Fra Marko Oršolić: Moja poruka građanima Bosne i Hercegovine

0
Razgovarao: Faruk Vele
Fra Marko Oršolić: Moja poruka građanima Bosne i Hercegovine
Foto:Radio Slobodna Evropa / Fra Marko Oršolić

U tekstu s početka aprila 2019. godine, velikan bh. novinarstva, kolumnista portala Radiosarajevo.ba, nedavno preminuli Zija Dizdarević o fra Marku Oršoliću piše:

Marko Oršolić – Rođen je u Tolisi (općina Orašje). Prošle godine fra Marko, zvan i Strikan, obilježio je 50 godina misništva. Kakvo je Oršolićevo poslanje govori i to da je nakon svečane mise, iza samostana u Tolisi, upriličen performans judeo-kršćansko-islamske molitve, pjesama i meditacije.

Takvo što je mogao osmisliti i organizirati samo fra Marko, čovjek izuzetne inteligencijeerudicijeotvorenostidruštvene kreativnostiOršolić je i osnivač Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog centra Zajedno (IMIC). Na toj liniji fra Marko je djelovao još od 1991. tokom rata a i danas. Nakon umirovljenja, a dnevno aktivan, živi na relaciji Tolisa – Sarajevo, gdje je sjedište asocijacije Zajedno.

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Trostruko jednoumlje

Fra Marka je '70-tih godina prošlog stoljeća intelektualac svjetskog glasa, naš Mostarac, Predrag Matvejević nazvao "crvrnim fratrom". Prema Dizdareviću, jedni to kazuju sa simpatijama, odajući Oršoliću priznanje za njegov protunaci(onali)stički i antifašistički kredo i uvažavanje dobrog što su donijeli ovdašnji komunisti u vrijeme socijalizma. Drugi, i iz desničarskih krugova, tim nadimkom žele ga ideološki diskreditirati i dovesti u pitanje njegovu nesumnjivu redovničku odanost...

Fra Marko Oršolić, kako bilježi Jaroslav Pecnik u "Novom listu", jedan je od najpoznatijih i najuglednijih franjevaca iz provincije Bosne Srebrene; istaknuti je teolog, politolog, povjesničar i dugogodišnji profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, objavio je više knjiga ("Kršćanin u službi revolucije", 1976., "Zlodusima unatoč", 2003., "Zlodusima nasuprot", 2006., te "Suvremena suočavanja", 2018.) i na stotine znanstvenih studija, te raznih drugih članaka s gotovo svih područja religiologije i društveno-humanističkih znanosti.

Poznati je mirotvorac, osnivač Internacionalnog multireligijskog i interkulturalnog centra u Sarajevu, spada među pionire ekumenizma u ovim nekada zajedničkim prostorima…

Iako narušenog zdravlja, fra Marko je našao načina da se odazove molbi portala Radiosarajevo.ba da govori o Bosni i Hercegovini danas kada nam nasušno treba heroja "koji čine sve da do rata ne dođe". Fra Marko odgovara na pitanja kako sačuvati Bosnu i mir u njoj i šalje svoju snažnu poruku građanima naše zemlje, svojim Bosancima i Hercegovcima.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite stanje u našoj Bosni i Hercegovini koje opet prerasta u vrlo ozbiljnu krizu? Strašno zvuči anketa na jednoj TV uoči predstojeće 2022. godine, gdje većina ispitanika kaže kako želi samo da se ne ponovi 1992. godina! Kako smo došli u ovakvo stanje?

Fra Marko Oršolić: Stanje je produženo naslijeđe iz rata i Djetonskog ugovora koji je omogućio trostruku etnokraciju, to jeste trostruko jednoumlje.

Radiosarajevo.ba: Franjevci su stoljećima, kako se to kaže, vjerni Bogu i Bosni. Kako sačuvati Bosnu danas?

Fra Marko Oršolić: Dejtonski sporazum je paradigma koja je izvršila svoju funkciju i sada treba tragati za novom paradigmom.

Knjiga

Foto: Privatni album: Knjiga "Suvremena suočavanja" iz 2018.

Važnija geografija nego nacija

Radiosarajevo.ba: Kakvim ocjenjujete ponašanje domaćih političkih aktera? Koje snage smatrate najvećom opasnošću, te da li ima aktera koji, po Vama, teže rješenjima na korist svih?

Fra Marko Oršolić: Politički akteri žele promijeniti situaciju, ali i sačuvati vlast nakon trideset godina na nacionalno zastarjeloj paradigmi, a to je nemoguće.

I odatle njihova nervoza, a ne znaju novu paradigmu smisliti, a ona je jako jednostavna...

Radiosarajevo.ba: Šta mislite o djelovanju crkava i vjerskih zajednica u BiH, i šta bi oni mogli učiniti da izađemo iz ovog mračnog tunela?

Fra Marko Oršolić: Crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini djeluju u skladu sa svojim poslanjem i one ne mogu puno doprinijeti stvaranju nove paradigme.

Neke od njih su rekle da Bosnu i Hercegovinu treba regionalizirati i tu je važnija geografija nego nacija.

Radiosarajevo.ba: Osnivač ste Međunarodnog interreligijskog i interkulturalnog centra (IMIC) koji promovira međureligijski dijalog. Kako da religija u BiH iskoristi svoje potencijale za ozdravljenje društva i da li vidite potencijal u eri religijskog nacionalizma i populizma uopće?

Fra Marko Oršolić: Religije mogu pomoći ozdravljenju društva preko oplemenjenja duhovnosti, pokajanja, pomirenja i pročišćenog sjećanja na prošlost.

Zaluđeni političari

Radiosarajevo.ba: Kako vidite ponašanje međunarodnih faktora u BiH? Jesu li oni na tragu rješenja ili svojim ponašanjem, zapravo, dodatno prave probleme u zemlji?

Fra Marko Oršolić: Međunarodni faktori pomažu, ali nekada ne znaju i kako pomoći zaluđenim političarima.

Treba nekada otvoriti oči, ali to je bolno.

Radiosarajevo.ba: Kakvim ocjenjujete politiku vodstva bh. Hrvata na čelu sa HDZ BiH i HNS. Je li tačan utisak da su Hrvati Bosne zapostavljeni?

Fra Marko Oršolić: Hrvati se u BiH osjećaju zapostavljeno. Taj će osjećaj imati uvijek dok smatraju da su dio te stare paradigme iz koje je izašao Dejtonski ustav.

Radiosarajevo.ba: Kakvim vidite stanje u Europi u kojoj buja ekstremna desnica, a neki to uspoređuju sa Europom 20. i 30. godinama prošlog stoljeća?

Fra Marko Oršolić: Evropa, ipak, uspješno "rješava" probleme desnice, nekada služeći se zabranama, a nekada posrnućem u Prvi i Drugi svjetski rat.

Orbanova islamofobna koncepcija

Radiosarajevo.ba: Italijanski teoretičar Enzo Traverzo upozorava da bi islamofobija u Europi mogla da naslijedi antisemitizam, i da je taj proces traženja, europskih Drugih, u toku. Nedavno smo imali izjavu mađarskog premijera Victora Orbana koji se pita kako integrirati u Europu BiH, "zemlju s dva miliona muslimana". Kako Vi to vidite?

Fra Marko Oršolić: Orbanova politička koncepcija je islamofobna i nju treba ukloniti. Ona teži da muslimane gurne u stanje u kome su bili Jevreji u vrijeme nacizma, a sada u BiH nemaju ljudska prava tj. pasivno pravo glasa.

Ljudska pa nacionalna prava

Radiosarajevo.ba: Možete li na koncu uputiti svoju poruku građanima Bosne i Hercegovine?

Fra Marko Oršolić: Težite za Ustavom koji će počivati na slijedećim principima:

- Ljudska prava i iz njih izvedena nacionalna i vjerska prava.

- Odlukama ZAVNOBiH, ali shvaćenih tako da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego samosvjesna i samostojna, dakle u njoj žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci (Muslimani), Jevreji, Romi i ostali.

- BiH treba da funkcionira kao normalna država, u kojoj vlast počiva na trodijelnoj podjeli, a ne u trodijelnoj državi. Država mora biti jedinstvena, sekularna, regionalizirana i demokratska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije