžet predviđa još jednu novost, a to je projektni pristup rješavanja aktulenih problema u KS kroz naučno-istraživačke radove.

"Sva ministarstva su obavezna definisati i dostaviti ključni problem iz svog resora, te će poziv za finansiranje upravo biti napravljen po uzoru na projekte Evropske komisije. Nadamo se da ćemo naučnim pristupom rješavanju aktuelnih problema unaprijediti generalno kvalitet života u KS, pored obaveznih naučnih doprinosa i objavljivanja u vrhunskim akademskim časopisima. I konačno, još nismo definisali kriteterije za poziv za finansiranje naučno-istraživačkih projekata, ali težište će biti na nabavci opreme i podizanju tehničkih kapaciteta i opremljenosti naših fakulteta, akademija i instituta“, napomenula je ministrica Husić-Mehmedović.

Dva nova zakona

U javnosti se dosta govorilo i o Zakonu o visokom obrazovanju.

Kako je ministrica pojasnila, Komisija za izradu Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti ima ispred sebe zadatak da ponudi rješenja koja će trajati bar narednih 10 godina.

"Mi smo sada u situaciji da svake dvije, tri godine mijenjamo posebno Zakon o visokom obrazovanju, što ne bi trebalo raditi. Dakle, on će biti rasterećen, denormiran i svodit će se na okvirni zakon, a različiti podzakonski akti, koji se lakše i brže mijenjaju i prilagođavaju, će detaljnije uređivati većinu pitanja. Što se tiče sastava Komisije, ideja je da ovaj Zakon potekne upravo od akademske zajednice. Uključili smo i studente kroz njihova zvanična tijela, konkrento SPUS, ali i predstavnike studenata koji su dobili zlatne značke UNSA jer njihov glas zaista želim da se čuje. Uključeni su i predstavnici tržišta rada, konkretno Privredne komore i Udruženja poslodavaca KS, jer želimo moderan i primjenjiv Zakon. Ipak, Zakon će biti tako koncipiran da ćemo svi uključeni morati malo više raditi. Ako želimo da nam bude bolje, moramo raditi više, a ne manje“, glasi jedna od poruka Husić-Mehmedović.

Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović - undefined

Anadolija: Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović

Ministarstvo čekaju i jako bitna zakona, a to su Zakon o studentskom standardu i Zakon o studentskom organizovanju.

"Pa, kako sam prepustila akademskoj zajednici proces da od njih poteknu zakoni o visokom obrazovanju i o naučno-istraživačkoj djelatnosti, tako bih prepustila da ova dva zakona dođu upravo od studenata i već su neki razgovori u tom smjeru obavljeni“, rekla je Husić-Mehmedović.

Imenovan tim eksperata

Ministrica je podržala kampanju #NisamTražila, koja je podstaknuta ispovijestima i krivičnim prijava o seksualnim zlostavljanjima iz susjedne Srbije.

"Ja svim srcem podržavam kampanju #NisamTražila i pokušavamo naći sistemsko rješenje u vezi sa ovim pitanjem. Lično želim podržati svaku hrabru ženu koja je podijelila svoju priču, koja je smogla hrabrosti i snage da o tome govori. I mislim da nismo ni svjesni koliko je ovo značajan trenutak u našem društvu, kada se o tom stigmatiziranom problem počinje govoriti i počinju se pronalaziti sistemska rješenja“, navela je Husić-Mehmedović.

Kada je riječ o potezima Vlade, za početak je imenovan tim eksperata koji je već pristupio izradi Protokola o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja u organizma uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim licima čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

"Konkretno u visoko-obrazovnim insitucijama, biće obavezujući za primjenu na Univerzitetu u Sarajevu, što znači na svim fakultetima, akademijama i institutima u njegovom sastavu“, zaključila je ministrica Husić-Mehmedović.

Ko je Melika Husić-Mehmedović?

Prof. dr Husić-Mehmedović je redovna profesorica marketinga na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te direktorica Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Obnašala je i funkciju prodekana za nastavu, ali i vodila Centar za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Objavila je više istraživanja u području luksuzne potrošnje, neuromarketinga, životnog stila i kulture u različitim referentnim časopisima kao što su Social Indicators Research, Journal of Business Research, British Food Journal, Journal of Fashion Marketing and Management, South East European Journal of Economics and Business.

Predstavljala je svoja istraživanja na više od 30 međunarodnih naučnih konferencija, uključujući ACR, EMAC i Macromarketing. Članica je Odbora za ekonomske nauke pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije