"Zarjavele trobente": U srijedu počinje Bookstan - pročitajte šta nas sve očekuje

1
D. S.
"Zarjavele trobente": U srijedu počinje Bookstan - pročitajte šta nas sve očekuje
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Pres-konferencija, Bookstan

Direkcija Međunarodnog festivala književnosti Bookstan održala je danas, 26. juna konferenciju za medije povodom devetog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan. No East. No West koji će se i ove godine održati u Sarajevu i to od 3. do 6. jula.

Okupljenim novinarima obratili su se direktor festivalskog programa Damir Uzunović, izvršna direktorica festivala Lamija Milišić, voditeljica ovogodišnje Radionice za mlade književne kritičare/ke Andrea Lešić i nagrađivani bosanskohercegovački autor i jedan od počasnih gostiju devetog Bookstana Faruk Šehić.

Izbor autora i autorica koji u Sarajevo iz cijelog svijeta dolaze na deveti Bookstan odredila je centralna festivalska tema, a to je ove godine Zarjavele trobente.

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

"Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. – bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja 9. izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?", kazala je izvršna direktorica festivala Lamija Milišić. 
 
Dodala je da će ovogodišnji Festival svečano otvoriti Zoran Predin knjižari Buybook, a zatvoriti Damir Imamović i Aleksandar Hemon koncertom u Domu mladih.

"Zarjavele trobente": Međunarodni književni festival Bookstan predstavio vizuelni identitet

"Zarjavele trobente": Međunarodni književni festival Bookstan predstavio vizuelni identitet

Nakon Lamije Milišić, prisutnima se obratio Damir Uzunović koji je naglasio da su pripreme za Festival trajale godinu dana, a da na Bookstan dolazi i palestinski pjesnik Mosab Abu Toha.

"Mosab Abu Toha u razgovoru s Johnom Freemanom predstavit će svoju zbirku poezije Stvari koje mi možda nađete skrivene u uhu: Pjesme iz Gaze koja će uoči festivala biti objavljena u izdanju Buybooka", naglasio je Uzunović.

Festival će i ove godine okupiti eminente književnice i književnike iz zemlje, regije i svijeta. Na Bookstan dolaze Zoran Predin (Bezgrešna), Guzelj Jahina (Zulejha otvara oči i Ešalon za Samarkand), Aleksandar Hemon (Bejturan i ruža), Darko Cvijetić (Previše mi to. Osam djevojčica), Faruk Šehić (Cimetna pisma, dijamantna stvorenja) u okviru Edicije Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović održat će se razgovori s Dragom Glamuzinom (Noćni portir), Refikom Ličinom (Listopadi), Veliborom Čolićem (O ljudima, hrani i bogovima); Peter Maass (Ljubi bližnjega svoga), Hervé Le Tellier (Anomalija)...

Faruk Šehić
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Faruk Šehić

Nagrađivani bosanskohercegovački autor i jedan od počasnih gostiju devetog Bookstana Faruk Šehić na Festivalu će imati dvostruku ulogu.

"Na Bookstanu ću promovisati svoju knjigu Cimetna pisma, dijamantna stvorenja u razgovoru s Lanom Bastašić, a vodit ću i razgovor s Tainom Tervonen (Grobničarke). Moj roman je kompleksan i teško mi ga je staviti u jednu rečenicu. Radi se o ljubavi, o ljudima koji preživljaju u svijetu koji je srušen. Pun je fizike,metafizike, čudovišta...", objasnio je književnik.

Ovogodišnju Bookstanovu radionicu književne kritike voditi će prof. Andrea Lešić. Radionica ove godine okuplja 15 mladih kritičarki i kritičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Dio programa održat će se i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Logorski dnevnici: svjedočanstva banalnosti zla bit će jedna od tema Bookstanovog specijalnog programa, a o njoj će razgovarati Amira Hass, Emil Kerenji i Florence Hartmann. U fokusu će biti dnevnik Iz Belzena: 1944-1945. Sarajke Hane Levi, majke Amire Hass.

Lamija Milišić, izvršna direktorica festivala
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Lamija Milišić, izvršna direktorica festivala

Dva In memoriam specijalna programa ove godine bit će posvećena autorima koji su nas nažalost prerano napustili. O Dževadu Karahasanu i Tvrtku Kulenoviću i njihovom književnom radu razgovarat će Almir Bašović i Edin Pobrić, a o Paulu Austeru Almir Imširević, Semezdin Mehmedinović i Haris Pašović.

Treći In memoriam program bit će posvećen Ivanu Kordiću, Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću

Zarjavele trobente: generacija kao kulturni koncept bit će tema jednog od specijalnih programa, a o njoj će razgovarati Zoran Predin, Sejo Sexon, Elvis J. Kurtović, Adam A. Subašić i Boro Kontić.

Bookstan je i ove godine pripremio program za najmlađe, u Američkom Kutku Sarajevo (Radićeva 7) održat će se razne radionice.

Na ovogodišnjem Bookstanu okupit će oko 65 autorica i autora iz 15 zemalja svijeta (Palestina, Izrael, Iran, Kanada, Amerika, Bugarska, Francuska, Slovenija i zemlje regije), a Festival će se održati na čak pet lokacija (Buybook, Atelje Figure, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Američki Kutak Sarajevo i Dom mladih).

Svečano otvaranje planirano je u srijedu, 3. jula uz muzičku večer s Zoranom Predinom u Buybooku koja će početi u 21 sat, a Festival će biti zatvoren u subotu, 6. jula uz koncert The World and All That It Holds Damira Imamovića i Aleksandra Hemona u Domu mladih.

Karta za navedeni koncert košta 20 KM, a po istoj cijeni možete kupiti Hemonovu knjigu Bejturan i ruža i s njom ući u Dom mladih.

Zarjavele trobente

Nostalgičen neki večer,
Franc in Liza
na trapezu sta plesala
v cirkusu Quala-bla-dala.

Franc je pozabil Lizo
visoko nekje v zraku.
Zagledal je njene oči
na parketu Quala-bla-dala.

Želel je, da sloni letijo
in jo zbudijo, in jo zbudijo.
Zarjavele trobente s svojo glasbo,
da jo zbudijo, da jo zbudijo.

Žirafe, opice in tigri,
žalostni so afriški levi.
Franc poslušal je trobente,
raztrgal cirkuške plakate.

Franc je pozabil Lizo
visoko nekje v zraku.
Zagledal je njene oči
na parketu Quala-bla-dala.

Želel je, da sloni letijo
in jo zbudijo, in jo zbudijo.
Zarjavele trobente s svojo glasbo,
da jo zbudijo, da jo zbudijo.

Zarjavele trobente
Zarjavele trobente
Zarjavele trobente s svojo glasbo,
da jo zbudijo, da jo zbudijo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije