U ponedjeljak promocija knjige 'Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena)' autorice Jasne Šamić

0
Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak promocija knjige 'Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena)' autorice Jasne Šamić
Foto: BKC / Knjiga 'Sarajevo moje mladosti'

Promocija knjige Jasne Šamić Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena), Knjiga prva, bit će upriličena u Galeriji JU "Bosanski kulturni centar KS", u ponedjeljak, 29. maja, u 18,30 sati.

O knjizi, koja je objavljena ove godine u izdanju Shura publikacije iz Opatije, govorit će: Senadin Musabegović, Valerijan Žujo, te autorica Jasna Šamić., dok će gošća promocije biti akademska glumica Emina - Minka Muftić.

"Kada čitate ovu knjigu imate osjećaj da ponovo živite život Sarajeva, 'grada koji je iščezao zajedno sa njegovim brojnim stanovnicima', kako je to u knjizi i zapisano. Ali nije ovo knjiga samo za Sarajlije, ovo je knjiga za sve one koji žele da spoznaju duh i dušu jednog grada koji se bori i danas da opstane i bude svoj, kao što je to uvijek bio i biće", Jahiel Kamhi

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Jasna Šamić je francusko-bosanski pisac, autor knjiga raznih žanrova (romana, poezije, novela, drama, eseja, naučno-istraživačkih djela, scenarija), koje piše i objavljuje na francuskom i bosanskom; autor je i dokumentaraca i pozorišnih predstava koje je sama postavljala na scene Pariza i Sarajeva. Doktorsku disertaciju iz sufizma i kulturne istorije Balkana odbranila na Sorboni u Parizu.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do 1992. U Parizu sarađivala sa poznatim radio-stanicama RFI i France Culture, i bila direktor istraživanja pri Nacionalnom naučnom istraživačkom centru CNRS.

Držala je predavanja i učestvovala u naučnim skupovima na univerzitetima, kao i na literarnim festivalima u Evropi i u svijetu. Prevodila sa mnogih jezika na bosanski (npr. izbor iz 1001. noć s arapskog, Svjetlost, desetak izdanja), i sa srpskohrvatskog i turskog-osmanskog na francuski (npr. Ivo Andrić, Prokleta avlija, l’Age d’Homme, Paris). Laureat više francuskih, bosanskih i međunarodnih nagrada.

Živi između Pariza i Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije