Virtuelni prolazak kroz Tunel spasa: Nizak strop, hodanje po vodi i mimoilaženje

Fena
Virtuelni prolazak kroz Tunel spasa: Nizak strop, hodanje po vodi i mimoilaženje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tunel spasa - godišnjica

Demo projekt Sarajevo War Tunnel VR kojim se omogućava virtualni prolazak kroz tunel Javna ustanova Fond Memorijala Kantona Sarajevo prezentirat će u četvrtak, 26. septembra, u Spomeničkom kompleksu Tunel D–B.

Kad je prokopan Tunel spasa: Probili rupu, začula se vriska i stigla je rakija

Prisutnima će se na prezentaciji obratiti direktor JU Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Suad Zijadić i koordinatorica projekta Selma Rizvić.

Ključni objekt za opstanak Sarajeva u toku troipogodišnje opsade bio je Tunel spasa. Za posjetioce je otvoren samo jedan njegov mali dio u okviru muzeja Spomenički kompleks Tunel D-B.

Istraživači iz laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kreirali su aplikaciju pomoću koje je moguće doživjeti iskustvo prolaska kroz Tunel putem virtuelne realnosti (VR). Kroz VR headset ili online posjetioci gledaju digitalne priče o opsadi, pretrčavanju preko piste, ulazima i gradnji Tunela.

Mjesto koje je odblokiralo grad: Tunel spasa značio je život Sarajevu i BiH

Nakon što nauče osnovne činjenice i polože test znanja, imaju priliku da virtuelno prođu kroz Tunel i savladaju izazove niskog stropa, koračanja po vodi i susreta sa ljudima koji dolaze iz suprotnog smjera. Nakon izlaska iz Tunela čeka ih još digitalnih priča.

Kako je prokopan Tunel spasa: Da nije bilo tunela, možda ne bi bilo ni Sarajeva

Koordinatorica projekta Selma Rizvić okupila je ekipu vrhunskih profesionalaca za realizaciju projekta. Režiju digitalnih priča potpisuje Ahmed Imamović, naratori su glumci Selma Alispahić i Boris Balta, materijal za digitalne priče obezbijedio je Muzej Tunel spasa, a ispričao kustos Edis Kolar.

Autor muzike i producent zvuka je Adnan Mušanović, snimatelj Bojan Mijatović, a aplikaciju su programirali studenti Ajdin Jajčanin i Tarek-Abdurrazak Chahin uz superviziju asistentica Sande Šljivo i Ivone Ivković-Kihić. Dizajn projekta uradila je Selma Rizvić.

Aplikacija je postavljena na VR set up u muzeju Spomenički kompleks Tunel D-B, a web verzija je dostupna na internetu. O njoj su objavljeni naučni radovi na konferenciji Central European Seminar on Computer Graphics, a u pripremi je i rad za Eurographics Workshop on Graphics and Cultural Heritage koji će se ove godine održati u Sarajevu.

Nakon virtuelnog skoka sa Starog mosta u Mostaru, Sarajevo Graphics Group i ovim projektom pokazuje fantastične mogućnosti VR tehnologija u prezentaciji i promociji kulturnog naslijeđa, saopćeno je iz Fonda memorijala KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije