Mostar / Zatvorene Šantićeve večeri poezije: Sjećanje na bh. velikana

07. 11. 2019. u 08:59:00 Fena

Shares: 2

Dodjelom Prosvjetine stipendije Vladimir Ćorović i otvaranjem Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture u srijedu su u Mostaru svečano zatvorene jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije.

Predsjednica Organizacijskog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je navedeni odbor presretan i prezadovoljan onim što je manifestacija ponudila, kao i odjecima koje je izazvala.

100. Šantićeve večeri - Dodik: Poštovao je komšije, zaslužio je da ga vole

"U mjesec dana organizirali smo 15 događaja, a manifestacija je održana u svakom dijelu Mostara, jednu večer je bila i u Nevesinju, a jednu u Banjoj Luci. Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej", kazala je Bjelica Šagovnović.

Istaknula je također kako je ova manifestacija vratila srpsku kulturu u Mostar na mjesto koje zaslužuje.

"Ne samo da smo na dostojanstven način proslavili ime našeg velikog pjesnika nego smo zapravo poslali i pozitivne poruke iz Mostara kroz saradnju s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizirali s drugim institucijama kulture poput predstave koju smo radili s tri pozorišne kuće iz Mostara i Banje Luke, zatim izložbe koje smo organizirali s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, Centrom za kulturu i slično", navela je Bjelica Šagovnović.

Dodala je kako je kroz manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine i regije.

"Kroz manifestaciju je također prošlo na stotine posjetitelja i ja zaista mogu biti samo sretna i zadovoljna. Isto tako večeras smo dodijelili 75 stipendija za 75 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Novac za stipendije prikupili su Mostarci rasuti diljem svijeta koji su željeli stipendirati talentiranu djecu Hercegovine", kazala je Bjelica Šagovnović.

Omaž velikom pjesniku: Mostarac otpjevao "Što te nema" na engleskom

Završetkom 100. Šantićevih večeri poezije, kako je kazala, počinje Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture.

"To je dopunska nastava koju SPKD Prosvjeta svakog drugog vikenda organizira za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu pohađati nastavu na maternjem jeziku. Interes je svakako velik, to je mjesto gdje se djeca mogu susresti, naučiti svoj jezik, pismo i kulturu, odnosno ono što im nije omogućeno u obrazovnom sistemu Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje se nažalost ne pohađa  nastava na srpskom jeziku", navela je Bjelica Šagovnović.

Kako mostarski Srbi ujedinjuju grad na Neretvi: Šta je Mostar bez Alekse Šantića?

Učenica Prosvjetine škole i dobitnica navedene stipendije Sara Vujčić kazala je kako ovu školu pohađa od njenog osnivanja.

"Učimo ono što nam naš obrazovni sistem u Mostaru nije mogao priuštiti, a to su srpski jezik, istorija i kultura. Osim učenja družimo se s vršnjacima i ljudima koji imaju iste interese, a što se tiče stipendije, zahvalila bih se svim donatorima, jer ta stipendija stvarno puno znači", kazala je Vujčić.

Ova manifestacija održavala se u gradu na Neretvi od 6. oktobra, u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a Prosvjeta i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle. 

NEMA KOMENTARA