Enis Bešlagić za Radiosarajevo.ba: Narod bježi iz naša tri tora

Hajrija Avdić
Enis Bešlagić za Radiosarajevo.ba: Narod bježi iz naša tri tora
/ FOTO: Radiosarajevo.ba
„Godinama sam sve i svašta skupljao i onda kad neko kaže 'zašto nešto vazim'. Imam pravo to da radim, zato što godinama obilazim svaki ćošak ove naše zemlje, ovih prostora.

Bio sam u mjestima gdje nema te ekskurzije da će otići", govori osoba godine u Bosni i Hercegovoni, glumac Enis Bešlagić, gost u redakciji Radiosarajevo.ba.

U proteklih mjesec dana, otkako mu je u Mostaru uručena nagrada Večernjakov pečat kada je Enis održao govor o kojem se pričalo u cijelom regionu, te poslao poruku "...samo da rata ne bude"... mnogi su se busali u prsa i ponosili bh. glumcem, dok je bilo i onih kojih su mu prigovarali.

„Neko ko ne putuje BiH, ko nije ušao u svaki dio njenoga grada i proveo tamo neko vrijeme, neko ko nije izašao iz svoja četiri zida kafića ne može da mi sudi zato što sam ja baš imao pravo da održim taj govor. Nekako ne kažem da će svi to odobravati, ali većina hoće i ja nisam zaista govorio u ime naroda nego u svoje ime, jer sam ja na svojoj koži to doživljavao.

Istina, to je zaboljelo mnoge političare i ja sam zaista bio vidno uznemiren i nervozan, nisam očekivao tu nagradu, iako misle da sam spremao taj govor, da mi je neko namjestio, da me je posavjetovao... Ne, tako izgledaju ljudi koje imaju šta da kažu, koji govore iskreno iz duše i srca. Naši političari više mumljaju nego govore, govore sebi u bradu, ne razumiješ ni šta hoće ni šta neće ni šta su rekli.

Ne misli Enis da je govor te večeri u Mostaru bio politički, niti da je odraz njegove hrabrosti.

„Nisam nikoga imenovao, a da li sam jedan od rijetkih, jesam. Zašto? Zato što nisam na budžetu i onda mogu da kažem. Nažalost, neke moje kolege su imale isto tako priliku da nešto kažu u jednom trenutku ali nisu, jer... ne znam zašto nisu“, govori glumac.

Nagledao se svega, i dobrog i lošeg, ali smatra da svi trebamo preuzeti veliku dozu odgovornosti, a glumac smatra da je on to uradio svojim radom.

Mi znamo da u BiH postoje tri tora, ali narod bježi iz naša tri tora vani, posebno omladina. Idu tamo gdje tih torova nema. I nije samo zbog toga, odlazi nama omladina jer ne mogu da razumiju da ako će doći s ekskurzijom u Sarajevo, Široki Brijeg, Zvornik... da će im možda neko kamenovati autobus ili ih prebiti zato što dolaze iz toga grada. Za to su zaista krivi političari koji 20 godina iza rata nisu napravili ništa po tom pitanju“, smatra Enis.

A da li sebe vidi na političkoj sceni, Enis Bešlagić kaže:

„Pa ne. Kažu nam često 'vi umjetnici'. Nisam bolan umjetnik , ja sam običan normalni čovjek, upisao akademiju sa 20 godina, završio, radim, borim se, malo snimam reklame da preživim... Nema dovoljno uloga, a od repriza se ne živi. Da nisam imao više posla, možda bih bio neki kamerman na televiziji. Znate, ja sam u jednom periodu svog života i prodavao stanove u Sarajevu, radio za jednu agenciju. Zato sebe nisam nikada vidio u politici.“

Ovu godinu Bešlagić je najavio kao godinu dobrih projekata, godinu osmijeha, te je najavio saradnje s glumcima Nikolom Kojom i Andrijom Miloševićem.

„S Kojom spremam veliku seriju kojoj se i ja jako radujem, ali kad niste politički tako bitni i vezani, onda je i mnogo teže skupiti pare. No, mi vjerujemo u taj projekt, to će biti regionalna serija iz koje bi trebalo izaći dva tri igrana filma. Uporedo s tim se radi i predstava koju bi radili Andrija Milošević i ja. To su lijepi projekti koji će ovom regionu donijeti neki humor“, otkriva Bešlagić.

Na spomen imena Enisa Bešlagić, mnogi odmah se sjete Šemse iz serija Naša mala klinika, Đenis Đenisa iz Lud, zbunjen, normalan, Zele iz Vize za budućnost....

A kako ga najčešće na ulici zovu, Enis kaže:

„Ima svega i to mene raduje. No, Šemso je jedna misija, projekt koji ti Bog dragi da, da ti si neko ko će donijeti dosta radosti djeci, a nisam pravio za djecu emisiju. Nažalost i ona djeca koja su jako bolesna kada dođu na klinike i bolnice, oni jedino očekuju da će se odnekud pojaviti Šemso. To je njima sinonim. Ako će taj Šemso donijeti bar malo radosti, a u ovih 12 godina je donio mnogo radosti u takvim situacijama, ja smatram da je to najdivnija misija koju sam imao i najbolja uloga koju sam mogao stvoriti“, dodaje za Radiosarajevo.ba glumac Enis Bešlagić.

Još mnogo detalja otkrio je Enis Bešlagić, a cijeli intervju pogledajte u videoprilogu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije