"Aida" nije dobila Oscara, ali je Jasmila zauvijek osvojila naša srca

8
F.V.
"Aida" nije dobila Oscara, ali je Jasmila zauvijek osvojila naša srca
Foto: Arhiv / Poruke podrske

Iako film "Quo vadis Aida" nije uspio osvojiti nagradu Oscar za najbolji strani film na svečanoj ceremoniji u Los Aneglsu u noći sa nedjelje na ponedjeljak, brojni jutros na društvenim mrežama ostavljaju poruke podrške rediteljici Jasmili Žbanić i njezinoj brojnoj ekipi, ističući da su ponosni na njih.

Podsjetimo, u kategoriji za najbolji strani film Oscara je osvojio film "Another Round".

Film danskog reditelja Thomasa Vinterberga bio je, prema kritičarima, najveći favorit za osvajanje nagrade.

Jasmila je uputila čestitke kolegi iz Danske, te pozirala fotografima sa njim.

Memorijalni centar Potočari uputio je riječi zahvalnosti Jasmili Žbanić i timu filma "Quo vadis Aida" na kako su istakli, "vrijednom radu i doprinosu širenju istine o genocidu".

"Desetina upita o genocidu u Bosni dobili smo upravo zahvaljujući činjenici da je ova tema došla do publike širom svijeta. Ponosi smo što je bh. premijera filma organizovana u Memorijalnom centru Potočari", naveli su iz Memorijalnog centra.

""Aida" nije dobila Oscara, ali je Jasmila zauvijek osvojila naša srca, napisala je novinarka Envera Selimović.

Dragan Mioković, jedan od heroja odbrane Sarajeva, penzionisani policijski službenik, u svome stilu je komentirao odluku iz Los Angelsa.

"Ofsajd. Opet", napisao je Mioković, aludirajući na sporni detalj iz historijske utakmice bh. nogometne reprezentacije na SP u Brazilu.

"Bravo Jasmila. Svaka čast Damire! Respekt za cijelu ekipu".


"Ono što mi pišemo, snimamo, fotografišemo, slikamo, to će ostati - preživjeće test vremena; ostalo su problemi bijelog bogatog čovjeka, koji me kao teme u umjetnosti apsolutno ne zanimaju. Nije mi jednom knjiga odbijena u Francuskoj i Njemačkoj, nego desetine puta", dodao je naš poznati pisac Faruk Šehić.

Dr. Emir Suljagić, direktor Mermorijalnog centra Potočari, čovjek koji svojim radom značajno doprinosi kulturi sjećanja u našoj zemlji, i čiji lik se, također, pojavljuje u filmu "Aida" oličenom u prevodiocu Tariku, na svoj način je komentirao odluku od Oscaru za najbolji strani film.

"Another Round", napisao je Suljagić uz fotografiju ratnog zločinca Ratka Mladića dok ispija piće sa Peterom Karremansom, zapovjednikom holandskih trupa u Srebrenici, dok traje genocid u "zaštićenoj zoni" UN-a.

Inače, Suljagić je svojim aktivnostima bitno doprinio uspjehu "Aide".

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, također, se oglasio na Twitteru povodom odluke o nagradi Oscar.

"Pustili su da padne i Srebrenica, i iako je bila “zaštićena zona UN-a”, ubijeno je preko 8.300 osoba... Pustili su da se dogodi genocid. Nakon toga, pustili su Karadžića da bježi 14 godina, a Ratka Mladića 16... Pa što bi onda pustili da film dobije Oscara? ", upitao je Duraković.

"Priča o četiri bijela muškarca koja uče djecu da piju alkohol sigurno je odličan film, ali mi je bilo čudno to čuti noćas. Iskreno, prepadoh se vremena u kome živimo", napisao je Nihad Kreševljaković, višegodišnji direktor SARTR-a, te voditelj i jedan od pokretača programa Modula memorije Festivala MES.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije